Σπίτι με το MEGA: Συγκινητική η Ελένη Βιτάλη με επιτυχίες που άντεξαν στο χρόνο – video
3 years, 2 months ago
6

Η Ελένη Βιτάλη, η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού εντυπωσίασε με την φωνή της αλλά κυρίως με την ευγένεια και το ήθος για ακόμη μια φορά τους τηλεθεατές του MEGA.

Η ερμηνεύτρια με πορεία στο χώρο που θα ζήλευαν οι περισσότεροι συνάδελφοι της, ανέβηκε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και έδωσε τον καλύτερό της εαυτό.

Φίλοι, σπουδαίοι τραγουδιστές και μουσικοί έδωσαν το παρών σε μια βραδιά υψηλών προδιαγραφών.

Το κοινό έδειξε από την πρώτη στιγμή την αγάπη του στην τραγουδίστρια και ανέβασε το #spitimetomega στην κορυφή των ελληνικών trends.

Ανατρεπτική έναρξη

Με ένα διαφορετικό τρόπο ξεκίνησε αυτό το Σαββατόβραδο το «Σπίτι με το MEGA». Αντί να προλόγίσει την εκπομπή η Ελένη Βιτάλη, τη θέση της πήρε -μετά από προτροπή της- ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Ο καλλιτέχνης εξήγησε την ιδιόμορφη αυτή συνθήκη και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ελένη Βιτάλη.

«Καλησπέρα σας. Καλωσήρθατε στο σπίτι μας, στο σπίτι σας. Σήμερα κατ’ εξαίρεση η οικοδέσποινα μου ζήτησε να σας υποδεχτώ εγώ.

Πριν πολλά χρόνια όταν ακόμα η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη υπήρχε το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Τότε εμφανίστηκε μια νεαρή κόπελα, εξαιρετική τραγουδίστρια με ένα εμβληματικό τραγουδάκι. Τότε νόμιζω κανείς δεν πίστευε ότι αυτή η νέα κοπέλα θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη τραγουδίστρια, ένα τεράστιο ταλέντο η οποία θα γράψει πολύ σημαντικό κομμάτι στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Κυρίες και κύριοι η Ελένη Βιτάλη».

Η επίσημη οικοδέσποινα ανέβηκε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και αφού ευχαρίστησε τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη δήλωσε ότι είναι ερωτευμένη καλλιτεχνικά μαζί του.

«Ξαφνικός έρωτας» και ο σπουδαίος Σταμάτης Σπανουδάκης

Η ερμηνεύτρια έκανε τη… χάρη στον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και ξεκίνησε με το εμβληματικό «Ξαφνικός έρωτας» του Σταμάτη Σπανουδάκη. Το κομμάτι είναι από την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου του 1984.

Στη συνέχεια ερμήνευσε και το «Πάμε για άλλες πολιτείες» του Σταμάτη Σπανουδάκη από το 1988.

Στον Σταμάτη Σπανουδάκη έμεινε η Βιτάλη ερμηνεύοντας ένα ακόμα από τα κορυφαία τραγούδια της από την συνεργασία τους.

Το «Και μπήκαμε στα χρόνια» του 1988 από τον ομώνυμο δίσκο συγκίνησε ιδιαίτερα την ίδια αλλά και το κοινό.

Μάλιστα, ο κορυφαίος έλληνας καλλιτέχνης έστειλε γραμμά στην ερμηνεύτρια το οποίο την άγγιξε πάρα πολύ.

«Να ξέρεις ότι σε αγαπάω πάντα, πάνω από τα ανθρώπινα. Σε χώρο μυστικό καρδιά μου σε ανταμώνω. Τα τραγούδια αλλά και οι ψαλμοί που έγραψα για σένα ήταν περισσότερο σεβασμός και αγάπη στο ταλέντο σου παρά σύνθεση ή στιχουργία. Αιστάνομαι από μακριά τον δύσκολο πνευματικό αγώνα σου και εύχομαι από βάθος καρδιάς και με ειλικρινή αγάπη όλες τις ευλογίες των αγγέλων του μεγάλου μας φίλου» έλεγε το γράμμα.

Η Ελένη Βιτάλη τραγόυδησε ένα ακόμα κομμάτι από την συνεργασία τους, το «Αυτά παθαίνει μάτια μου», και αυτό από τον δίσκο «Και μπήκαμε στα χρόνια».

