Πέντε παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας – Μοναδικές φωτογραφίες
1 year, 11 months ago
6

Εκκλησίες που ξεχωρίζουν

Από άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα, σε κάθε σου ταξίδι, θα συναντήσεις εκκλησίες και μοναστήρια. Σε βουνά, ακτές ακόμη και σε χτισμένες μέσα σε βράχια, πολλές από τις εκκλησίες και τις μικρές μονές της Ελλάδας ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ιστορία τους αλλά και για την αρχιτεκτονική τους.

Προσφέρουν στον επισκέπτη στιγμές κατάνυξης και γαλήνης, ενώ παράλληλα προκαλούν δέος σε όποιον βρεθεί εκεί.

Ξεχωρίσαμε πέντε από τις πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας.

Παναγία Κακαβιώτισσα, Λήμνος

 Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η ιδιαίτερη εκκλησία της Ελλάδας η οποία δεν έχει οροφή. Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο ξωκκλήσι που δε θα συναντήσεις συχνά. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα βρίσκεται στο όρος Κάκαβος (από το οποίο πήρε το όνομά της) και χτίστηκε περίπου το 1.300.

Στην πραγματικότητα διαθέτει μόνο τοίχους καθώς είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά, ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια και δεν έχει οροφή. Μοναχοί είχαν καταφύγει εκεί, για ένα διάστημα, ώστε να γλιτώσουν από επιδρομές Τούρκων.

Αγία Θεοδώρα, Αρκαδία

Είναι μια από τις πιο φημισμένες εκκλησίες της Ελλάδας και όχι άδικα. Η Αγία Θεοδώρα είναι φυσικά γνωστή για το γεγονός ότι έχει 17 δέντρα στη στέγη της, πράγμα το οποίο δε συναντάς παγκοσμίως πουθενά αλλού.

Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία, έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο».

Πολλές είναι οι ιστορίες και οι θρύλοι που συνοδεύουν την συγκεκριμένη εκκλησία με τα δέντρα που ξεπηδούν από μέσα της να φτάνουν τα 20 μέτρα. Οι κορμοί των δέντρων σκίζουν τη στέγη ενώ ρίζες δε βλέπεις αλλά αυτές ποτίζονται από το τρεχούμενο νερό που τρέχει ακριβώς δίπλα.

Αγία Φωτεινή, Μαντίνεια

Η Αγία Φωτεινή στην Μαντίνεια είναι χαρακτηρισμένη όχι μόνο ως μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το  παρατηρείς ήδη όταν την κοιτάς εξωτερικά. Αυτό οφείλεται αφενός στην διαφορετικότητα των υλικών αλλά και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που έχει. Ουσιαστικά, έτσι όπως είναι χτισμένη δεν μπορείς να την κατατάξεις σε κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Ο τρόπος που έχει κατασκευαστεί την κάνει να συνδυάζει στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας με το χριστιανικό πνεύμα.Η θεμελίωσή του έγινε το 1969 και τα εγκαίνια το 1978.

Η ιδιαιτερότητά της είναι εξίσου μεγάλη και στο εσωτερικό της.

Παναγία Παρηγορήτισσα, Άρτα

Στην Άρτα βρίσκεται, επίσης, μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας. Ο λόγος για την Παναγία την Παρηγορίτισσα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της βρίσκεται στην αρχιτεκτονική της και συγκεκριμένα στον τρούλο της. Στην πραγματικότητα, ο τρούλος της συγκεκριμένης εκκλησίας μοιάζει να αιωρείται από επιλογή του πρωτομάστορα της εποχής που ανέλαβε την κατασκευή της.

Ο στόχος ήταν να κρατήσει τον τρούλο, στον οποίο δεσπόζει το ψηφιδωτό του Παντοκράτορα, ορατό από την είσοδο. Και το πέτυχε τοποθετώντας τους κίονες με συγκεκριμένο τρόπο στο εσωτερικό της.

Εκκλησία Ανάληψης, Αττική

Στην Αττική βρίσκεται η τελευταία αλλά εξίσου παράξενη εκκλησία της Ελλάδας. Ο λόγος για μια όχι και τόσο γνωστή εκκλησία στο ευρύ κοινό, η οποία βρίσκεται στον Υμηττό. Θα ακούσεις να την αποκαλούν και Τρύπια Εκκλησία. Ουσιαστικά η εκκλησία αυτή είναι χτισμένη μέσα σε σπηλιά.

Το εξωκλήσι της Ανάληψης του Ιησού είναι στην πραγματικότητα ένα ανοιχτό εκκλησάκι σε μια σπηλιά κοίλη. Είναι πάντα πολύ περιποιημένο και καθαρό και γι’ αυτό φροντίζουν οι κάτοικοι της περιοχής που το προσέχουν. Η κατασκευή του, μάλιστα, είναι τέτοια ώστε είναι πάντα ανοιχτό σε όλους όλες τις μέρες και τις ώρες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Πηγή: exploringgreece.tv