«Σήμα κινδύνου» από τα λύματα: Πιθανή έκρηξη κρουσμάτων την άλλη βδομάδα
2 years, 11 months ago
6

Ανησυχία επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς παρότι φαινόταν να υπάρχει σταθεροποιητική τάση, τα στοιχεία, δεν δείχνουν αποκλιμάκωση.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει σε Αττική και Κρήτη, καθώς παρατηρείται μεγάλη ύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.

Παρατηρείται αύξηση κατά 171% του ιικού φορτίου στην Αττική, ενώ αυξημένο κατά 360% εμφανίζεται το ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο. Επίσης κατά 120% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή πτώση σημειώνεται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.

Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 8 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Πάτρα (-30%), στην Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%. Αντίθετα, σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.

Την κυβέρνηση προβληματίζουν τα κορωνοπάρτι, καθώς ο συνωστισμός που καταγράφεται σε πλατείες και πάρκα προκαλε, κάτι που από ότι φαίνεται, έχει περάσει στα λύματα.

Πιθανή έκρηξη κρουσμάτων την άλλη βδομάδa

Οι ανησυχητικές εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και τα κορωνοπάρτι, που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο, συνδέονται άμεσα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαΐδης, με την αύξηση του ιικού φορτίου που παρουσιάστηκε στα λύματα αυτής της βδομάδας.

«Την Δευτέρα είδαμε την πρώτη αύξηση και από Τρίτη είχαμε συνεχής αύξηση. Αυτό δείχνει μια εκτεταμένη διασπορά» υπογράμμισε ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Εξήγησε πως η διασπορά έχει αποδειχθεί ότι γίνεται από τον συνωστισμό είτε σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους καθώς είναι αερογενής η μετάδοση και ότι μετά την μόλυνση χρειάζεται από 1 έως 3 μέρες για να φανεί στα λύματα.

Επεσήμανε πως μπορεί να γίνει έκρηξη του ιικου φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την άλλη βδομάδα και ότι είμαστε λίγο πιο πάνω από αρχές Μαρτίου σε σχέση με τα επίπεδα του αυτή την στιγμή.

«Οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας δείχνει ότι παραμένει υψηλό το ιικο φορτιό σε όλη την χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαίδης.

protothema.gr