Ποιοι και γιατί εισέβαλαν στο Κολλέγιο Αθηνών – Το επεισόδιο στην «Αβάνα»
1 year, 2 months ago
6

Έγινε τελικά εισβολή εξωσχολικών στο Κολλέγιο Αθηνών το μεσημέρι της Πέμπτης, με τους νεαρούς να αποχωρούν πριν από την άφιξη των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων και μαθητών στόχος των δυο εισβολέων με τα μαχαίρια ήταν ένας μαθητής, γνωστός με το ψευδώνυμο S.D, με τον οποίο είχαν προσωπικές διαφορές και μάλιστα είχαν έρθει σε αντιπαράθεση τις προηγούμενες μέρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, οι δυο εισβολείς, είχαν προειδοποιήσει τον S.D ότι τον ψάχνουν και πως θα έκαναν τα αδύνατα, δυνατά για να τον εντοπίσουν, απειλώντας τον πως εάν δεν παρουσιαστεί μπροστά τους για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, τότε θα πήγαιναν στο σχολείο του για να τον βρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από γονείς μαθητών του Κολλεγίου, το πρωί της Πέμπτης απειλήθηκε επεισόδιο έξω από το σινέ «Αβάνα» , όταν εξωσχολικοί – ενδεχομένως συμμορία  στην οποία συμμετέχουν και νεαροί Αλβανοί, όπως αναφέρουν κάποιοι γονείς – περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις τον μαθητή  ο οποίος σώθηκε με την παρέμβαση φίλων του.

Κάποιοι από την συμμορία, θέλησαν να δώσουν συνέχεια  στις 13:00 εισβάλλοντας στο Κολλέγιο Αθηνών, προκειμένου να βρουν τον συγκεκριμένο μαθητή. Ένα ερώτημα είναι, πως κατάφεραν οι δυο αυτοί εξωσχολικοί με τα ξυρισμένα κεφάλια και τα μαχαίρια, όπως ανέφεραν μαθητές, να βρουν τρόπο και να μπουν μέσα στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, οι δυο οπλισμένοι νεαροί μπήκαν από την μπροστινή είσοδο αιφνιδιάζοντας τους φύλακες ενώ σύμφωνα με την εκδοχή που δίνει η Διοίκηση του Κολλεγίου , μπήκαν στο εσωτερικό πηδώντας τον φράχτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο μαθητής που έψαχναν οι δυο εισβολείς, μόλις τους είδε μέσα στις εγκαταστάσεις, έτρεξε να βρει ασφαλές καταφύγιο. «Περίμενε ότι θα συμβεί αυτό και είχε προετοιμαστεί» λέει στο protothema.gr μαθητής του Κολλεγίου. Οι δυο εισβολείς αποχώρησαν άπραγοι προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη τους καθότι η Αστυνομία ειδοποιήθηκε άμεσα από τους υπεύθυνους του σχολείου.

Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις των ΕΚΑΜ και της Ασφάλειας οι οποίες απέκλεισαν τις τρεις εισόδους και εξόδους του Κολλεγίου και ξεκίνησαν έρευνες στον προαύλιο χώρο και τις αίθουσες. Από το Κολλέγιο Αθηνών τηρήθηκε το πρωτόκολλο με αποτέλεσμα οι μαθητές να παραμείνουν στις τάξεις τους. Στο σημείο έσπευσαν και γονείς οι οποίοι πληροφορήθηκαν για την εξέλιξη.

Οι δύο επιστολές της διεύθυνσης

Τόσο πριν όσο και μετά τη λήξη συναγερμού, η διεύθυνση εξέδωσε ανακοινώσεις. Στην πρώτη, ανέφερε ότι όλοι οι μαθητές είναι ασφαλείς και αναμένονται οι οδηγίες της αστυνομίας για επιστροφή στο σχολείο.  Στη δεύτερη, επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της αστυνομίας και πως επανήλθε η ομαλότητα.

