Ρωσία: Νέος μυστήριος θάνατος ολιγάρχη – Ένιωσε αδιαθεσία, έπεσε από τις σκάλες και χτύπησε στο κεφάλι
1 year, 3 months ago
6

Αφού απόλαυσε ένα λουκούλλειο γεύμα με αγαπημένους φίλους στη γαλλική Ριβιέρα, ο Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ζελένοφ αισθάνθηκε ξαφνικά αδιαθεσία και, την ώρα που κατέβαινε τα σκαλιά, έχασε την ισορροπία του κι έπεσε. Τα τραύμα στο κεφάλι ήταν θανατηφόρο, όπως υποστηρίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», εγείροντας παράλληλα ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια του θανάτου του.

«O 50χρονος Ρώσος ολιγάρχης πεθαίνει υπό μυστηριώδεις συνθήκες: Ο μεγιστάνας τραυματίστηκε στο κεφάλι «αφού έπεσε από τις σκάλες ενώ επισκεπτόταν φίλους στη Γαλλία», σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα προσθέτοντας ότι δεκάδες πάμπλουτοι Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από περίεργες συνθήκες, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, Ντμίτρι Ζελένοφ άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Δεκεμβρίου στη γαλλική παραθαλάσσια πόλη Αντίμπ, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γαλλία, ανάμεσα στη Νίκαια και τις Κάννες. Αμέσως μετά το ατύχημα, ο Ζελένοφ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε την επόμενη μέρα.

«Ένας ακόμη ολιγάρχης είχε ένα μυστηριώδες τέλος καθώς ο αριθμός των νεκρών που ανήκαν στη ρωσική ελίτ συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», αναφέρει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

Ο 50χρονος Ρώσος επισκεπτόταν συχνά τους φίλους του στη χώρα του Μολιέρου. «Στις 8 Δεκεμβρίου είχε κανονίσει δείπνο με μερικούς φίλους.

Ξαφνικά άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία και έπεσε από τη σκάλα του εστιατορίου», σύμφωνα με την ρωσικό ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Baza» και το τοπικό γαλλικό πρακτορείο Var Matin.

Σύμφωνα με το πλατφόρμα «Telegram» του Baza, ο Ζελένοφ είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με άγνωστα καρδιακά προβλήματα λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό του, ωστόσο, οι Ρώσοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες. Ο Ζελένοφ ήταν συνιδρυτής της «Don-Stroy», που άλλοτε ήταν μία από τις σημαντικότερες αυτοκρατορίες επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων της Μόσχας.

Έχοντας δημιουργήσει την Don-Stroy το 1994, λίγο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Ζελένοφ γέμισε γρήγορα τον κουμπαρά του με το όνομά του να εμφανίζεται τακτικά στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πιο πλούσιους Ρώσους μέχρι το 2008. Τότε η οικονομική κρίση κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην εταιρεία του Don-Story.

Τυχαίο ή όχι, οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο του μεγιστάνα ακινήτων είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες του Ανατόλι Γκερασένκο, του πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας (MAI). Ο Γκερασένκο φέρεται να έπεσε από μια σκάλα στα κεντρικά γραφεία του ινστιτούτου στη Μόσχα τον περασμένο Σεπτέμβριο .

«Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2022, ο 73χρονος Ανατόλι Νικολάεβιτς Γκερασένκο Διδάκτωρ Τεχνικών Επιστημών, καθηγητής, σύμβουλος του πρύτανη του Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας, πέθανε πέφτοντας από μία σκάλες στο Ινστιτούτο Αεροπορίας της Μόσχας, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του οργανισμού.

Νωρίτερα, στις 19 Απριλίου, στο θέρετρο Λορέτ ντε Μαρ η ισπανική αστυνομία δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Φεντόρ Προτοσένια, γιο του Ρώσου ολιγάρχη Σεργκέι Προτοσένια, που διατηρεί εξοχική έπαυλη στην περιοχή. Ο Φεντόρ υποστηρίζει ότι βρίσκεται στη Γαλλία και επί ώρες προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τη μητέρα του, αλλά εκείνη δεν σηκώνει το τηλέφωνο.

