Πλαστικά Θράκης: Οι μάσκες έφεραν έκρηξη κερδοφορίας και τη μετοχή σε υψηλό 20ετίας
3 years, 5 months ago
6

Ως μια από τις πλέον επιτυχημένες στην ιστορία της εξελίσσεται η επένδυση που πραγματοποίησε η Πλαστικά Θράκης για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών με στόχο να αξιοποιήσει την εκρηκτική ζήτηση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία.

Η βιομηχανία, συμφερόντων της οικογένειας Χαλιορή, από τον περασμένο Απρίλιο προχώρησε σε έκτακτες επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών (Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR), στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη, στο Forfar της Σκωτίας (Don & Low Ltd) και στην Clara της Ιρλανδίας, επιτυγχάνοντας πλήρη καθετοποίηση παραγωγής. Όλες οι νέες γραμμές βρίσκονται πλέον σε λειτουργία, με συνολική παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 1,5 εκατ. μασκών ημερησίως.

Οι χειρουργικές μάσκες της Πλαστικά Θράκης, εκτός από την εγχώρια αγορά κατευθύνονται στη Μ. Βρετανία και σε χώρες της Ε.Ε., με τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής βιομηχανίας να εκτοξεύονται. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κατά 105% στα ΕBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020 και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 54,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 113%. Την ίδια περίοδο, ο κύκλος εργασιών έφθασε στα 253,73 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,1% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 όταν ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 230,49 εκατ. Ευρώ.

Νέες επενδύσεις

Όπως γίνεται γνωστό, η κατά 100% θυγατρική του Ομίλου, Don & Low Ltd, στο Forfar της Σκωτίας αποφάσισε επένδυση ύψους 4,5 εκατ. λιρών που αφορά στην αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή υλικού meltblown, το οποίο θα χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για την παραγωγή όλων των τύπων μασκών, από χειρουργικές μάσκες μέχρι και μάσκες τύπου FFP2 και FFP3. Η νέα γραμμή παραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Η σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Πλαστικά Θράκης τα τελευταία δύο τρίμηνα και οι προοπτικές που δημιουργούν οι νέες αυτές επενδύσεις αποτυπώνονται σταθερά στην πορεία της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Άνοδος 142%

Από τον περασμένο Απρίλιο, όταν και ξεκίνησε η υλοποίηση των επενδύσεων για την παραγωγή μασκών, μέχρι σήμερα η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 142%, με τον Γενικό Δείκτη στο ίδιο διάστημα να βρίσκεται στο +32%Η μετοχή της Πλαστικά Θράκης κινείται πλέον στην περιοχή των 3,10 ευρώ, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα τιμών της την τελευταία 20ετία!

Ο Όμιλος με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Χαλιόρη και CEO τον Δημήτρη Μαλάμο, διαθέτει μονάδες παραγωγής και εμπορίας σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Σερβία, Βουλγαρία, Η.Π.Α και Ρουμανία. Στο τέλος του περασμένο Σεπτεμβρίου απασχολούσε συνολικά 1.781 εργαζομένους, εκ των οποίων 1.098 εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Σημαντικά επιτεύγματα για μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1977 από τον Σταύρο Χαλιορή, γόνο εμπορικής οικογένειας από τη Χίο που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η εταιρεία τρία χρόνια μετά λειτούργησε το πρώτο της εργοστάσιο που έφτιαχνε υφαντά σακιά πολυπροπυλενίου, σχοινιά και σπάγκους για την ελληνική αγορά και το εξωτερικό.

Το 1986 εισέρχεται στην αγορά των τεχνικών υφασμάτων πολυπροπυλενίου με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην Ξάνθη και το 1992 ένα τρίτο εργοστάσιο δημιουργείται στην Ξάνθη, με εξειδίκευση στην παραγωγή βιομηχανικών νημάτων και νημάτων ταπητουργίας.

Ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας αποτελεί η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το 1995, αλλά και η εξαγορά το 1999 Don & Low Ltd στη Σκωτία, κίνηση με την οποία η εταιρεία εδραιώνει τη διεθνή παρουσία της και ξεκινά να δραστηριοποιείται στην κατηγορία των μη-υφαντών.

Η ανάπτυξη συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια και το 2007 ο όμιλος επεκτείνεται στις ΗΠΑ, φθάνοντας το 2012 να έχει πλέον εμπορικό δίκτυο σε 81 χώρες διεθνώς. Σήμερα, διαθέτει παραγωγική δραστηριότητα σε 9 χώρες (το 60% της συνολικής παραγωγής του Ομίλου είναι στην Ελλάδα), έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις 136 εκατ.ευρώ μόνο στο διάστημα 2015-2019.

protothema.gr