Πέθανε ο εμβληματικός ξενοδόχος Κ. Μαντωνανάκης του Elounda Beach
2 years, 8 months ago
6

Υπήρξε ο άνθρωπος που θεμελίωσε τον πολυτελή διεθνή τουρισμό στην Ελλάδα και άλλαξε τη φυσιογνωμία της Ελούντας – Από το εμπορικό κατάστημα στο Ηράκλειο μέχρι την απόκτηση του Elounda Beach και τη δημιουργια της Helios Hotels and Resorts

Πλήρης ημερών στα 96 του χρόνια  έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μαντωνανάκης, ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την ακμή του τουρισμού στην Κρήτη τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, καθώς με την επιχειρηματική του δράση άλλαξε τη φυσιογνωμία της Ελούντας ως διεθνούς πολυτελούς προορισμού και έθεσε τις βάσεις ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Ηταν πατέρας του Παντελή και της Άννας Μαντωνανάκη που βρίσκονται στο τιμόνι της εταιρείας Helios Hotels and Resorts.

Απέκτησε το 1987 το 100% του ιστορικού Elounda Beach, ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού στην Κρήτη. Στη συνέχεια, επέκτεινε τη δραστηριοποίησή του  με την ίδρυση της εταιρείας Helios Hotels and Resorts, η οποία διαθέτει σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της μερικά από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της χώρας, όπως το Grand Resort Lagonissi, το Elounda Bay Palace και το Nafplia Palace Hotels and Villas.

Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και τουριστικού κλάδου, θα απευθύνουν το απόγευμα το «ύστατο χαίρε». Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, ενώ η σορός θα βρίσκεται στον ναό μία ώρα νωρίτερα. Η οικογένεια του εκλιπόντος αντί στεφάνου θα επιθυμούσε να κατατεθούν χρήματα στο «Χαμόγελο του παιδιού».

Από έμπορος, εμβληματική φυσιογνωμία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, o Κώστας Μαντωνανάκης ξεκίνησε την πορεία του από ένα εμπορικό κατάστημα στο κέντρο του Ηρακλείου αλλά κατάφερε στα επόμενα βήματα της επιχειρηματικής του πορείας να κάνει τα ξενοδοχεία του ξακουστά και μάλιστα διεθνώς.

Πραγματικός πρωτοπόρος και οραματιστής, έθεσε πρώτος τις βάσεις του luxury τουρισμού και άλλαξε ριζικά τη βιομηχανία, αναδεικνύοντας πρώτος της ομορφιές της Ελλάδας σε υπερθετικό βαθμό . Ξεκινώντας στις αρχές του ‘70 με τα παγκοσμίως γνωστά και πολυβραβευμένα Elounda Beach και Elounda Bay, έφερε έναν νέο αέρα στον ελληνικό τουρισμό.

Στα ξενοδοχεία του φιλοξένησε παγκόσμιους ηγέτες, πολιτικούς, σταρ, ηθοποιούς, αθλητές, δημιουργώντας ένα από τα ισχυρότερα brand names του κλάδου.

Ο Κώστας Μαντωνανάκης το 1983 αγόρασε το μερίδιο της Νάκου στο Elounda Beach που είχε κατασκευαστεί το 1971 από την ίδια και τους Γιώργο και Σπύρο Κοκοτό. Δύο χρόνια αργότερα εξαγόρασε και το υπόλοιπο 50% και εξέλιξε την ξενοδοχειακή αυτή μονάδα σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Μεσογείου θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη δημιουργία του brand name που αποτελεί πλέον η περιοχή της Ελούντας για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με το money and tourism, αξέχαστη θα μείνει η περιπέτεια και η στάση που κράτησε το 2013, όταν η περιφερειακή αρχή επιχείρησε να γκρεμίσει καλαίσθητες κατασκευές για τους τουρίστες σε πολυτελή ξενοδοχεία της Κρήτης και ο Κώστας Μαντωνανάκης όρθωσε το ανάστημά του, ματαιώνοντας τις κατεδαφίσεις.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του υφ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη

Τα συλληπήρτήριά του εξέφρασε στην οικογένεια τοπυ εκλιπόντος ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού και βουλευτλης Ηρακλέιου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

«Βαθιά θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε σε όλους μας η είδηση της απώλειας του Κώστα Μαντωνανάκη.

Ο Κώστας Μαντωνανάκης, ήταν ένας εμβληματικός και οραματιστής επιχειρηματίας, ένας πρωτοπόρος του τουριστικού κλάδου, που κατάφερε με την αξία του και την εργατικότητά του, να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα του τουρισμού στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ξεκινώντας από ένα μικρό κατάστημα στο Ηράκλειο, κατόρθωσε λίγα χρόνια αργότερα, να πρωταγωνιστεί ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα των πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών της χώρας, αποδεικνύοντας πως με σκληρή δουλειά και επιμονή τα πάντα είναι εφικτά.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του».

newmoney.gr