Ρόδος: Αντιδράσεις για την πρόθεση του δήμου να επιτρέψει το κυνήγι και τη στείρωση ελαφιών
1 year, 10 months ago
6

Tο ενδεχόμενο να επιτραπεί το ελεγχόμενο κυνήγι ελαφιών στη Ρόδο, που συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, έφερε έντονες αντιδράσεις

Ο Δήμος Ρόδου στο τελευταίο του Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στη Σύσταση Ειδικής Επιτροπής με στόχο να βρεθεί νομική οδός ώστε να επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών στο νησί.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μιχάλης Σοκορέλλος υπόστήριξαν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά ο αριθμός τους στο νησί. Μάλιστα ανέφεραν ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει το ελάφι από προστατευόμενο είδος και να χαρακτηριστεί ως επιβλαβές. Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έριξαν στο «τραπέζι» και την στείρωση των ελαφιών ως αποτελεσματική λύση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των ελαφιών στο νησί.

Όπως εξήγησε ο κ. Καμπουράκης, θα πρέπει να αναλογούν περί τα 150 ελάφια σε κάθε κυνηγό και τα έσοδα να κατατίθενται σε λογαριασμό για την προστασία του ελαφιού. Συστήθηκε επιτροπή από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου η οποία θα επεξεργαστεί διάφορες προτάσεις όπως η στείρωση των ελαφιών και η μεταφορά τους σε άλλες περιοχές και το οποίο θα διαβιβαστεί στην κυβέρνηση.

Όπως τονίστηκε από τον δήμαρχο Ρόδου είναι «αποφασισμένος να αναλάβει να προασπιστεί τους Ροδίτες και τις καλλιέργειες τους και όχι την υπεράσπιση του ελαφιού». Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Σάββας Καραταπάνης, κατέθεσε πρόταση για σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να προχωρήσουν οι στειρώσεις των ελαφιών. Στην εισήγησή του δεν υπήρχε  αναφορά για κυνήγι.

Μάλιστα στο τέλος της συζήτησης του θέματος ο κ. Καραταπάνης διαβίβασε έγγραφο του προς το προεδρείο στο οποίο έγραφε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε μόνο την σύναψη μνημονίου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εκατοντάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες, εκφράζοντας έτσι την κάθετη διαμαρτυρία τους.

Από την πλευρά τους, στελέχη της διεύθυνσης Δασών, υπογράμμιζαν χθες ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτραπεί το κυνήγι του ελαφιού, αφού ανήκει στα προστατευόμενα είδη και κατά συνέπεια είναι απαγορευμένο. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται αλλαγή του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος και σειρά τροποποιήσεων υπουργικών αποφάσεων.

Αντιδράσεις για την πρόθεση «νόμιμου» κυνηγιού ελαφιών

Σε σχόλιό του, αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών στη Ρόδο ο δικηγόρος Χρήστος Μαλλιαράκης τονίζει στην προσωπικό του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν από την επίσκεψη στη Ρόδο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για το θέμα των ελαφιών και των καλλιεργειών. Είχε πει: «είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα».

Μετά από σύσκεψη, με πλήθος παραγόντων, ανακοινώθηκε σειρά μέτρων όπως δημιουργία ομβροδεξαμενών, τοποθέτηση περιφράξεων, δημιουργία ανοιχτού φράχτη, δημιουργία πάρκων ελαφιών, 100% επιδότηση των αγροτών για τη δημιουργία ηλεκτροφόρων (χαμηλής τάσης) φραχτών κτλ.

Σήμερα διαβάζω ότι από τον Δήμο Ρόδου θα προταθεί και το κυνήγι του. Γιατί; Εφαρμόστηκαν και απέτυχαν τα παραπάνω μέτρα;  Πάντως είναι συμβολικό της κατρακύλας όταν χαρακτηρίζεις το σύμβολο του νησιού σου ως «επιβλαβές». Ας το ξανασκεφτούν στον Δήμο γιατί σε κάποιον θα μείνει το προσωνύμιο «ο Ελαφοκυνηγός».

Φυσικά, πολλές είναι και οι αντιδράσεις από Οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του ελαφιού, αλλά και πολλών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.