Σπίτι με το MEGA: Το αφιέρωμα στον Μάνο Ξυδούς «ταξίδεψε» μουσικά τους τηλεθεατές
3 years, 1 month ago
6

Τον αξέχαστο Μάνο Ξυδούς τίμησε χθες το «Σπίτι με το MEGA» με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο τραγουδοποιό που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στην ελληνική ροκ σκηνή, με αφορμή την κυκλοφορία του album «Ο Πρίγκιπας της Δυτικής Όχθης» από τη Minos Emi / Universal.

Σε αυτή τη γιορτή της μουσικής οικοδεσπότες ήταν η Μαρία Σολωμού και ο Ρένος Χαραλαμπίδης. Δύο άνθρωποι που μοιράζονται την αγάπη τους για την μουσική του Ξυδού αν και με διαφορετική αφετηρία.

Η Μαρία Σολωμού, παρουσιάστρια της εκπομπής Roomies του MEGA θυμήθηκε στιγμές από την νεότητά της με την οποία έχει συνδυάσει τα κομμάτια των Πυξ Λαξ και μια επεισοδιακή τους συναυλία.

Σε μια από τις καθιερωμένες συναυλίες των Πυξ Λαξ στο Λυκαβηττό η Σολωμού αποφάσισε να πάει αλλά ξεκίνησε δυστυχώς αργά. Εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης δεν κατάφερε ποτέ να μπει στον χώρο και άκουσε όλη την συναυλία έξω από τον χώρο.

Από την μεριά του ο Ρένος Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Μάνο Ξυδού και στην τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή που ήταν μαζί του.

«Ήταν ένας άνθρωπος που εξέπεμπε φως και σιγουριά. Σε βοήθαγε να ξεπεράσεις ότι ανασφάλειες και να είχες» ανέφερε ο ταλαντούχος ηθοποιός. 

Ο Μπάμπης Στόκας δεν θα μπορούσε να λείπει από το μουσικό αφιέρωμα του MEGA στον Μάνο Ξυδούς. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μίλησε για… τις παλιές αγάπες. «Δεν θα ήταν το ίδιο οι ΠΥΞ ΛΑΞ χωρίς τον Μάνο, ήταν ο ακρωγωνιαίος λίθος της μπάντας», είπε ο Στόκας.

«Ο Μάνος ήταν ένας καταιγιστικός τύπος, σου έπαιρνε χωρίς να το καταλάβεις ό,τι είχες. Μου άρεσε να δουλεύω μαζί του γιατί ένιωθες μια σιγουριά. Ήταν παθιασμένος με τις συναυλίες. Αλλά ήταν αγχωτικός και κατέστρεφε όλη την ισορροπία που είχε η μπάντα νομίζω από το άγχος του. Είχαμε τσακωθεί άπειρες φορές.

Ήμουν νομίζω ο αγαπημένος του και είχε πρόβλημα μαζί μου σχεδόν σε όλα. Μου λείπουν οι κουβέντες μας, οι τσακωμοί μας, είχαμε μια σχέση πάθους νομίζω», πρόσθεσε.

Στο αφιέρωμα του Ξυδού τραγούδησε και ο Νίκος Μακρόπουλος και περιέγραψε πώς του πρότειναν την συμμετοχή του στον δίσκο με ένα ανέκδοτο τραγούδι. Το «Πες μου τι έκανα» το άκουσα πρώτη φορά σε ντέμο με τη φωνή του Μάνου και μάλιστα είναι ένα τραγούδι που έγραψε για την Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είπε και το «Δε θα δακρύσω πια για σένα» από το 1994.

«Ήταν κορυφαίος δισκογραφικός παραγωγός από αυτούς που βοηθούν ουσιαστικά» τόνισε η Έλενα Παπαρίζου. Η τραγουδίστρια είπε το «Μες τα δύο της μάτια» κομμάτι που είχε επιμεληθεί ο Μάνος ως μουσικός παραγωγός και το «Μόνο για κείνη».

Το πρώτο ερμήνευσαν οι O.P.A με την Χάρις Αλεξίου το 1990 και ήταν στο δίσκο «Γυρίζοντας τον κόσμο» και το «Μόνο για κείνη» οι Πυξ Λαξ με τον Θεοδοσία Τσάτσου των Μπλε το 2001. Στο δεύτερο κομμάτι η Έλενα Παπαρίζου κάλεσε στην σκηνή την 17χρονη Βαρβάρα Αργυρού για να το πουν μαζί.

Ο Στέλιος Ρόκκος ερμήνευσε το «Τίποτα», ένα τραγούδι που έχει μεγάλη ιστορία. «Πρώτη φορά που συναντήθηκα με τον Μάνο, κάποια στιγμή έπιασα την κιθάρα και του έπαιξα μερικά τραγούδια που είχα γράψει. Του έπαιξα και ένα τραγούδι που δεν είχε ακόμα ρεφρέν. Τώρα που μπήκα σε αυτή την διαδικασία να συμμετάσχω σε αυτό τον δίσκο, ήρθε στο μυαλό μου αυτή η ιστορία και ως δια μαγείας το τραγούδι κύλησε και βρήκε το ρεφρέν του».

protothema.gr