Η σκέψη μας στον Τζίμη Πανούση

Το τραγούδι «Φυσική ιστορία» επέλεξε η Ελένη Βιτάλη για να τιμήσει την μνήμη του αξέχαστου Τζίμη Πανούση.

Το κομμάτι σε στίχους και μουσική του καλλιτέχνη περιλαμβάνεται στον δίσκο «Χημεία και τέρατα» του 1987.

Η Ελένη Βιτάλη αγαπάει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο τραγούδι και περιλαμβάνεται στον live δίσκο «Δρόμοι που αγάπησα».

Στη συνέχεια ερμήνευσε το «Εσύ που ξέρεις τα πολλά» σε στίχους και μουσικη δική της από τον επίσης ζωντανό δίσκο «Προσκήνιο Live» του 2001.

Τα λαϊκά της Ελένης

Την μεγάλη επιτυχία της από το 1988 «Ταχεία» ερμήνευσε η Ελένη Βιτάλη και το αφιέρωσε στον συνθέτη του Τάκη Σούκα ο οποίος την συνόδευεσε με το ακορντεόν του.

Το τραγούδι αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό της τραγουδίστριας και άφησε το δικό του στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή.

Οι στίχοι του ανήκουν στον Νίκο Μπακογιάννη και περιλαμβάνεται στον δίσκο «Τα λαϊκά της Ελένης».

Αμέσως μετά η Ελένη Βιτάλη τραγούδησε το «Ανοίχτε τα τρελάδικα» από το μακρινό 1983 σε στίχους Βασίλη Παπαδόπουλο και το «Βάρα μου το ντέφι» του Νίκου Λουκά

Το αφιέρωμα στον Τάκη Σούκα ολοκληρώθηκε με το «Και σιγά που δεν μπορείς» σε στίχους Ελένη Φωτάκη από το 2019.

«Υποκλίνομαι στον κύριο Τάκη Σούκα» ανέφερε η Ελένη Βιτάλη. «Και εγώ σε αγαπώ γιατί είσαι σπουδαία. Είσαι τα πάντα για μένα» ανέφερε από τη μεριά του ο συνθέτης.

«Παίξε Χρήστο επειγόντως κείνο το ρυθμό…» τραγουδάει η Ελένη Βιτάλη και ξεσηκώνει τους τηλεθεατές του MEGA.

Η Ελένη Βιτάλη είχε πει το συγκεκριμένο τραγούσι στον ομώνυμο δίσκο του 1982 και έμεινε στην ιστορία τόσο για τη σύνθεση του Χρήσου Νικολόπουλου, όσο και για τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη.

Στην ίδια εποχή, μόλις τρία χρόνια μετά, έμεινε το πρόγραμμα και στο «Μια γυναίκα μπορεί».

Και αυτό σε μουσική του Χρήσου Νικολόπουλου και στίχους Βασίλη Παπαδόπουλου και Βαγγέλη Ξύδη.

Με το «Γλέντα τη ζωή» του Γιάννη Παπαϊωάννου συνεχίστηκε το μουσικό πρόγραμμα του MEGA.

Σπουδαία τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου

Η Ηρώ Σαΐα, σύζυγος του Σταύρου Ξαρχάκου, ερμήνευσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο τρία τραγούδια του σπουδαίου έλληνα συνθέτη.

«Καίγομαι καίγομαι» και «Μπουρνοβαλιά» από το «Ρεμπέτικο» σε στίχους Νίκου Γκάτσου από το 1951 και «Της αμύνης τα παιδιά» από το 1983.

«Η σχέση μου με την Ελένη Βιτάλη ξεκίνησε όταν αυτή δεν με γνώριζε. Εγώ όμως την έμαθα από μικρό παιδί ακούγοντας τα τραγούδια της, είναι αγαπημένη των γονιών μου. Γνωριστήκαμε από την παιδική ηλικία αλλά εκέινη δεν το ήξερε. Καμία φορά η ζωή τα φέρνει και τα όνειρά σου γίνονται πραγματικότητα και είχα την χαρά να γνωριστούμε και να την μάθω ως άνθρωπο. Είναι μια καλλιτέχνης που όταν ανοίγει το στόμα της είναι για κάθε τραγουδίστρια μάθημα. Βέβαια έχει γράψει την δική της ιστορία στο ελληνικό τραγούδι ως τραγουδίστρια και ώς τραγουδοποιός» ανέφερε η Ηρώ Σαΐα.