Πολιτικό χάος τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Τραμπ – Πρόταση μομφής θα καταθέσουν οι Δημοκρατικοί
3 years, 3 months ago
6

Η ανακοίνωση της πρόθεσης του Ντόναλντ Τραμπ να μην παραστεί, ως είθισται, στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, στις 20 του μηνός, δεν ήταν βεβαίως κεραυνός εν αιθρία. Η άρνησή του να αποδεχτεί τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του πιθανώς δεν είναι μόνο πολιτική. Και η επιμονή του σε αυτή την άρνηση οδήγησε σε μία από τις μελανότερες σελίδες στη σύγχρονη ιστορία, την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Με μία λιτή του ανακοίνωση στο Twitter, o Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία 150 χρόνια που δεν θα παραστεί στην τελετή διαδοχής του στο αξίωμα. Ο ίδιος -αφού η Σκωτία του έκλεισε την πόρτα- θα κατευθυνθεί πιθανότατα προς το θέρετρό του στη Φλόριντα. Όμως ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε θα είναι πυκνός.

Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί, μέσω της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, έχουν ζητήσει την αποπομπή του Τραμπ, είτε μέσω της επίκλησης της 25ης Τροπολογίας του Συντάγματος περί ανίκανου να ασκήσει τα καθήκοντά του προέδρου λόγω ψυχικής νόσου, είπε μέσω της διαδικασίας της καθαίρεσης (impeachment).

23624535

Η πρώτη διαδικασία της 25ης Τροπολογίας εμπλέκει για την εκκίνησή της τον αντιπρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο. Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο -συμπεριλαμβανομένων δύο υπουργών- και η σχέση του προέδρου με τον αντιπρόεδρο έχουν διαρραγεί όπως φαίνεται οριστικά, ο Μάικ Πενς δεν έχει δείξει σημάδια ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μία τέτοια διαδικασία.

Απομένει η διαδικασία της καθαίρεσης. Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή θα πραγματοποιήσουν σήμερα τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συν τλασσεται ήδη κατηγορητήριο και η πρόταση μομφής εναντίον του Τραμπ θα καταταθεί την  Δευτέρα.

Τα άρθρα του κατηγορητηρίου για παράβαση καθήκοντος συντάχθηκαν από τους βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν, Τεντ Λιου και Τζέιμι Ράσκιν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ κατηγορείται για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ αναφορά γίνεται και στην συνομιλία του προέδρου κατά την οποία ζητά να ντου βρουν 11.000 ψήφους για να νικήσει στην Τζόρτζια.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των κυβερνητικών της θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση εξουσίας και απείλησε έναν συντονιστικό τομέα διακυβέρνησης», αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάσσουν οι βουλευτές.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών έλεγαν ότι πιστεύουν ότι το Σώμα μπορεί να κατηγορήσει τον Ρεπουμπλικανικό πρόεδρο εντός μίας εβδομάδας, αλλά με τη θητεία του Τραμπ να λήγει ούτως ή άλλως στις 20 Ιανουαρίου και την Γερουσία να ελέγχεται ακόμη από τους Ρεπουμπλικάνους, οι προοπτικές του να καθαιρεθεί από το αξίωμά του είναι αβέβαιες.

Η απομάκρυνση ενός προέδρου των ΗΠΑ απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία. Αν και υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι που θα στήριζαν τη διαδικασία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι επαρκούν. Ο γερουσιαστής Μπεν Σάσε, ένας Ρεπουμπλικανός με συχνά επικριτική στάση έναντι του Τραμπ, δήλωσε στο CBS News ότι «σίγουρα θα εξετάσει»

οποιαδήποτε άρθρα κατηγορίας επειδή ο πρόεδρος «αγνόησε τον όρκο του».

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει έστω και για συμβολικούς λόγους«Πιστεύω ότι οι ψήφοι βρίσκονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να υποβάλουν άρθρα αδικοπραξίας και θα είναι ο μόνος πρόεδρος που θα κατηγορηθεί δύο φορές», δήλωσε ο Τζέιμς Κλάμπερν, ο νούμερο 3 Δημοκρατικός του Σώματος.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε μεν τον Τραμπ για υποκίνηση της βίας στο Καπιτώλιο, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει, δημοσίως τουλάχιστον, εάν υποστηρίζει την απομάκρυνση του Τραμπ. Από την πλευρά του εκλεγμένου προέδρου δηλώνουν ότι ο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία του για να αναλάβει την εξουσία και θα αφήσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κογκρέσο «να ενεργήσουν όπως το θεωρούν κατάλληλο».

23626143

«Το τι θα κάνει το Κογκρέσο είναι δικό του θέμα να αποφασίσει» δήλωσε πράγματι το βράδυ της Παρασκευής ο εκλεγμένος πρόεδρος. Είχε επίσης σκληρά λόγια να πει για τον Τραμπ: «Έχει ξεπεράσει ακόμη και τις χειρότερες αντιλήψεις μου για αυτόν. Ήταν ντροπή για τη χώρα. Δεν αξίζει να κατέχει αυτό το αξίωμα»

Η Νάνσι Πελόζι, που βρίσκονταν από καιρό «στα μαχαίρια» με τον Τραμπ, κινήθηκε σήμερα με στόχο να στερήσει από τον απερχόμενο πρόεδρο τις δυνατότητές του να κινήσει την πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή των Ηνωμένων Πολιτειών. «Σήμερα το πρωί, μίλησα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλι για να συζητήσω μαζί του τα διαθέσιμα προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ένας ασταθής ψυχικά πρόεδρος από το να ξεκινήσει στρατιωτικές εχθροπραξίες, να έχει πρόσβαση στους κωδικούς εκτόξευσης ή να δώσει διαταγή πυρηνικού χτυπήματος» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής.

protothema.gr