Πέθανε ο θρυλικός φούρναρης Τάκης – Ο ιδρυτής του γνωστού φούρνου στο Κουκάκι
3 years, 13 days ago
6

Εφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή ο Τάκης Παπαδόπουλος, ο θρυλικός ιδρυτής του ιστορικού φούρνου της Αθήνας «Τάκης» στο Κουκάκι.

Ο Τάκης έδωσε μια άνιση μάχη με τον καρκίνο το τελευταίο τρίμηνο, φεύγοντας σε ηλικία 73 ετών.

Πέθανε ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, μια μέρα που ο κόσμος έκανε ουρές από τα ξημερώματα για να προλάβει τις μοναδικές λαγάνες του.

Εικόνα έξω από το φούρνο του Τάκη 

Γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε, μεταναστεύοντας αργότερα στην Αθήνα όπου και ίδρυσε τον φούρνο του Τάκη στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Ο φούρνος του στο Κουκάκι έγινε διάσημος σε όλη την Αθήνα, καθώς εκτός από τα ελληνικά ψωμιά, ήταν από τους πρώτους που έφτιαξε μπαγκέτα στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα προμήθευε με ψωμί και άλλα αρτοποιήματα πολλά γνωστά εστιατόρια και καφέ της πρωτεύουσας.

Μοναδική επίσης υπήρξε η συνταγή του θεσσαλονικιώτικου κουλουριού, μεταφέροντας γεύσεις από το γαστρονομικό παρελθόν της Ελλάδας.

Υπήρξε ένας σεμνός και εργατικός άνθρωπος, με χιούμορ, και ήταν αγαπητός στη γειτονιά του και στους πελάτες του.

Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Αννα, τα δυο παιδιά του Αρτέμη και Θοδωρή και τον εγγονό του Δημητράκη.

Ο Τάκης με τον γιο του Θοδωρή/ Φωτογραφία: greekgastronomyguide.gr

O φούρνος του Τάκη

Κρυμμένος σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Αθήνας, όπου εξακολουθεί να αναβιώνει ο όρος γειτονιά, ο φούρνος «Τάκης» αποτελεί ένα σημείο-ορόσημο στο Κουκάκι.

Βρίσκεται στην οδό Μισαραλιώτου εδώ και 50 χρόνια, και κατέχει τον τίτλο του καλύτερου φούρνου λόγω της ιστορίας του αλλά και της μοναδικής ποικιλίας στα προϊόντα του.

Καθημερινά, στον φούρνο του Τάκη είναι διαθέσιμα πάνω από 30 είδη ψωμιού: σταρένιο, σικάλεως, οκτάσπορο, δεκάσπορο, συμιγδαλένιο, καρυδόψωμο, ψωμί της αγροικιάς άσπρο ή ολικής, χωριάτικο, μπαγκέτα καμπαγιού λευκή, ολικής άλεσης ή η καινούρια γαλλική μπαγκέτα που είναι ανάρπαστη.

Πέρα από το ψωμί, τα μοναδικά του σάντουιτς, τα ιδιαίτερα μπισκότα και κέικ, το θεσσαλονικιώτικο κουλούρι, το τσουρέκι και τα γλυκά του έκαναν τον φούρνο του Τάκη έναν από τους πιο διάσημους στην Αθήνα. Και όλα αυτά παρουσιασμένα με έναν πολύ όμορφο και καλαίσθητο τρόπο σε ράφια, εκθετήρια ή καλάθια.

Οι συνταγές είναι τόσο παραδοσιακές ελληνικές όσο και εισαγωγής, όπως συμβαίνει και με τα αλεύρια που χρησιμοποιούνται, που είναι είτε ελληνικά είτε από Γαλλία ή Γερμανία. Σε όλες τις παρασκευές σε ψωμί και γλυκά οι τελευταίες τους πινελιές μπαίνουν με το χέρι. Κάθε φρατζόλα και κάθε μπισκότο ή κουλούρι το αποδεικνύει στο απόλυτα μοναδικό του σχήμα.

Στον φούρνο Τάκη λειτουργούν ακόμα ισχυροί οι δεσμοί της οικογένειας και τα μέλη του προσωπικού έχουν κι αυτά γίνει κομμάτι αυτής της οικογένειας με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που κάνει τον φούρνο ένα καθημερινό δώρο για τους κατοικούντες στα πέριξ.