«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών – Την Παρασκευή 30/7 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού
2 years, 7 months ago
6

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και στις εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια αναφέρθηκαν στην  καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών και αναφέρθηκε κυρίως στις επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά από τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και έφήβους. Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δώσει έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών με Pfizer από 12 και πάνω και με Moderna από 17 και πάνω.

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν τα παιδιά, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και στους ενήλικες», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι λόγω του μικρού αριθμού δείγματος εμβολιασμένων παιδιών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα ποσοστά των εμβολιασμέων ανά ηλικία, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή (30/7) ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών από 12 έως 15 ετών.

Σε σχετική ερώτηση, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι πλέον υπάρχουν μελέτες για τα εμβόλια mRNA σε εγκύους, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν τις γυναίκες και δεν βλάπτουν το έμβρυο.

Το θέμα της 3ης δόσης μας απασχολεί όλους, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι το πότε και αν θα χορηγηθεί η 3η δόση, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως τόνισε, τα άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, η διάρκεια προστασίας από τα εμβόλια ξεπερνά τους έξι μήνες, που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι σε αρχικό στάδιο, αν κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει 3η δόση, θα ενταχθούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Επανέλαβε, δε, ότι το εμβόλιο προστατεύει από βαριά νόσηση και θάνατο και ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι δυνατόν να νοσήσουν, αλλά με ήπια συμπτώματα. Πρόσθεσε, δε, ότι στις σπάνιες περιπτώσεις που εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει πιο βαριά, είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Σχολιάζοντας το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, πιθανόν δεν έχουν εκτιμήσει τις συνέπειες της νόσου. Δεν βλέπουν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, τι έχει συμβεί».