Σε πύρινη «πολιορκία» η χώρα – Μεγάλες φωτιές από Αττική μέχρι Μεσσηνία και Εύβοια – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
2 years, 7 months ago
6

Εικόνες 2007, δεκατέσσερα χρόνια μετά ζει η χώρα, καθώς συναγερμός έχει σημάνει στις πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις με τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει.

14 χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα κάηκε από άκρη σε άκρη όταν είχαν καταστραφεί 2689 χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης και δυστυχώς είχαν χάσει τη ζωή τους 84 άνθρωποι ενώ είχαν καεί και 1.500 σπίτια.

Η σημερινή κατάσταση με πολλαπλές φωτιές σε περιοχές της χώρας θύμισε εκείνη την τραγική περίοδο για την Ελλάδα.

Τραγικές στιγμές για τους κατοίκους τουλάχιστον επτά περιοχών με τις φλόγες να καίνε ανεξέλεγκτα αφήνοντας πίσω τους την απόλυτη καταστροφή.

Σε Βαρυμπόμπη, Κω, Εύβοια, Ηράκλειο, Μάνη, Ρόδο και Μεσσηνία, οι φλόγες έχουν κάψει τα πάντα στο πέρασμά τους.

Η πύρινη λαίλαπα που καίει από το μεσημέρι της Τρίτης την Βαρυμπόμπη έχει βγει εκτός ελέγχου, με τους οικισμούς να εκκενώνονται ο ένας μετά τον άλλον, ενώ οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι και το κέντρο της Αθήνας.

«Είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

«Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις» τόνισε ο κ. Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι αυτή την ώρα πνέουν αρκετά δυνατοί άνεμοι. Ακόμη ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι όσο βρισκόταν στη Λεωφόρο Βαρυμπόμπης είδε να έχουν πάρει φωτιά οι περίβολοι δύο σπιτιών, ωστόσο το ένα ήταν ακατοίκητο.

Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα έχουν μεταφερθεί έξι άτομα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματίας.

Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία διεκόπη και πάλι και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία.

Εκκένωση οικισμών στη Μάνη

Η φωτιά ξεκίνησε πριν από τρεις ώρες σε απόκρημνη πλαγιά του Ταϋγέτου και η προσέγγισή της είναι δύσκολη από τις επίγειες δυνάμεις ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν και το έργο των εναέριων δυνάμεων.

Στην Ανατολική Μάνη, η φωτιά μαίνεται από αργά το μεσημέρι ανεξέλεγκτη, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης των οικισμών Λιβάδια, Σελεγούδι, Άγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά.

Την ίδια στιγμή, ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση με αποτέλεσμα να δυσκολεύει πολύ το έργο των πυροσβεστών.

Δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση του ομώνυμου οικισμού, αλλά και αυτών του Αγίου Νικολάου και των Κόκκινων Λουριών.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 55 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ σε σχετικά κοντινή απόσταση, στη Βασιλική Ταϋγέτου, είναι η ιερά μονή Παναγίας Γιάτρισσας που ως τώρα δεν κινδυνεύει. 

Έχει περάσει μέσα από σπίτια η φωτιά στην Καλαμάτα

«Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως πρόσθεσε, «επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο ελικόπτερα, αλλά στην Μεσσηνία υπάρχει μία ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου – Νέστορος».

Σχετικά με την συγκεκριμένη φωτιά, ο Στάθης Αναστασόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εμείς στείλαμε μηχανήματα έργου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και να βοηθήσουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ το ίδιο έχουμε πράξει από χθες και στην φωτιά στο Βασιλίτσι».

