Ποιoς είναι ο νέος CEO της Amazon
2 years, 9 months ago
6

«Προίκα» 61.000 μετοχών αξίας 214 εκατομμυρίων δολαρίων θα λάβει ο νέος CEO της Amazon.com Inc., Αντι Τζέισι, στη διάρκεια της επόμενης 10ετίας, όπως αποκάλυψε η εταιρεία.
Ο Τζέισι, 53 ετών, αναμένεται να αναλάβει επίσημα τη Δευτέρα τα ηνία της Amazon από τον ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος –του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο- ο οποίος θα παραμείνει στην εταιρεία ως εκτελεστικός πρόεδρος.

Ο Τζέισι προσλήφθηκε στην Amazon το 1997 και σύντομα χαρακτηρίστηκε ως υποσχόμενο αστέρι από τον Μπέζος. Στη διάρκεια της θητείας του «έτρεξε» με επιτυχία την επικερδή επιχείρηση cloud-computing Amazon Web Services.

O Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε στις αρχές του έτους ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής της Amazon. Μιλώντας στους μετόχους της εταιρείας, ο Μπέζος δήλωσε ότι η επίσημη αποχώρησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου θα γίνει στις 5 Ιουλίου, μια ημερομηνία ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας καθώς είναι η ημέρα ίδρυσης της Amazon το 1994. Σε επιστολή του προς του εργαζόμενους, ο Μπέζος είχε τονίσει ότι θα παραμείνει ως εκτελεστικός πρόεδρος και ότι θα εστιάσει το έργο του στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και πρωτοβουλιών.

Ο Τζέισι βρίσκεται στην Amazon από το 1997, τη χρονιά που η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο. Δημιούργησε από το μηδέν την εταιρεία AWS και έγινε CEO της πλατφόρμας cloud το 2016. Το περιοδικό Insider τον περιέγραψε ως «έναν από τους πιο ισχυρούς ηγέτες όχι μόνο στον τομέα cloud και τεχνολογίας, αλλά σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο.»

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Τζέισι εργάσθηκε ως «σκιώδης» σύμβουλος του Μπέζος, συνοδεύοντας τον CEO σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Την τελευταία τριετία, τα χρήματα που κέρδισε από την Amazon ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο το 2016, ο Τζέισι κέρδισε πάνω από 36 εκατομμύρια, ενώ ο Μπέζος κέρδισε 1,7 εκατομμύρια. Ο πρώην CEO της Microsoft Στιβ Μπάλμερ προσέγγισε τον Τζέισι σε κάποια στιγμή προτείνοντάς του να αναλάβει CEO στην εταιρεία, ενώ φήμες ήθελαν τον Τζέισι να αναλαμβάνει CEO της Uber μετά την αποχώρηση του Τράβις Κάλανικ το 2017.

Ο Τζέισι είναι άνθρωπος με ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές θέσεις τις οποίες δημοσιοποιεί. Είχε ασκήσει σκληρή κριτική για την αστυνομική βία κατά έγχρωμων Αμερικανιών και υπέρ δικαστικών αποφάσεων που θα έκριναν παράνομες τις διακρίσεις κατά μελών της κοινότητας LGBTO. Επίσης είχε ασκήσει κριτική για τη στάση του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της Amazon, ενώ είχε ηγηθεί της απόφασης της AWS να απαγορεύσει το Parler, την εφαρμογή που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην άκρα δεξιά.