Σκάνδαλο Theranos: Η Ελίζαμπεθ Χολμς καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για απάτη
1 year, 5 months ago
6

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, η ιδρύτρια της  start – up εταιρείας Theranos που κάποτε συγκρίθηκε με τον Στιβ Τζομπς προτού καταδικαστεί για εξαπάτηση επενδυτών που υποστήριζαν την πλέον ανενεργή εταιρεία αιματολογικών εξετάσεων, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκιση την Παρασκευή.

Η 38χρονη κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών, καθώς και για εξαπάτηση χιλιάδων ασθενών με ανακριβείς και ψευδείς ιατρικές αναφορές.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο δικαστήριο της Καλιφόρνια, η Χολμς έκλαψε καθώς είπε ότι ήταν «συντετριμμένη» από τις αποτυχίες της και θα είχε κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά αν είχε την ευκαιρία. Στο πλευρό της βρισκόντουσαν η μητέρα της, ο πατέρας της και ο σύντροφός της.

Διατάχθηκε να αρχίσει να εκτίει την ποινή στις 27 Απριλίου. Οι δικηγόροι της έχουν δύο εβδομάδες για να καταθέσουν έφεση και αναμένεται να ζητήσουν από τον δικαστή να της επιτρέψει να παραμείνει ελεύθερη με εγγύηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η ποινή των 135 μηνών της Χολμς ήταν κάτω από τα 15 χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς, οι οποίοι ζήτησαν επίσης αποζημίωση 804 εκατομμυρίων δολαρίων για 29 επενδυτές. Το ποσό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συγκέντρωσε η Χολμς από μια λίστα εξελιγμένων επενδυτών που περιελάμβανε τον μεγιστάνα του λογισμικού Larry Ellison, τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Rupert Murdoch και την οικογένεια Walton πίσω από τη Walmart.

Ωστόσο ο δικαστής Νταβίλα διέταξε την Χολμς να επιστρέψει 121 εκατομμύρια δολάρια σε 10 επενδυτές.

Ελίζαμπεθ Χολμς, η άνοδος και πτώση του… επόμενου Στιβ Τζομπς
Η Ελίζαμπεθ Χολμς, υπήρξε κάποια στιγμή, η νεότερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ και χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως «ο επόμενος Στιβ Τζομπς» για την επανάσταση στις εργαστηριακές εξετάσεις με μια συσκευή ανάλυσης αίματος, με το όνομα «Edison».

Το 2003 σε ηλικία 19 ετών, εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ίδρυσε τη Theranos, εξαπάτησε χιλιάδες ασθενείς με ψεύτικους ισχυρισμούς ότι η startup εταιρεία βιοτεχνολογίας της, μπορούσε να πραγματοποιήσει μια πλήρη σειρά ιατρικών εξετάσεων χρησιμοποιώντας αίμα από ένα απλό τσίμπημα του δακτύλου.

Η startup της Silicon Valley συγκέντρωσε 900 εκατομμύρια δολάρια και είχε περισσότερους από 800 υπαλλήλους. Η εταιρεία της ήταν πιο πολύτιμη από την Uber, το Spotify και το AirBnB. Στην κορύφωση της, η αξία της εταιρείας είχε φθάσει σχεδόν τα 10 δισ. δολάρια και η Χολμς, η μεγαλομέτοχός της, είχε περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Με σήματα κατατεθέν της, τα έντονα βαμμένα μάτια της με eyeliner, τα ξανθά μαλλιά της, το κόκκινο κραγιόν και το μαύρο ζιβάγκο που παραπέμπει στον Στιβ Τζομπς, η Ελίζαμπεθ Χολμς, περνούσε από αίθουσες συσκέψεων, TED Talks και συναντήσεις επενδυτών ως η νέα αγαπημένη της Silicon Valley.

Χάρη στην πειθώ και το δυναμικό προφίλ της, η νεαρή επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών τεράστιου κύρους, κάτι σπάνιο στον ανδροκρατικό κόσμο. Την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας Τζέιμς Μάτις, καθώς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, που επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.

Η νεαρή Χολμς, κόσμησε τα εξώφυλλα αμέτρητων περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των Fortune, Bloomberg BusinessWeek, Forbes, The New York Times Style Magazine και αναδείχθηκε ένας από τους «100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους» του περιοδικού Time για το 2015.

Την ίδια χρονιά όμως, η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε την εκρηκτική αποκάλυψη πως το περίφημο διαγνωστικό μηχάνημα που υποσχόταν η Theranos ουδέποτε λειτούργησε. Μέχρι τότε, κανείς δεν είχε καταλάβει, ότι η «ανατρεπτική» τεχνολογία της ήταν μια φούσκα που άρχισε να ξεφουσκώνει…

Το Edison διαφημιζόταν ως ένα μαγικό μίνι εργαστήριο που μπορούσε να επεξεργαστεί πάνω από 240 τεστ – από τη χοληστερόλη έως τον καρκίνο – μέσα σε μία ώρα. Αντίθετα, οι εξετάσεις αίματος πραγματοποιούνταν συχνά κρυφά σε εμπορικά μηχανήματα τρίτων κατασκευαστών από τη Siemens. Και εν αγνοία των επενδυτών και των ασθενών, όταν τα αποτελέσματα επέστρεφαν από το Edison, ήταν ασυνεπή, ελαττωματικά ή εντελώς ψευδή.

Στη συνέχεια, το 2018, όλα κατέρρευσαν. Οι ελλείψεις της τεχνολογίας της Theranos αποκαλύφθηκαν και η αποτίμησή της στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια άξιζε «λιγότερο από το μηδέν» σε μια νύχτα. Οι επιχειρήσεις τερματίστηκαν και η Ελίζαμπεθ Χολμς βρέθηκε αντιμέτωπη με 11 κατηγορίες απάτης.

Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του Covid-19 και της εγκυμοσύνης της Χολμς, η δίκη ξεκίνησε τελικά τον Αύγουστο του 2021, αποκαλύπτοντας μια σειρά από παράξενα ψέματα και μπερδεμένες ιστορίες για την περσόνα που διαιώνισε.