Πότε έρχονται τα μονοκλωνικά – Ο σχεδιασμός για το νέο φάρμακο
2 years, 6 months ago
6

Τα μονοκλωνικά φάρμακα έρχονται στη χώρα μας και μπαίνουν στο οπλοστάσιο των γιατρών και των νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν την πανδημία. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναµένεται να παραληφθούν από τη χώρα µας οι πρώτες 2.000 δόσεις.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Το σκεύασµα µπορεί να χορηγηθεί σε όλους τους ενηλίκους και στα παιδιά άνω των 12 ετών. Θα δοθεί προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλµένους και ευπαθείς οµάδες. Το κόστος της θεραπείας, το οποίο θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος, ανέρχεται στα 2.000 ευρώ ανά δόση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να δώσει την οριστική έγκριση για τα φάρμακα αυτά έως το τέλος Οκτωβρίου και αμέσως θα κινητοποιηθεί η κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να παραλάβει τις πρώτες 2.000 δόσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, που αποκαλύπτει η Realnews, το σκεύασμα θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες, ενώ το κόστος θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Τα μονοκλωνικά φάρμακα αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για ασθενείς που εκδηλώνουν συμπτώματα του ιού. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που δημιουργήθηκαν στα επιστημονικά εργαστήρια και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Μάλιστα, συνδέονται με την πρωτεΐνη αιχμής και έτσι εμποδίζουν ουσιαστικά την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οπως έχουν καταδείξει οι επιστημονικές μελέτες, το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Αυτό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, χωρίς να αναιρεί ωστόσο το γεγονός πως το εμβόλιο παραμένει το πιο ισχυρό αντίδοτο απέναντι στον κορωνοϊό – και μάλιστα προληπτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν γνώση του θέματος, ήδη ο ΕΜΑ έχει δώσει θετική προ-γνωμοδότηση.

Πλέον οι διαδικασίες για τα μονοκλωνικά φάρμακα έχουν πάρει τον δρόμο τους, με την οριστική έγκριση να δίνεται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως και στα τέλη Οκτωβρίου, αναμένονται να παραληφθούν από τη χώρα μας οι πρώτες 2.000 δόσεις της εταιρείας Roche.

Μονοκλωνικά αντισώματα Covid-19

Το κόστος και ποιοι θα λαμβάνουν τα μονοκλωνικά

Κάθε δόση μονοκλωνικού φαρμάκου κοστίζει 2.000 ευρώ και το κόστος θα καλύπτεται από το κράτος. Αυτό το κατέστησε σαφές πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία δήλωσε ότι το κόστος «φυσικά θα καλύπτεται και γι’ αυτά τα φάρμακα, όπως συμβαίνει γενικά με τα ακριβά φάρμακα σαν και αυτό, αλλά και όλα τα φάρμακα για τον κορωνοϊό». Το βασικό ερώτημα που έπρεπε να απαντήσει, πάντως, το υπουργείο Υγείας είναι το εξής: Σε ποιον πρέπει να χορηγηθούν μονοκλωνικά αντισώματα για να προστατευθεί από τον κορωνοϊό και -το κυριότερο- πότε;

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα:

-Η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Roche είναι ενδεδειγμένη για ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών που έχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή νοσοκομειακής περίθαλψης με COVID-19.

-«Κλειδί», σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν, αφού θα πρέπει να χορηγηθούν στην αρχή των συμπτωμάτων και πιο συγκεκριμένα εντός 5-10 ημερών από την εκδήλωσή τους. Η χορήγηση γίνεται με ενδοφλέβια ή υποδόρια έγχυση.

-Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η χορήγησή τους βελτιώνει την επιβίωση σε υψηλού κινδύνου (δηλαδή σε όσους δεν διαθέτουν αντισώματα και έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα) μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο νοσοκομειακής περίθαλψης και θανάτου κατά 70%, αλλά και τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά 4 ημέρες. Επιπρόσθετα, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της «Δέλτα».

-Η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με μηχανική υποστήριξη οξυγόνου, αλλά μόνο σε ασθενείς με κορωνοϊό με συμβατική λήψη οξυγόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν την προτεραιοποίηση για τη χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα.

Φαίνεται πως υπάρχει ήδη εισήγηση ώστε, αρχικά, τα συγκεκριμένα φάρμακα κατά του κορωνοϊού να χορηγούνται κυρίως σε ανοσοκατασταλμένους συμπολίτες μας. Μάλιστα, στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, μονοκλωνικά παρέχονται και σε πολίτες που έρχονται σε στενή επαφή με ευπαθείς ομάδες. Οι δόσεις των μονοκλωνικών φαρμάκων το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν, αφού, πέρα από την εταιρεία Roche, με την οποία έχουν υπογράψει κοινή οικονομική συμφωνία οι ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν και συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες Eli Lilly και GSK.

 

enikos.gr