Σκόπια: «Πονοκέφαλος» για τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας για τη γλώσσα της χώρας
2 years, 8 months ago
6

Νέο «πονοκέφαλο» στα Σκόπια, δημιουργεί η τελευταία δήλωση της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Άνα Πάουλα Ζακαρίας πως η γλώσσα χώρας ήταν κάποτε… βουλγαρική.

Η Ζακαρίας, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.. σχολίασε πως: «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας είναι δύσκολες… Προφανώς σχετίζονται με τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία παλαιότερα ήταν βουλγαρική» προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να ζητάει εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

Σκόπια και Σόφια διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την προέλευση της γλώσσας που μιλάει η σλαβική πλειοψηφία της χώρας και σύμφωνα και με τη Συμφωνία των Πρεσπών αποκαλείται «μακεδονική».

portugal_skopia

Η Βουλγαρία επιμένει ότι η «Μακεδονική» γλώσσα, επιπλέον, θα πρέπει να ονομαστεί απλά ως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ή σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχει υποσημείωση με την εξήγηση: «Γλώσσα Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Βουλγαρία δηλώνει επίσης ότι «η μακεδονική γλώσσα προήλθε το 1944» και πως μπορεί να χαρακτηριστεί ως «γραπτή περιφερειακή μορφή της βουλγαρικής γλώσσας», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια.

Στο πλαίσιο αυτό, η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμποδιστεί εδώ και μήνες, καθώς η Βουλγαρία επιμένει στην επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα των Σκοπίων.