Προβλήματα και καταστροφές από την κακοκαιρία – Στην… κατάψυξη μπαίνει η χώρα – Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες
2 years, 2 months ago
6

Σαρώνει ήδη τη χώρα το κύμα κακοκαιρίας «Διομήδης». Βροχές, χιόνια, τσουχτερό κρύο αλλά και αρκετά προβλήματα έφερε η κακοκαιρία Διομήδης. Στα «λευκά» ντύθηκαν πολλές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Η κακοκαιρία Διομήδης πλήττει με μεγάλη ένταση τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας.

Μάλιστα, ιδιαίτερη είναι η σφοδρότητα της κακοκαιρίας στο Πήλιο, όπου οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από την αρχή της μέρας, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και σημαντικά προβλήματα.

Μόνο σε 16 ώρες

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν έως τις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης 11/01 και επισημαίνονται επιλεγμένες τιμές. 

Στα «λευκά» η Φλώρινα

Στα ορεινά της Φλώρινας, το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο, ενώ το έχει στρώσει και στην πόλη. 

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού σε αρκετά σημεία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Ίδια η εικόνα και στο Μέτσοβο, το Ζαγόρι και την Κόνιτσα. 

Πολλά προβλήματα παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο Νάουσας – Σελίου από πτώσεις δέντρων που υποχώρησαν από το βάρος του χιονιού κόβοντας την κυκλοφορία.

«Βούλιαξε» παρκινγκ στη Μακρινίτσα

Απίστευτες εικόνες στη Μακρινίτσα Πηλίου όπου έπεσαν 138 χιλιοστά βροχής.

Από τον ορμητικό χείμαρρο που σχηματίστηκε , πλημμύρισε το κεντρικό παρκινγκ του χωριού.

«Πνίγηκαν» τα Φάρσαλα

Η πεδιάδα των Φαρσάλων έχει μετατραπεί σε μία τεράστια λίμνη.

Από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε το οδικό δίκτυο, με πτώσεις βράχων να διακόπτουν την κυκλοφορία.

Οι κάτοικοι δηλώνουν με απόγνωση πως ζουν ένα νέο «Ιανό». Οι ζημιές σε καλλιέργειες είναι μεγάλες.

Στην περιοχή γίνονται συνεχείς αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια

Λάρισα: Η θάλασσα βγήκε στην στεριά

Καταστροφές και στον δήμο Αγιάς Λαρίσης. Ο αφρός της θάλασσας έχει αποκλείσει τον κεντρικό παραλιακό δρόμο. 

Φωτό από onlarissa.gr

Η θάλασσα έχει μεταφέρει φερτά υλικά στο οδόστρωμα καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευση των αυτοκινήτων.

Δύο άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητο σε επαρχιακό δρόμο της Λάρισας όταν μεγάλος όγκου νερού συσσωρεύτηκε την ώρα που το όχημα βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να σβήσει η μηχανή.

Υπερχείλισε ο Ληθαίος στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και απειλεί τον παρακείμενο δρόμο.

Μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας βρίσκονται επί ποδός.

Στον νομό Καρδίτσας το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ποταμό Καράμπαλη, όπου η στάθμη στην είσοδο της πόλης έχει φτάσει περίπου το ένα μέτρο κάτω από τη γέφυρα, ενώ πλημμύρισαν σπίτια στον Άγιο Θεόδωρο.

Κατολίσθηση στη Σάμο

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο καταγράφονται και στη Σάμο.

Στο Πυθαγόρειο, μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο που συνδέει την περιοχή Ρεματάκι με τη Μαρίνα Πυθαγορείου.

Στο Τολό Αργολίδας μαντρότοιχος κατέρρευσε και καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Μεγάλες καταστροφές στην Κάλυμνο

Μεγάλες ζημιές, κυρίως στο οδικό δίκτυο, άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε και την Κάλυμνο τα τελευταία 24ωρα.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στη Χίο, το λιμάνι μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη όταν η θάλασσα φούσκωσε και βγήκε στην στεριά.

«Χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά τις επομενες ώρε. Στις ήδη πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές θα βρέξει περισσότερο, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως όσοι μένουν σε χαμηλούς ορόφους. Την Τετάρτη, τοπικές χιονοπτρώσεις αναμένονται στην Αττική, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα είναι το πιο παγωμένο πρωινό έως τώρα, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους -14 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Ο καιρός την Τετάρτη

Σε τμήματα της βόρειας και βορειοδυτικής Ελλάδος, ο καιρός θα είναι καλός, ως προς τα φαινόμενα ωστόσο με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Λίγες αραιές νεφώσεις στα βορειοδυτικά, πιο πυκνές στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και το βόρειο Ιόνιο. Στα υπόλοιπα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα ο καιρός θα είναι άστατος. 

Στη βόρεια Ελλάδα, από τη δυτική Μακεδονία μέχρι και τη Θράκη θα χιονίζει από το πρωί της Τετάρτης, ακόμα και σε πεδινές περιοχές αλλά με σχετικά γρήγορη βελτίωση, στα κεντρικά της Μακεδονίας. Στη Θράκη θα επιμείνουν οι χιονοπτώσεις.

Στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, προβλέπονται τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης ή χιονόνερο, αλλά και χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα σε υψόμετρα πάνω από τα 300 μέτρα στη Θεσσαλία, ανατολική & κεντρική Στερεά Ελλάδα, πάνω από τα 200 μέτρα στην Εύβοια και τις Σποράδες κι πάνω από τα 400 μέτρα στην αναστολική Πελοπόννησο και πάνω από τα 500 μέτρα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Θερμοκρασιακά, στους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά ηπειρωτικά & στα Επτάνησα, στους 3 με 7 στη βόρεια Ελλάδα, στους 8 με 9 στα ανατολικά ηπειρωτικά και στους 7 με 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.

Στην Αττική,

τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης αλλά προς το βράδυ, υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300 μέτρα, κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές του νομού Αττικής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως και 9 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη,

αναμένονται χιονοπτώσεις κατά πάσα πιθανότητα και στο κέντρο της πόλης, ωστόσο αναμένεται και γρήγορη βελτίωση του σκηνικού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως και 7 βαθμούς Κελσίου.