Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο «μακρυχέρης» του «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Δείτε πώς ξάφριζε τους επιβάτες
1 year, 11 months ago
6

Πρόκειται για 28χρονο Σύρο «μέτρ» των ταχυδακτυλουργικών κλοπών – Έκλεβε επιβάτες και «έσπρωχνε» τα κλοπιμαία στη μαύρη αγορά του κέντρου – Τα βίντεο που παρουσιάζει το protothema.gr και η δικογραφία αποτυπώνουν τη δράση του

Στα χέρια των αστυνομικών της Ασφάλειας Αερολιμένα ο 28χρονος Σύρος «μέτρ» των ταχυδακτυλουργικών κλοπών απο επιβάτες του Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο νεαρός, με το βαρύ ποινικό παρελθον που μπαινόβγαινε στις φυλακές και είχε συλληφθεί ΒΑ του Φαρμακονησίου ως σκίπερ λέμβου μεταφοράς παράνομων μεταναστών, έπεσε στα νύχια των «λαγωνικών» της Ασφάλειας του Αερολιμένα μετά απο παρακολούθηση αλλά και ένα κλεμμένο τάμπλετ που «κάρφωσε» το στίγμα του στις πιάτσες της μαύρης αγοράς του κέντρου οπου «έσπρωχνε» τα κλοπιμαία.

Τα βίντεο που παρουσιάζει το protothema.gr και η δικογραφία αποτυπώνουν τη δράση του.

28χρονος "μακρυχέρης" αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
28χρονος μακρυχέρης αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (2)

Η σύλληψη

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό: «Στις 20:45΄ ώρα της 16-04-2022 συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσής μας αλλοδαπός (κατά δήλωσή του) υπήκοος Συρίας, κατηγορούμενος για παράβαση του άρθρου 372 Π.Κ., σε συνδυασμό με άρθρα 42 και 98 Π.Κ. «Κλοπές κατά εξακολούθηση τελεσμένες και σε απόπειρα» αναφέρεται στις πρώτες γραμμές και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην περίπτωση του τον «έδωσε» στο πιατο των αρχών. «Ειδικότερα, την 14:30’ ώρα της 16-04-2022 υπάλληλος της εταιρείας «TUI HELLAS» κατήγγειλε κλοπή σε βάρος της που έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα από την 14:00’ έως την 14:20’ ώρα της ιδίας, πλησίον της πύλης 5 της αίθουσας αφίξεων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όταν άγνωστος δράστης, αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτός, το σακίδιό της το οποίο είχε εναποθέσει πάνω σε καρότσι και το οποίο περιείχε: το πορτοφόλι της με χρηματικό ποσό έως 100 ευρώ, 4 τραπεζικές κάρτες, ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG A32, έναν φορητό Η/Υ παλάμης, μάρκας APPLE Ipad, διάφορα έγγραφά της, 1 θήκη χρώματος καφέ καθώς και κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου της.

Από την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών διαπιστώθηκε ότι η παραπάνω πράξη έλαβε χώρα την 14:04:35’ ώρα από τον κατηγορούμενο, ο οποίος ήρθε με λεωφορείο στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την 14:00’ ώρα, μετέβη στο χώρο των αφίξεων με γρήγορο βηματισμό και πλησίον της πύλης 5 αφαίρεσε το σακίδιο της ανωτέρω παθούσας. Έπειτα επιβιβάστηκε αμέσως σε λεωφορείο με το οποίο και διέφυγε».

