Σεξουαλική παρενόχληση : «Καζάνι που βράζει» ο χώρος του θεάτρου – 22 καταγγελίες μόνο για ένα ηθοποιό
3 years, 1 month ago
6

Ανοίγει η έρευνα με νέες καταγγελίες

Τελειωμό δεν έχουν οι καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου.

Χρειάστηκαν να μιλήσουν συγκεκριμένες γυναίκες για να φουντώσει και στην χώρα μας το κίνημα #Metoo, φέρνοντας στην επιφάνεια ιστορίες για τις οποίες όλοι ήξεραν αλλά κανείς δεν μίλαγε. Μόνο που από την στιγμή που έσπασε η ομερτά την οποία αρνούνται κάποιοι, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί.

Σχεδόν 1,5 μήνα μετρά το κίνημα #metoo στην Ελλάδα με την αρχή να γίνεται έπειτα από την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, όμως η συνέχεια να είναι καταιγιστική για το ελληνικό θέατρο.

Η Ζέτα Δούκα πήρε τη σκυτάλη καταγγέλλοντας τον Γιώργο Κιμούλη για λεκτική και σωματική βία.

Ακολούθησαν νέες καταγγελίες για άλλους αγαπημένους ηθοποιούς.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σημείωσε ότι οι καταγγελίες των ηθοποιών στο Σωματείο είναι καθημερινές και εξετάζονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο. «Υπάρχουν καταγγελίες που έρχονται καθημερινά. Το πειθαρχικό συμβούλιο είναι ανοιχτό».

Σύμφωνα με τον κ. Μπιμπίλα, «υπάρχουν γενικά διαμαρτυρίες για κακότροπη συμπεριφορά», με το Σωματείο και το Πειθαρχικό του Συμβούλιο να συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες και να τις παραδίδει στη Δικαιοσύνη.

«Μπορεί να μην είναι όλες οι πράξεις αξιόποινες». Παρά τον μεγάλο αριθμό των καταγγελιών, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τονίζει ότι υπάρχει ακόμη φόβος και δισταγμός όσον αφορά τις καταγγελίες.

«Υπάρχει ακόμη και τώρα ταμπού, η αίσθηση ότι αν κάποιος πει κατά μπορεί να χάσει τη δουλειά του. Προσπαθούμε να διώξουμε τον φόβο από τους συναδέλφους μας».

22 καταγγελίες μόνο για ένα ηθοποιό

Την ίδια ώρα στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχουν 22 καταγγελίες στο ΣΕΗ για τον ηθοποιό-σκηνοθέτη που παρενόχλησε σεξουαλικά την Τζένη Μπότση και την Αγγελική Λάμπρη.

Όπως αποκαλύπτει δημοσιογράφος της Real στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» στην περίπτωση του ηθοποιού-σκηνοθέτη -που είχαν καταγγείλει δημοσίως  η Αγγελική Λάμπρη και η Τζένη Μπότση- οι γυναίκες που υπογράφουν την καταγγελία στο ΣΕΗ για σεξουαλική παρενόχληση είναι 22 στο σύνολο.

Όπως μάλιστα είπε η Αγγελική Λάμπρη στην εφημερίδα, οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές είναι μέλη του ΣΕΗ ενώ ο καταγγελλόμενος δεν είναι επομένως η απόφαση του Σωματείου θα είναι για τυπικούς λόγους και για την ηθική ικανοποίηση των γυναικών αυτών.

Οι αρχές στρέφονται και σε έναν δεύτερο πασίγνωστο ηθοποιό, θέτοντας τις τελευταίες ημέρες την Εισαγγελία σε ύψιστη ετοιμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα καταγγελλόμενα, καθώς όλο και περισσότερα θύματα αποφασίζουν να μιλήσουν και να περιγράψουν βαριές εγκληματικές συμπεριφορές που υπέστησαν με βία και χωρίς συναίνεση.

in.gr