Πέθανε ο Δημήτρης Χαρίτος
2 years, 3 months ago
6

Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία πνοή του την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου ο Δημήτρης Χαρίτος, ένα από τα πιο ιστορικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ο οποίος στη διάρκεια τεσσάρων τουλάχιστον δεκαετιών, όχι μόνο την υπηρέτησε διαδοχικά ως Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας ή απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την εκπροσώπησε. Με επάρκεια και αίσθηση ευθύνης, ο Χαρίτος μετείχε σε κριτικές επιτροπές φεστιβάλ και σε γνωμοδοτικά όργανα του ΥΠ.ΠΟ. ενώ είχε επίσης υπάρξει αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Κλασική περίπτωση αυτοδημιούργητου, χρειάστηκε να επιστρατεύσει το πείσμα, την αντοχή και τη δίψα για μάθηση, ώστε να υπερβεί την εμπειρία της Κατοχής και τις οικονομικές δυσκολίες και να αναδειχθεί, στην περίοδο της μεταπολίτευσης, σε διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Π.Ε.Κ.Κ.

Εξ’ αντικειμένου, η καριέρα του Δ. Χαρίτου ως τραπεζικού υπαλλήλου δεν του επέτρεψε να προστεθεί στην ομάδα των συνομηλίκων του επαγγελματιών κριτικών. Ωστόσο, με τα χρόνια, συνέδεσε την υπογραφή του κυρίως με τις σελίδες του περιοδικού ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, αργότερα του ΑΝΤΙ, καθώς και με τις εκδόσεις της Π.Ε.Κ.Κ., πάντα με αξιοσημείωτη συνέπεια. Επίσης είχε παρουσία και στον χώρο της ποίησης με μια αραιή μεν αλλά σταθερή, έκδοση ποιητικών συλλογών.

Αυτή η αξιοσημείωτη συνέπεια του Χαρίτου αποτελεί και το σημείο-κλειδί της σύνδεσης της Π.Ε.Κ.Κ., τόσο με τον κριτικό όσο και με τον άνθρωπο. «Τα αφιερώματα, οι ψηφοφορίες, οι μονογραφίες, οι συνελεύσεις, οι μικρές και οι μεγάλες αποφάσεις για την εσωτερική οργάνωση ή τη δημόσια παρουσία της Ένωσής μας τον ενθουσίαζαν, τον συγκινούσαν, τον ενέπνεαν μέχρι τέλους» διαβάζεις στην πολύ ανθρώπινη και συγκινητική ανακοίνωση της Ενωσης.

«Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όταν οι σειρήνες της ατομικής προβολής, της μόδας, του κενού εντυπωσιασμού, της διάχυτης αποσυσπείρωσης και της πνευματικής και γλωσσικής καθίζησης θριαμβεύουν, τότε η πραότητα, το εφηβικό σφρίγος και η βαθιά αφοσίωση στην έννοια της συλλογικής δράσης του Δημήτρη Χαρίτου συνθέτουν την πρώτη ύλη του προσωπικού του ίχνους κι ένα παράδειγμα για τους νεότερους» κλείνει την ανακοίνωσή της η Π.Ε.Κ.Κ.

Ο Δημήτρης Χαρίτος έφυγε σε ηλικία 91 ετών, αφήνοντας πίσω τον γιο του, σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο, ο οποίος κατάφερε να του δώσει  μεγάλη χαρά διαπρέποντας τόσο στον χώρο του κινηματογράφου με το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τον δύτη Ζακ Μαγιόλ «Dolphin Man» (2017), όσο και σε εκείνον της τηλεόρασης με την δημοφιλέστατη σειρά  του ΑΝΤ1 «Άγριες μέλισσες».

in.gr