Πως και γιατί κατέρρευσε ο όμιλος Tripsta – Travelplanet24 – Airtickets.gr;
11 months, 11 days ago
6

Σαν βόμβα έσκασε στην τουριστική αγορά η είδηση οτι ο όμιλος που έχει  τα πιο γνωστά brands στην εγχώρια online τουριστική αγορά, δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Συγκεκριμένα εχθές ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης κος Φίλιππος Μπρίνκμαν ανακοίνωσε στο προσωπικό τις δυσκολίες της εταιρίας να αποπληρώσει της υποχρεώσεις της στους προμηθευτές της (κυρίως την ΙΑΤΑ).

Το χρέος φέρεται να είναι κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ στην ΙΑΤΑ και τους εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρίας (consolidators), οι οποίοι είχαν ήδη κόψει την δυνατότητα έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων εδώ και κάποιο καιρό και δεν δέχθηκαν συζητήσεις διευκόλινσης αποπληρωμής του χρέους.

Επίσης άλλοι προμηθευτές όπως η Travelport, Amadeus & Sabre φέρεται οτι δεν στήριξαν την αναχρηματοδότηση του χρέους, μιας και ήδη υπήρχαν μεγάλα υπόλοιπα απο προηγούμενες πληρωμές και δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. Κάποια από τα συστήματα είχαν ήδη κόψει την πρόσβαση και αναζητούν τρόπους (δικαστικούς και μη) για την αποπληρωμή των προκαταβολών και πληρωμών που είχαν κάνει με υπόσχεση μελλοντικές παραγωγές σε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων.

Η εταιρία θα παραμείνει με προσωπικό ασφαλείας και περιορισμένες λειτουργίες σε κάποιες αγορές μέχρι να ξεκαθαρίσει αν τελικά θα γίνει ολική ή μερική πτώχευση. Ηδη στο ελληνικό domain travelplanet24.gr , οι χρήστες δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν αεροπορικά εισητήρια ενώ το airtickets.gr θα λειτουργεί σαν site σύγκρισης τιμών (metasearch engine) παραπέμπωντας τους χρήστες σε τρίτα site για την ολοκλήρωση και πληρωμή της κράτησης.

Περίπου 100 άτομα στο τηλεφωνικό κέντρο του Βουκουρεστίου στην Ρουμανία έχουν απολυθεί , ενώ απολύσεις θα υπάρξουν και στην Ελλάδα με πολλούς ανθρώπους να χάνουν την δουλειά τους εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν και μεγάλης κρίσης στον Τουριστικό τομέα.