28χρονος μακρυχέρης αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (3)

Χτυπούσε και έφευγε με λεωφορείο

Απο την ανάλυση του υλικού, οπως αναφέρεται προέκυψαν τα εξής «Τον ανωτέρω αναγνώρισαν άμεσα αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας ως τον άνδρα που αφαίρεσε τσάντες επιβατών από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την 10-01-2022, την 09-04-2022 και την 10-04-2022, συμπεραίνοντας ότι πρόκειται για έναν «δεξιοτέχνη», που αφαιρεί τσάντες και αποσκευές από επιβάτες, όταν αυτοί είναι απασχολημένοι. Δρα μεθοδικά και οργανωμένα, ενώ η βασική προϋπόθεση για να αφαιρέσει τα αντικείμενα είναι να κινηθεί πολύ γρήγορα και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πράξης του να διαφύγει άμεσα με τα Μ.Μ.Μ. Πραγματοποιεί κατόπτευση του χώρου για εντοπισμό του θύματος και προεπισκόπηση του χώρου προκειμένου η πράξη να μην γίνει αντιληπτή, ενώ συχνά αλλάζει ενδυματολογικές προτιμήσεις προκειμένου να καταστεί δυσκολότερος ο εντοπισμός του, καθόσον εμφανίζεται να διαπράττει τις κλοπές και με αθλητική και με casual περιβολή. Επιπλέον φροντίζει να πετάξει στην διαδρομή τα σακίδια και τις τσάντες που αφαιρεί, ενώ πωλεί τις αφαιρεθείσες ηλεκτρονικές συσκευές σε κλεπταποδόχους πέριξ της πλατείας Ομόνοιας και του Μοναστηρακίου, γεγονός που διαπιστώθηκε και την 11-04-2022, όταν αστυνομικοί της υπηρεσίας μας εντόπισαν επί της οδού Σοφοκλέους 47 στην Αθήνα, αφαιρεθέν από αυτόν τάμπλετ, από σχετική εφαρμογή εντοπισμού που είχε ενεργοποιημένη η συγκεκριμένη συσκευή.

Άμεσα αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας μετέβησαν στο κέντρο της Αθήνας, όπου την 18:35’ ώρα της 16-04-2022, εντόπισαν τον ανωτέρω κατηγορούμενο, ο οποίος κινούνταν πεζός επί της οδού Αθηνάς, πλησίον της πλατείας Μοναστηρακίου, και τον αναγνώρισαν άμεσα, καθόσον δεν είχε αλλάξει ενδυμασία. Στην θέα των αστυνομικών, που βρίσκονταν σε σχετικά μεγάλη απόσταση, αυτός επιβιβάστηκε σε ταξί, το οποίο τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση, προς αποφυγή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και όταν αποβιβάστηκε από αυτό, επί της οδού Βερανζέρου την 18:45΄ ώρα της ιδίας, ακινητοποιήθηκε από Αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας». Στη συνέχεια αναφέρονται και τα «χτυπήματα» του.

«Από την διενεργηθείσα προανάκριση και την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω έχει προβεί σε πλήθος κλοπών και απόπειρας αυτών και συγκεκριμένα: Την 16:47:52’ ώρα της 09-04-2022, πλησίον της πύλης 4 της αίθουσας αναχωρήσεων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αφαίρεσε από αλλοδαπό υπήκοο Αιγύπτου, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι αυτός κοιμόταν, το σακίδιό του, το οποίο περιείχε: διάφορα είδη ρουχισμού, το χρηματικό ποσό των 150€ ευρώ, έναν φορητό Η/Υ παλάμης μάρκας HUAWEI, ληγμένο διαβατήριο στο όνομά του εκδοθέν από Αρχές Αιγύπτου και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα και φάρμακα. Ο ανωτέρω κατηγορούμενος μετά την ολοκλήρωση της πράξης του, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο με το οποίο και αποχώρησε.

Την 13:26’ ώρα της 10-04-2022, σε καθίσματα πλησίον της πύλης 4 των αναχωρήσεων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αφαίρεσε, χωρίς να γίνει αντιληπτός, από αλλοδαπό υπήκοο Γερμανίας την τσάντα του, η οποία περιείχε ένα φορητό Η/Υ παλάμης μάρκας Apple Ipad Pro 10, ένα πορτοφόλι εντός του οποίου είχε την άδεια ικανότητας οδήγησής του, την ασφάλεια υγείας του και τρεις κάρτες τραπέζης. Εν συνεχεία κατέβηκε στο επίπεδο των αφίξεων, όπου εισήλθε από την πύλη 5 σε τουαλέτες και όταν εξήλθε, άλλαξε την ενδυμασία του, φορώντας μπουφάν χρώματος μαύρου.

