Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών: Οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι τους δεν το βάζουν κάτω
1 year, 5 months ago
6

Τα τελευταία χρόνια η αγορά, όπως και η κοινωνία, δέχονται υψηλές πιέσεις, δηλώνει η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

«Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο ρευστό και αβέβαιο, στόχος είναι να δημιουργήσουμε τους όρους για δυναμική, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτική ανάπτυξη, ικανή να διασφαλίζει σταθερότητα και αξιοπρεπή εισοδήματα στους πολίτες, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων. Πολλά έχουν επιτευχθεί στα τελευταία χρόνια. Πολλά απομένουν να γίνουν ακόμη» υπογραμμίζει σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Η κυρία Εφραίμογλου σημειώνει ότι το ΕΒΕΑ είναι το επιμελητήριο που εκπροσωπεί 120.000 επιχειρήσεις με μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας και λειτουργώντας ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, μεταφέρει την φωνή του παραγωγικού κόσμου που στηρίζει διαχρονικά την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι, αν και τα τελευταία χρόνια η αγορά, όπως και η κοινωνία, δέχεται υψηλές πιέσεις. ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι της χώρας δεν το βάζουν κάτω.

Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ προκύπτει ότι το ισοζύγιο μεταξύ ενάρξεων και διαγραφών επιχειρήσεων παραμένει θετικό, στο σύνολο του 2022. Ειδικότερα, στο εννεάμηνο δημιουργήθηκαν 35.008 νέες επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 11.209. Ο ρυθμός έναρξης νέων επιχειρήσεων έχει επιταχυνθεί κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες νέες επιχειρήσεις ενώ διαπιστώνεται ότι υπάρχει μετάβαση από την επιχειρηματικότητα ανάγκης, στην επιχειρηματικότητα που έχει ως κίνητρο την αξιοποίηση ευκαιριών.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όπως εξηγεί η κυρία Εφραίμογλου, η συντριπτική πλειονότητα των νέων συστάσεων, αλλά και των διαγραφών, αφορούσε ατομικές επιχειρήσεις. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει αρκετά και προκύπτει μετάβαση από την επιχειρηματικότητα ανάγκης στην επιχειρηματικότητα που έχει ως κίνητρο την αξιοποίηση ευκαιριών.

«Όσο η τάση αυτή εδραιώνεται και επιταχύνεται, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για την οικονομία και για την απασχόληση» σημειώνει η ίδια.

Σχετικά με τις δράσεις που ετοιμάζει το ΕΒΕΑ είπε ότι, σχεδιάζεται ένα ευρύ πλέγμα δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας με έμφαση στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας, στην ενδυνάμωση και υποστήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων, αλλά και στην κατάρτιση και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Επιπλέον, θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν οι δράσεις για την προώθηση της νεοφυούς και της γυναικείας επιχειρηματικότητας.