Αναζωπύρωση και στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας – Οι φλόγες έχουν περάσει σε σπίτια

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία πριν από λίγες ώρες είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προληπτική εκκένωση των περιοχών Βασιλίτσι, Λειβαδάκια και Άγιος Γεώργιος.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως τροφοδοτούν τη φωτιά, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί εστία και πλέον να κινδυνεύει η φωτιά να εξαπλωθεί και πάλι. Μάλιστα οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ενημερώθηκαν μέσω μηνύματος του 112.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, και ο πρόεδρος του Βασιλιτσίου, Νίκος Τομαροπανάγος, η φωτιά που ξέσπασε χθες οφείλεται σε εμπρησμό. Όπως επεσήμαναν τέτοια περιστατικά είναι συνηθισμένα στο ίδιο σημείο τα καλοκαίρια. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε παραθεριστικές κατοικίες», υποστήριξε ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη», έχουν καεί σπίτια και έχουν αναφερθεί ζημιές σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Άγιος Γεώργιος, Λιβαδάκια και Βασιλίτσι». 

Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις στα μέτωπα στη Ρόδο

Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις σε όλο το μέτωπο της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, από τη Θολό έως τα Μαριτσά και την Ψίνθο, έχουν εκδηλωθεί από το μεσημέρι λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι σταδιακά ενισχύονται.

Για την αντιμετώπισή τους γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και από τις πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η μάχη για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει για τρίτη διαδοχική ημέρα το νησί της Ρόδου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η καταστροφή που έχει προκληθεί υπολογίζεται σε 10.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης. 

Μεγάλη φωτιά στην Ευβοία – «Κινδυνεύουν άνθρωποι»

Μεγάλη φωτιά στη Δάφνη του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Η φωτιά έχει δύο πολύ μεγάλα μέτωπα και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας δίνεται εντολή να εκκενωθούν το χωριό Ρετσινόλακος,Μουρτιά και Κοκκίνη. Μάλιστα στην Κοκκίνη υπάρχουν πολλές κατασκηνώσεις.

Πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί είδαν τις φλόγες να περνούν τις πρώτες ζώνες άμυνας και να κατευθύνονται προς τους οικισμούς και για αυτό έδωσαν την εντολή για εκκένωση.

 

Στην περιοχή επιχειρούν 62 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα και τρία αεροσκάφη. Παράλληλα υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματος έργου ΟΤΑ. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση του Δήμου όπως και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Νωρίτερα ξέσπασε φωτιά στα Κριεζά της Εύβοιας. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει ξερά χόρτα και καλάμια. Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, η φωτιά καίει δίπλασε επιχείρηση στα Κριεζά και κοντά σε σπίτια. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η φωτιά έχει δύο πολύ μεγάλα μέτωπα και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στο evima.gr δίνεται εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Ρετσινόλακος και Μουρτιά.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων. «Η κατάσταση είναι τραγική. Κάνω έκκληση όσο είναι το φως της μέρας για την ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων καθώς καίγονται περιουσίες, καίγονται σπίτια, κινδυνεύουν άνθρωποι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκκενώνoνται περιοχές στην Κω

Συνεχίζεται με κάθε μέσο η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Κω, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Για την κατάσβεσή της, έχει μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από την Ρόδο που πραγματοποιεί ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή έχουν σπευσει και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια.

Μέχρι τώρα πάντως, η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων που διαμένουν στη περιοχή «Τσουκαλαριά». Στη συνέχεια εκκενώθηκε και ο οικισμός Πλατάνι. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και είναι πιθανόν να σταλούν στο νησί ενισχύσεις από άλλη περιοχή της χώρας. 

Φωτιά και στο Ηράκλειο Κρήτης

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου στα όρια με την περιοχή του Αγίου Θωμά.

Σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κινητοποιήθηκαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Π.Υ με εννέα οχήματα υδροφόρες και 30 άνδρες οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν σε έλεγχο τη φωτιά η οποία αυτή την ώρα είναι σε ύφεση.

Αρχικά την πυρόσβεση ενίσχυσε το πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο μόλις τώρα αποσύρθηκε καθώς οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κρίθηκαν κατάλληλες να δράσουν μόνες τους.

Σε επιφυλακή βρίσκεται όμως το ελικόπτερο Ericson που σταθμεύει στα Χανιά.

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Σε εξέλιξη φωτιά στα Καλάβρυτα

in.gr