Την 13:25:20’ της 10-04-2022, αποπειράθηκε να αφαιρέσει τσάντα ταξιδιώτη εξωτερικά και πλησίον της πύλης 4 των αναχωρήσεων, με αρνητικό όμως αποτέλεσμα, καθόσον έγινε αντιληπτός. Την 13:25:45’ της 10-04-2022 αποπειράθηκε να αφαιρέσει τσάντα ταξιδιώτη εξωτερικά και πλησίον της πύλης 4 των αναχωρήσεων με αρνητικό όμως αποτέλεσμα καθόσον έγινε αντιληπτός. Την 13:38’ ώρα της 10-04-2022, και ενώ είχε ενεργήσει την κλοπή της 3η περίπτωσης, ευρισκόμενος εξωτερικά της πύλης 5 των αφίξεων, αφαίρεσε μια μεγάλη αποσκευή επιβάτιδας και εισήλθε εντός του λεωφορείου Χ-95, πλην όμως η ιδιοκτήτριά της, αντιλήφθηκε άμεσα ότι είχε αφαιρεθεί η αποσκευή της και αφού εισήλθε στο λεωφορείο, την βρήκε στην κατοχή του ανωτέρω και την ανέκτησε. Εν συνεχεία εξήλθε του λεωφορείου την 13:40:45’, διαπληκτιζόμενος με άγνωστο άνδρα, που πιθανόν είχε αντιληφθεί την πράξη του. Τέλος αποχώρησε από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την 13:54:14’, αφού επιβιβάστηκε σε έτερο λεωφορείο Χ-95. Κατά το χρονικό διάστημα από 17:50΄ έως την 19:00΄της 10-01-2022 στους χώρους του αερολιμένα αφαίρεσε από την κατοχή ημεδαπού μία δερμάτινη, μαύρη τσάντα laptop, η οποία περιείχε: 1) το χρηματικό ποσό των 4000)μ ευρώ, 2) το χρηματικό ποσό των 15000 δολαρίων Αυστραλίας, 3) τέσσερα ζευγάρια γυαλιά ηλίου, 4) ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως, 5) κλειδιά αυτοκινήτων, εκ των οποίων δύο από Audi A5, δύο από BMW Z4, ένα από Mitsubishi Triton, ένα από Jaguar X-Type, όλα ιδιοκτησίας του, 6) έναν κόκκινο φάκελο ο οποίος περιείχε έγγραφα, ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια, 7) το πορτοφόλι του, το οποίο περιείχε τρεις τραπεζικές κάρτες και διάφορα έγγραφα και 8) δύο (2) κινητά του τηλέφωνα, μάρκας Apple, μοντέλο Iphone 11 Pro. Η κλαπείσα τσάντα, ανευρέθη την 10:00΄ ώρα της 11-01-2022 στο χώρο στάθμευσης P2 του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, περιέχουσα ένα μέρος των αντικειμένων που υπήρχαν εντός αυτής και αποδόθηκε στον παθόντα. Επιπλέον, αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να πραγματοποιήσει συναλλαγή με την ακυρωμένη τραπεζική κάρτα του παθόντα. Ύστερα από έρευνες της Υπηρεσίας μας, ανευρέθη επί της οδού Σοφοκλέους, πλησίον του αριθμού 49 στην Αθήνα, το ένα εκ των δύο κλαπέντων κινητών τηλεφώνων του παθόντα, μάρκας Apple Iphone 11 Pro, χρώματος γκρι, το οποίο και του αποδόθηκε.

Την 14:20:35΄ ώρα της 27-12-2021, αφού έθραυσε το οπίσθιο δεξί τζάμι Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης της εταιρείας «Hertz», στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αφαίρεσε από το εσωτερικό του δύο σακούλες οι οποίες περιείχαν καινούρια είδη ρουχισμού συνολικής αξίας εκατόν εβδομήντα (170€) ευρώ.