Όταν οι αστυνομικοί φτάνουν στην εξοχική κατοικία των Προτοσένια βρίσκουν τρία πτώματα των γονέων και της αδερφής του Φεντόρ. Η πρώτη σκέψη τους ήταν ότι ο Σεργκέι Προτοσένια σκότωσε τις δύο γυναίκες και στη συνέχεια κρεμάστηκε και ο ίδιος, στον κήπο του σπιτιού. Ωστόσο αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες, αν πράγματι έγιναν έτσι τα πράγματα.

Μία ημέρα πριν, στη Μόσχα, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων καταγράφεται ένα παρόμοιο τραγικό περιστατικό : αστυνομικοί βρίσκουν νεκρούς στο πολυτελές διαμέρισμά τους στη Μόσχα τον Βλαντισλάβ Αβάγεφ, τη σύζυγό του και τη 13χρονη κόρη τους. Σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Αβάγεφ κρατούσε ένα πιστόλι στο χέρι. Εικάζεται ότι εκείνος είχε πυροβολήσει πρώτα τη σύζυγό του και μετά την κόρη του, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Σ΄ένα 24ωρο, δύο περιστατικά δείχνουν τόσο παρόμοια μεταξύ τους και αφορούν δύο μεγάλα ρωσικά ονόματα του ενεργειακού κλάδου με περιουσίες δισεκατομμυρίων. Ο Προτοσένια έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας φυσικού αερίου «Novathek» και ο Αβάγεφ ήταν παλαιότερα αντιπρόεδρος της Gazprombank.

Ήδη στα τέλη Ιανουαρίου, πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε «αυτοκτονήσει» ο Λεονίντ Σούλμαν, υψηλόβαθμος μάνατζερ της «Gazprom», ενώ στις 25 Φεβρουαρίου βρέθηκε απαγχονισμένος στην οικία του ου στην Αγία Πετρούπολη και ο Αλεξάντερ Τουλάκοφ, πρώην στέλεχος του ενεργειακού κολοσσού.

Μετά από τρεις μέρες βρήκε τον θάνατο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του, στο Σάρεϊ της Αγγλίας, ο 60χρονος Μιχαήλ Γουότφορντ, με καταγωγή από την Ουκρανία.

Στις 24 Μαρτίου βρέθηκε νεκρός στην πολυτελή έπαυλή του, στο Νίσνι Νοβγκορόντ της Ρωσίας, ο δισεκατομμυριούχος Βασίλι Μέλνικοφ, μαζί με τη σύζυγό του και τους δυο γιους του. Ο Μέλνικοφ ήταν επικεφαλής της MedStom, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο του ιατρικού εξοπλισμού.

Ερωτήματα όμως προκαλεί και ο θάνατος του 37χρονου Αντρέι Κρουκόφσκι. Ήταν ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Κράσναγια Πολιάνα κοντά στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Την περιοχή επισκεπτόταν συχνά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, εκεί προσκαλούσε και ξένους ηγέτες για σκι.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Kommersant», στις 2 Μαίου ο Κρουκόφσκι έχασε τη ζωή του στη διάρκεια πεζοπορίας, πέφτοντας στο κενό από έναν βράχο. Όταν δεκάδες πάμπλουτοι Ρώσοι βρίσκουν τραγικό θάνατο το τελευταίο εξάμηνο πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν. Πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται μήπως κρύβονται άλλοι λόγοι πίσω από τις «αυτοκτονίες». Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται μία ανάμειξη του Κρεμλίνου. Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που αναγκάζονται να σιωπήσουν οι επικριτές του Κρεμλίνου.

Τον Αύγουστο του 2020, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί στο αεροδρόμιο του Τομσκ με τη νευροτοξική ουσία Νοβιτσόκ, ενώ δύο χρόνια πριν είχε δηλητηριαστεί και ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ.

Το 2006, ο πρώην πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο δολοφονήθηκε στο Λονδίνο με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο 210. Το 2017, η αμερικανική εφημερίδα «USA Today» είχε δημοσιεύσει έρευνα, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 38 ολιγάρχες της εποχής είχαν πεθάνει ή κηρύχθηκαν «αγνοούμενοι» σε χρονικό διάστημα τριών ετών.