«Πόλεμος» μετά την έρευνα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ
2 years, 3 months ago
6

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα σχετικά με τις ΜΕΘ Covid και τη θνητότητα.

Η επισήμανση του κ. Λύτρα ότι η ανάλυση έγινε στα τέλη Μαΐου και ότι την γνωστοποίησαν άμεσα σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε «ανώτατο» επίπεδο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τα στοιχεία για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «χυδαία ψέματα του κ. Μητσοτάκη».

Στο μεταξύ αναφορά σχετικά με την κατάσταση των ΜΕΘ στη χώρα κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Σε αυτήν περιλαμβάνονται δημοσιεύματα του Τύπου με συγκεκριμένες περιπτώσεις επωνύμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ενώ προτείνεται η εξέταση 44 μαρτύρων (γιατρών, νοσηλευτών κλπ) που κατά τους μηνυτές γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση των Μονάδων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Αφροδίτη Ρέτζιου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεκάδες εκατοντάδες θάνατοι από κορονοϊό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν το δημόσιο σύστημα υγείας είχε ενισχυθεί».

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχε προκαλέσει αίσθηση με τις δηλώσεις του περί δημιουργίας πέντε «ΜΕΘ» χωρίς πεπιεσμένο αέρα με απογοητευτικά ποσοστά θνητότητας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχε υποστηρίξει πως αυτές οι κλίνες ΜΕΘ που είχαν λειτουργήσει εκτάκτως στο Λαϊκό Νοσοκομείο, είχαν δημιουργηθεί χωρίς προδιαγραφές, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για υψηλότερη θνητότητα.

Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει την εισαγγελική παρέμβαση.

Η έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ COVID και τη θνητότητα

Η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα δίνει στοιχεία για τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών σε σχέση με τον φόρτο του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρεται, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι.

Ο Θεόδωρος Λύτρας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter επισημαίνει ότι μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.

Ξεκαθαρίζει ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

μελέτη- διασωληνωμένοι

Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

 

Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.

 

«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει στην εξής επισήμανση:

 

«Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

 

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Γνώριζε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ – Ψεύτης ή πολιτικός απατεώνας; – Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter για το θέμα των ΜΕΘ, επικαλούμενος μελέτη των κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα.

«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ», γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή».

«Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…», σχολιάζει.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Χυδαία ψέματα Μητσοτάκη

Για «χυδαία ψέματα» σε σχέση με το ζήτημα των ΜΕΘ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε το αδιανόητο στη Βουλή, ότι ‘δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήδη από τον Μάιο έχει στα χέρια του μελέτη από τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, που δείχνει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν θνητότητα 87% και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη πως «όχι μόνο είπε χυδαία ψέματα για να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις χιλιάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί.

Όχι μόνο απαξιώνει συνειδητά την επιστήμη και την κοινή λογική για το πολιτικό του όφελος. Αλλά, αν και τον προειδοποιούσαν από το Μάιο οι επιστήμονες πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και θα πεθαίνουν άνθρωποι, δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να το ενισχύσει».

«Με αποκορύφωμα», προσθέτει, «τον Προϋπολογισμό που με 130 νεκρούς μόλις χθες και 1.318 μόνο μέσα σε 12 μέρες στο Δεκέμβριο, θεωρεί λήξασα την πανδημία και κόβει 820 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες Υγείας, ενώ αρνείται ακόμα και τώρα την επίταξη ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ψεύτης. Είναι και εγκληματικά αδιάφορος για χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί».

Aντίδραση και από το ΜέΡΑ 25

“Νέο μαύρο ρεκόρ κατέγραψαν χθες οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας με 130 πολίτες να χάνουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό. Την ίδια στιγμή άρθρο των κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα εκθέτει την Κυβέρνηση και την αντιεπιστημονική “λογική” του Πρωθυπουργού για τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με το επιστημονικό αυτό άρθρο με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους στο ΕΣΥ χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 αποδίδονται αθροιστικά σε 3 παράγοντες, δηλαδή εκτιμάται ότι τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ, σε νοσοκομεία της Αττικής και εντός ΜΕΘ, καθώς νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνησιμότητα” αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

“Μετά από αυτά λοιπόν, που δεν τα λέει το ΜέΡΑ25 αλλά οι επιστήμονες τους οποίους έχει εμπιστευτεί ο Πρωθυπουργός, οι απόψεις που ο ίδιος εξέφρασε για την διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ συνιστούν έγκλημα. Έγκλημα είναι και η μη ενίσχυση του ΕΣΥ όπως αποδεικνύεται και από το επιστημονικό αυτό πόνημα, με ανθρώπους να χάνονται καθημερινά ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Πόσοι από τους 130 ανθρώπους που χάσαμε χθες θα είχαν σωθεί αν δεν επέμενε ο κ. Μητσοτάκης στις τραγικές πολιτικές του αποφάσεις να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην γίνονται τεστ;” προσθέτει.

