Ψαλτοπούλου: Μοναδικό μας όπλο ο εμβολιασμός – Μπορεί να προφυλάξει από τη βαριά νόσηση κατά 98%
2 years, 8 months ago
6

Η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα είναι γεγονός. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και ο εμβολιασμός είναι το μόνο εφόδιο που έχουμε για να την αντιμετωπίσει, τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Κι ενώ πριν μερικές εβδομάδες τα ημερήσια κρούσματα ήταν χαμηλά, ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα και επικράτησε πλέον στην Ευρώπη.

«Ενώ πριν ένα μήνα είχαμε χαμηλά κρούσματα και θεωρούσαμε πως θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, αυτό άλλαξε με τη μετάλλαξη Δέλτα. Επομένως, αυτή η τόσο μεταδοτική μετάλλαξη θεωρείται ότι θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη στα τέλη Αυγούστου και είναι υψηλά μεταδοτική. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και πλέον δεν είμαστε ασφαλείς σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

«Βασικό μας όπλο ο εμβολιασμός»

Ο εμβολιασμός μπορεί να προφυλάξει από τη βαριά νόσηση κατά 98%, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμος έχει εμβολιαστεί και έχουν παρουσιάσει ελάχιστες παρενέργειες, όπως τόνισε η καθηγήτρια.

«Το μόνο βασικό μας όπλο είναι ο εμβολιασμός. Βοηθάνε οι μάσκες, τα self test και οι αποστάσεις, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι με τόση μεγάλη μεταδοτικότητα ή θα νοσήσουμε ή θα πρέπει να εμβολιαστούμε ή να αποκλειστούμε από κάθε κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι θα νοσήσουν πιο βαριά».

Εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί και νοσήσει από κοροναϊό, το θετικό είναι ότι έχουμε μικρό ιικό φορτίο και δεν είναι δυνατό να κολλήσουμε εύκολα τους γύρω μας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται με κοροναϊό είναι οι ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.