Salt Bae: Χαμός από το βίντεο που τον δείχνει να ταΐζει «χρυσή μπριζόλα» κομμουνιστή υπουργό του Βιετνάμ
2 years, 5 months ago
6

Η μητρική εταιρεία του Facebook ανακοίνωσε εχθές, Τρίτη, ότι ξεμπλόκαρε το hashtag με το παρατσούκλι του διάσημου Τούρκου σεφ Νουσρέτ Γκιοκτσέ #saltbae. Σύμφωνα με το Reuters, η Meta διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο tag είχε μπλοκαριστεί παγκοσμίως για μέρες μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο, το οποίο έδειχνε τον Γκιοκτσέ να ταϊζει μια από τις διάσημες μπριζόλες του με φύλλο χρυσού έναν ανώτερο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, στο εστιατόριό του στο Λονδίνο

Το βίντεο που δείχνει τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Βιετνάμ, Το Λαμ, να απολαμβάνει μια «χρυσή μπριζόλα» τόμαχοκ στο εστιατόριου «Nusr-Et Steakhouse» στο Λονδίνο, με τον διάσημο σεφ μάλιστα να τον… ταϊζει στο στόμα, προκάλεσε σάλο πριν από μερικές μέρες στη χώρα του αξιωματούχου. Το αρχικό κλιπ αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό TikTok του Τούρκου σεφ λίγη ώρα μετά την ανάρτησή του, ωστόσο κυκλοφόρησαν πολλά αντίγραφα σε πολλές πλατφόρμες social media.

H εικόνα του Το Λαμ, ενός ανώτερου αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, να καταβροχθίζει μια μπριζόλα με φύλλα χρυσού, αξίας πολλών εκατοντάδων δολαρίων, σε ένα πανάκριβο εστιατόριο προκάλεσε κύμα επικρίσεων τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα του. Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ατυχή την επιλογή εστιατορίου, καθώς μία και μόνο μπριζόλα στο συγκεκριμένο μέρος μπορεί να κοστίζει περισσότερο από τις μηνιαίες απολαβές του υπουργού.

Ο Το Λαμ και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι που δέχτηκαν τις περιποιήσεις του Salt Bae βρέθηκαν στην βρετανική πρωτεύουσα κατά την επιστροφή τους από τη σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη. Δεν είναι σαφές πόσο τελικά κόστισε το πλούσιο γεύμα τους, ούτε ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός επέλεξε να φάει σε ένα μέρος όπου η μπριζόλα στοιχίζει από 1.140 μέχρι και 2.015 δολάρια, από τη στιγμή που ο βασικός μισθός του, σύμφωνα με το BBC, δεν ξεπερνά τα 800 δολάρια τον μήνα.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η Meta του Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει πώς και γιατί μπλοκαρίστηκε το hashtag #saltbae για χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο, και όχι μόνο από το Βιετνάμ. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε απαιτήσει την αφαίρεση του βίντεο από την πλατφόρμα του Facebook.

Mε πληροφορίες από BBC, Daily Mail