Σαντορίνη: Υπερθέαμα από βεγγαλικά στα Ηφαίστεια
1 year, 6 months ago
6

Η αναπαράσταση των εκρήξεων του ηφαιστείου ξεκίνησε με τη δύση του ήλιου, περίπου στις 20:00.

Τα Ηφαίστεια στη Σαντορίνη επέστρεψαν, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, μετά δύο χρόνια παύσης λόγω της πανδημίας,

Η αναπαράσταση των εκρήξεων του ηφαιστείου ξεκίνησε με τη δύση του ήλιου, περίπου στις 20:00 και αποτέλεσε και φέτος ένα μοναδικό θέαμα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

Διαβάστε επίσης: Σαντορίνη: Στη λίστα του Bloomberg με τους 6 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για διακοπές το φθινόπωρο

Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου έγινε πριν 3600 χρόνια

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια στο κόσμο. Ίσως το μόνο ηφαίστειο που η Καλντέρα του φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Η μεγαλύτερή του έκρηξη συνέβη κατά την διάρκεια της Μινωική Εποχής του Χαλκού πριν από 3.600 χρόνια. 

Ολόκληρο το κέντρο του τότε κυκλικού νησιού βυθίστηκε στη θάλασσα κατά την διάρκεια της τρομερής ηφαιστειακής έκρηξης. Η έκρηξη προκάλεσε παλιρροιακό κύμα που κυριολεκτικά αφάνισε τον προηγμένο πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης, 70 μίλια νότια της Σαντορίνης.

Η τεράστια μάζα ελαφρόπετρας που εκτινάχθηκε κατά την ηφαιστειακή έκρηξη κάλυψε την επιφάνεια της θάλασσας σε μία ευρεία περιοχή που εν συνεχεία ξεβράστηκαν στις ακτές σε υψηλότερα επίπεδα από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη. 

Στις περισσότερες από τις γύρω περιοχές του Αιγαίου, βρέθηκαν κομμάτια ελαφρόπετρας που φαίνεται πως είχαν παρασυρθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Ελαφρόπετρα επίσης βρέθηκε στις βόρειες ακτές της Κρήτης, στις ακτές της Ανάφης, της Λήμνου, της Πάρου, της Σαμοθράκης, της Κύπρου, ακόμη και του Ισραήλ. Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ίχνη αυτής της έκρηξης ακόμη και μέχρι το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο.