Σε μεταπανδημικούς ρυθμούς το Μαξίμου για αλλαγή σελίδας
3 years, 1 month ago
6

Πού ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε σταδιακή αλλαγή σελίδας

Στο κυβερνητικό σποτ 30 δευτερολέπτων η σύριγγα με το εμβόλιο σε μια καρτουνίστικη αποτύπωση ως πύραυλος απογειωνόταν πανηγυρικά στο φόντο του αριθμού 1.000.000 (εμβολιασμοί). Προηγήθηκε επίσημο σινιάλο ότι πράγματι ο αριθμητικός στόχος επιτεύχθηκε, ώστε το βίντεο να διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Συνεχίζουμε με σχέδιο» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δύο εβδομάδες, πατώντας στο συγκεκριμένο – καθαρά συμβολικό – φράγμα της «Ελευθερίας» προκειμένου να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας. Η σύριγγα – πύραυλος επιστρατεύθηκε τότε ως «όχημα» ελπίδας.

Για την ακρίβεια, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης τακτικής του Μαξίμου να ενισχύει το θετικό αφήγημά του. Είναι εμφανές ότι η προσπάθεια αλλαγής κλίματος – έπειτα και από ένα δεκαήμερο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης – περνά και μέσα από την ανάταξη της ψυχολογίας των πιεσμένων πολιτών. Εξού και ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να αξιοποιεί κάθε συγκυρία, με στόχο να διατηρήσει την απήχησή του και να καθορίσει ο ίδιος την ατζέντα, παρά τα «πυρά» από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Η προσπάθεια να χτυπούν τα τύμπανα της καθημερινότητας σε μεταπανδημικούς ρυθμούς ξεκινά, αφού, όπως έγινε στο σποτ με το «3, 2, 1…» πριν από την «απογείωση» της σύριγγας, το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά ότι είναι κοντά στην αντίστροφη μέτρηση για σταδιακή αλλαγή σελίδας στη χώρα.

Σήμα «ελευθερίας»

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου αντικρίζει την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου ως έναν ακόμη ισχυρό σταθμό συμβολισμού, καθώς θα επιχειρήσει να χαράξει ορίζοντα ευρύτερης «ελευθερίας» και ανάκαμψης στη μετά Covid περίοδο. Ενημερωμένες πηγές μάλιστα τοποθετούν την επίτευξη του στόχου τού ενός εκατομμυρίου εμβολιασμένων πολιτών στην εβδομάδα της 25ης Μαρτίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες δίνεται έμφαση από τα κυβερνητικά χείλη στην πρωτοπορία της χώρας σε ό,τι αφορά το ψηφιακό σύστημα του εμβολιασμού. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος το χαρακτήρισε «εκδοχή της καλής και της οργανωμένης Ελλάδας», ενώ πηγές από την ψηφιακή διακυβέρνηση υποστηρίζουν ότι άλλες χώρες ρίχνουν το βλέμμα στο ελληνικό σύστημα, ζητώντας τεχνογνωσία.

Μήνυμα ετοιμότητας

Το βάρος θα πέσει και στο μήνυμα ετοιμότητας της κυβέρνησης, που σε μεγάλο βαθμό διαπερνά τις εξελίξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το εθνικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin πιθανότατα θα βρεθεί στο τέλος του μήνα στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται προσεχώς να παρουσιαστεί στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει δώσει στην Κομισιόν την εικόνα μιας από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες, ενώ ο Μητσοτάκης διατυπώνει σε διεθνή φόρα την πεποίθηση ότι την επόμενη μέρα «η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών».

Το στοίχημα της αξιοπιστίας

Για το πρωθυπουργικό επιτελείο παραμένει επίσης διαρκές το στοίχημα της αξιοπιστίας, που επιδιώκεται να προωθηθεί και μέσα από τις συζητήσεις της Ευρώπης για τον τουρισμό. Συνεργάτες του Μητσοτάκη υπογραμμίζουν τη σημασία, για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας εκτός συνόρων, της πρότασης για θέσπιση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Εξελίξεις αναμένονται σήμερα με ανακοινώσεις από την Κομισιόν, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «είναι μείζονος σημασίας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων μας».

Σινιάλο αλλαγών

Ταυτόχρονα το Μαξίμου επιδιώκει ως τις 30 Ιουνίου επιτάχυνση στους ρυθμούς του νομοθετικού έργου, ως «σινιάλο» προς τους πολίτες ότι δεν φρενάρει ο κυβερνητικός σχεδιασμός. «Δεν παρεκκλίνουμε από τη μεταρρυθμιστική πορεία μας» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι οι πολίτες περιμένουν αλλαγές. Το σύνθημα συνέχειας στις μεταρρυθμίσεις ενόψει και «δύσκολων» νομοθετημάτων, όπως το νέο Ασφαλιστικό ή τα εργασιακά, έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με τη φράση (Alpha 989) ότι «η κυβέρνηση δεν θα κατεβάσει τα μολύβια επειδή αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοκρατία προφανώς δεν μπαίνει σε καραντίνα, αυτό αφορά και το νομοθετικό έργο».

in.gr