Σάλος στην Κύπρο: Εχασαν το εμπορικό σήμα για το χαλούμι από ιδιωτική εταιρεία στη Βρετανία
5 months, 13 days ago
6

Σημαντική είναι η απώλεια του εμπορικού σήματος για το χαλούμι στη Βρετανία, παραδέχτηκε ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτεται από κοινοτικό σήμα και ότι στην περίπτωση που υπάρξει ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα προκληθούν προβλήματα. Στην περίπτωση που υπάρξει άτακτη αποχώρηση, ανέφερε, έχει κατατεθεί αίτηση από την Κύπρο για νέα εγγραφή του εμπορικού σήματος στη Βρετανία.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο υπουργός Εμπορίου εξέφρασε λύπη για τον τρόπο με τον οποίο επήλθε η απώλεια του εμπορικού σήματος και είπε ότι «η προσπάθεια είναι να μην επαναληφθούν τέτοια λάθη, είτε βελτιώνοντας τις διαδικασίες, είτε ενισχύοντας την ομάδα που ασχολείται με το φάκελο του χαλουμιού».

Επίσης, ανέφερε ότι τα χαλούμια που διατίθενται στη βρετανική αγορά, «υποχρεωτικά τηρούν το πρότυπο και την ποσόστωση αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος». Ο Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι το πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει ξεκινά από την Κύπρο, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους τυροκόμους και τους αγελαδοτρόφους.

Τέλος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Κύπρου για αλλαγή της ποσόστωσης στο φάκελο του χαλουμιού και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα έχει και πολιτικές διαστάσεις.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στο Sigmalive παραδέχτηκε ότι «ήταν μια υπόθεση αυτοχειρίας σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της χώρας μας» και ότι «γίναμε ρεζίλι».«Είναι πρωτοφανές και εκκωφαντικής ανευθυνότητας αυτό που έγινε» είπε.

«Είναι προφανές, έχουν γίνει τραγικά λάθη και παραλείψεις τα οποία πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε.

Από το 2003 που ξεκίνησαν οι διαδικασίες ετοιμασίας του φακέλου «χαλούμι», εντοπίσθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων. Η κύρια διαφωνία που υπήρχε και υπάρχει, αφορά τα ποσοστά ποσότητας του γάλακτος για την παραγωγή του προϊόντος. Η κάθε παραγωγική ομάδα προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό του προϊόντος της για παραγωγή του χαλουμιού, με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της άλλης. Την ύπαρξη εσωτερικών διαφωνιών, παραδέχεται ακόμα και αυτός ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, ο οποίος επί της ουσίας δεν έχει καταφέρει να συμβιβάσει τις διαφωνίες παραγωγών αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος για τα ποσοστά των ποσοτήτων παρασκευής του χαλουμιού.

Οι παραγωγοί χαλουμιού δεν ανησυχούν για τις εξαγωγές μετά την ακύρωση της εμπορικής ονομασίας, αλλά για το ενδεχόμενο κάποια εταιρεία στη Βρετανία να ξεκινήσει την παραγωγή του χαλουμιού.

Υπενθυμίζεται ότι ιδιωτική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη Βρετανία διεκδίκησε δικαστικώς και κέρδισε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην Κύπρο.

Την αίτηση για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος υπέβαλε η ιδιωτική εταιρεία «John & Pascalis LTD» και η δικαίωσή της από το αγγλικό δικαστήριο φαίνεται ότι σχετίζεται με τη μη έγκαιρη αντίδραση των Αρχών στην Κύπρο.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Πολίτης, η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου υποστήριξε ότι σημαντικά έγγραφα δεν έφθασαν έγκαιρα στο υπουργείο Εμπορίου, αφού σημειώθηκε καθυστέρηση στην αλληλογραφία, και έτσι το εμπορικό σήμα χάθηκε.

Το αγγλικό δικαστήριο «έδωσε» το εμπορικό σήμα στην ιδιωτική εταιρεία, η οποία πλέον θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στην Αγγλία.