ΠΟΕΔΗΝ: Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις ΜΕΘ

Αναφορά σχετικά με την κατάσταση των ΜΕΘ στη χώρα κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Σε αυτήν περιλαμβάνονται δημοσιεύματα του Τύπου με συγκεκριμένες περιπτώσεις επωνύμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ενώ προτείνεται η εξέταση 44 μαρτύρων (γιατρών, νοσηλευτών κλπ) που κατά τους μηνυτές γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση των Μονάδων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων «από όσα έχουμε πει δεν παίρνουμε ούτε γράμμα πίσω. Δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτα. Θα έπρεπε με 100 νεκρούς την ημέρα ο υπουργός Υγείας να μην λέει μεγάλα λόγια, να σκύβει το κεφάλι και να δουλεύει. Εμείς καταθέτουμε αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχουν κενά κρεβάτια ΜΕΘ κάθε μέρα 40-50 κάθε ημέρα. Ξέρετε κανέναν επώνυμο εκτός ΜΕΘ; Εμείς καταθέτουμε στον Εισαγγελέα συγκεκριμένα περιστατικά επωνύμων που βρήκαν αμέσως κρεβάτι σε ΜΕΘ».

Μιχάλης Γιαννάκος ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Αφροδίτη Ρέτζιου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεκάδες εκατοντάδες θάνατοι από κορονοϊό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν το δημόσιο σύστημα υγείας είχε ενισχυθεί. Δεν υπάρχει κάνεις από τον ιατρικό κόσμο που να μην του έχει προκαλέσει οργή το γεγονός με Μητροπολίτη» προσθέτοντας πως «είτε κάποιος είναι μητροπολίτης, είτε είναι μετανάστης πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου,  Τάσος Αντωνόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν  εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις Βασιλακόπουλου για «πρόχειρες ΜΕΘ»

Αίσθηση είχαν προκαλέσει τον Νοέμβριο τα όσα είχε δηλώσει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε τηλεοπτικούς σταθμούς περί δημιουργίας πέντε «ΜΕΘ» χωρίς πεπιεσμένο αέρα με απογοητευτικά ποσοστά θνητότητας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει την εισαγγελική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής είπε μεταξύ άλλων πως: «Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορονοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο.
Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα».

Η δήλωση-βόμβα που έκανε ο Βασιλακόπουλος

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο OPEN υποστήριξε πως κλίνες ΜΕΘ που είχαν λειτουργήσει εκτάκτως πέρυσι είχαν δημιουργηθεί χωρίς προδιαγραφές, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για υψηλότερη θνητότητα.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το αν έχει γίνει λάθος με τις κλίνες στις εντατικές, και τον λόγο που πέντε διαθέσιμα κρεβάτια στο Λαϊκό νοσοκομείο, φέρεται να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται την ίδια ώρα εκτός ΜΕΘ, ο καθηγητής απάντησε:

“Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη, μέσα στην κλινική του κορωνοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως, εκ του μηδενός, πέντε κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν «όπως στελεχώθηκαν», λειτούργησαν για κάποιο χρονικό διάστημα ως κλίνες εντατικής θεραπείας, για να καταλάβετε, στις κλίνες αυτές δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας, υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο.

Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τρομερού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα στο Λαϊκό, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με πολύ, πολύ μέτρια – επιεικής χαρακτηρισμός – αποτελέσματα. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι, το όριο που έχουμε στην Ελλάδα να αναπτύξουμε κλίνες εντατικής και να έχουν τα πραγματικά, σωστά αποτελέσματα, δηλαδή αποτελέσματα θνητότητας και αποτελεσματικότητας, έχει ξεπεραστεί. Είμαστε πολύ πέρα από αυτό το όριο”.

“Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι όλες πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και μετά έπαψαν να λειτουργούν, γιατί λειτούργησαν εκ των ενόντων. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα το οποίο δεν είχε και τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Αν πάρετε τα ποσοστά θνητότητας στο τμήμα θα απογοητευτείτε. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Πρέπει να καταλάβετε κάτι όλοι και με συγχωρείτε που το λέω έτσι. Το να λέμε ότι θα ανοίξουμε 5.000 κλίνες στην Ελλάδα για να βάλουμε αυτή τη στιγμή ανθρώπους επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, δεν είναι δυνατόν. Γιατί και τα αποτελέσματα που θα πάρουμε θα είναι πάρα πολύ φτωχά” είπε απαντώντας και στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που ήταν επίσης καλεσμένος στο OPEN.