Η πρώτη επιστολή

kollegio1
Η δεύτερη επιστολή

kollegio2

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΛΑΣ για το περιστατικό ενημερώθηκε ότι άγνωστοι εξωσχολικοί μπήκαν με αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια, στο Κολλέγιο Αθηνών. Για το συμβάν έγιναν τρεις κλήσεις προς την Αστυνομία. Μία μητέρα τηλεφώνησε στην

Άμεση Δράση και κατήγγειλε εισβολή εξωσχολικών στον χώρο, ενώ το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε από υπάλληλο ασφαλείας του Κολλεγίου ο οποίος ενημέρωσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα και ο αξιωματικός υπηρεσίας την Άμεση Δράση. Ο υπάλληλος αυτός φέρεται να έχει προσαχθεί και να δίνει κατάθεση για το τι ακριβώς είδε και ποιοι τον ενημέρωσαν για το περιστατικό.
Τα δύο πρώτα τηλεφωνήματα έκαναν λόγο για δύο εξωσχολικούς με μαχαίρια, ενώ έγινε και τρίτο στο οποίο γινόταν αναφορά σε άτομο το οποίο έφερε όπλο και εκρηκτικά.

kollegio_athinon
kollegio_athinon1

Την αρχική μαρτυρία έκανε μαθητής ο οποίος φέρεται να είδε, όπως υποστήριξε, δύο αγνώστους εξωσχολικούς να εισβάλλουν στον προαύλιο χώρο κρατώντας μαχαίρια. Οι δύο άγνωστοι φέρεται να μπήκαν στις εγκαταστάσεις αναζητώντας έναν μαθητή της Γ’ Λυκείου με τον οποίον είχαν προσωπικές διαφορές.

Για το συμβάν σχηματίζεται δικογραφία στο Τμήμα Ασφαλείας Ψυχικού. Εκεί έχει οδηγηθεί ένας μαθητής Λυκείου ο οποίος είπε στον υπεύθυνο ασφαλείας ότι είδε να εισέρχονται στον χώρο του Κολλεγίου δύο εξωσχολικοί, χωρίς να διευκρινίζει εάν ήταν ή όχι οπλισμένοι ενώ στο τμήμα βρίσκεται και ο υπεύθυνος ασφαλείας ο οποίος δίνει κατάθεση.

kollegio-athinwn__2_

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, ύστερα από τις σχετικές κλήσεις για έρευνα, επισημαίνεται ότι αναφορικά με την παρουσία εξωσχολικών εντός του Κολλεγίου Αθηνών, δεν διαπιστώθηκαν μέσα στο κτίριο τα όσα είχαν καταγγελθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Νωρίτερα σήμερα μετά από κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της άμεσης δράσης αναφορικά με παρουσία εξωσχολικών ατόμων εντός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος στην περιοχή του Ψυχικού, αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και μετά από ενδελεχή έρευνα σε συνεργασία με το προσωπικό του ιδρύματος, δεν διαπιστώθηκαν τα καταγγελλόμενα κατά τον έλεγχο. Προανάκριση υποδιεύθυνση ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

Μαρτυρίες μαθητών στο protothema.gr

Για δύο άτομα με ξυρισμένα κεφάλια τα οποία δεν είχαν ξαναδεί στο σχολικό συγκρότημα κάνουν λόγο δύο μαθητές του σχολείου που έκαναν μάθημα την ώρα που σήμανε συναγερμός στο Κολλέγιο Αθηνών.

«Ήμασταν για International Business εγώ και το παιδί. Σήμερα φεύγαμε στις 11:00 και όταν φεύγαμε μας ρώταγαν οι σεκιουριτάδες αν είδαμε τίποτα περίεργο. Και όντως είχαμε δει κάτι παιδιά που δεν ήταν στο σχολείο. Από μακριά είδα δύο άτομα. Ήταν δύο άτομα με κοντό μαλλί και μας φάνηκαν περίεργοι», λένε στο protothema.gr δύο μαθητές οι οποίοι αντιλήφθηκαν πως οι δύο άγνωστοι ήταν τα άτομα που αναζητούσαν οι υπάλληλοι ασφαλείας του σχολείου.