Την 14:26:58΄ ώρα της 27-12-2021, αφού έθραυσε το οπίσθιο δεξί τζάμι Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης P2, που βρίσκεται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αφαίρεσε από το εσωτερικό του, ένα ανδρικό μπουφάν αξίας 300€. Tην 14:29:15΄ ώρα της 27-12-2021, αφού έθραυσε το παράθυρο του συνοδηγού Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ρ2, στο τμήμα «VALET», ερεύνησε το εσωτερικό του πλην όμως δεν αφαίρεσε κάτι.

Κατά το χρονικό διάστημα από την 14:20:53΄ έως την 14:26:58΄ ώρα της 27-12-2021, αφού έθραυσε το δεξί τζάμι συνοδηγού Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης P2, που βρίσκεται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αφαίρεσε από το εσωτερικό του, ένα (1) ζευγάρι γυαλιά ηλίου αξίας περίπου τετρακοσίων ευρώ (400€). Το συγκεκριμένο σημείο στο χώρο P2 που ήταν σταθμευμένο το προαναφερθέν όχημα δεν καλύπτεται από κάμερες κλειστού κυκλώματος, ωστόσο από την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το όχημα (σπασμένο παράθυρο συνοδηγού) αλλά και από την τοπική και χρονική εγγύτητα εξήχθη το βέβαιο συμπέρασμα ότι η παραβίαση του οχήματος έγινε από τον ανωτέρω κατηγορούμενο που ενήργησε και όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις κλοπής, με θραύση παραθύρου. Πέραν των ανωτέρω, ελέγχοντας περαιτέρω το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, διαπιστώθηκε ότι, ο ανωτέρω κατηγορούμενος την 13:58:38΄ ώρα της 27-12-2021 και ενώ αυτός βρισκόταν στο επίπεδο των αναχωρήσεων και συγκεκριμένα εξωτερικά και ανάμεσα από την πύλη 3 και 4, αποπειράθηκε να αφαιρέσει τσάντα επιβάτη, πλην όμως η πράξη του έγινε αντιληπτή από αυτόν και δεν ολοκληρώθηκε.

Σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο, όταν ακινητοποιήθηκε ο κατηγορούμενος από τους αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν: α) ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας Samsung A32, β) ένα (1) τάμπλετ μάρκας Apple Ipad χρώματος χρυσού, γ) μία (1) θήκη καφέ χρώματος και δ) ένα καπέλο τύπου τραγιάσκα χρώματος μαύρο – λευκό. Τα (α), (β) και (γ) αντικείμενα επεδείχθησαν στην παθούσα της 1ης περίπτωσης και αφού αναγνωρίστηκαν, της αποδόθηκαν. Το (δ) αντικείμενο είναι το καπέλο τύπου τραγιάσκας που φορούσε όταν διέπραξε την κλοπή.

Σκίπερ δουλεμπορικό

Στο διαβιβαστικό γίνεται αναφορά στο παρελθόν του νεαρού. «Ο ανωτέρω κατηγορούμενος έχει κατ’ επανάληψη συλληφθεί και κατηγορηθεί και συγκεκριμένα:Την 20-04-2021 σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, για παράβαση των άρθρων 374 και 380 Π.Κ. σε συνδυασμό με τα άρθρα 42, 45 και 98 Π.Κ. «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και ληστείας τετελεσμένες, σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση».

Tην 26-03-2022 συνελήφθη από το Τ.Α. Νέας Σμύρνης, κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 169 Π.Κ. «Απείθεια» και 372 Π.Κ. «Κλοπή». Κατά την παραμονή του στην έδρα του Α.Τ. Ομονοίας, επέδειξε αρνητική στάση, αρνούμενος να δηλώσει τα στοιχεία του.

Την 13-04-2022 συνελήφθη από το Τ.Α. Αμπελοκήπων, κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 378, 169, 361 του Π.Κ. «Φθορά Ξένης Ιδιοκτησίας, Απείθεια και Εξύβριση». Δεν κατέστη εφικτή η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, λόγω της απείθειάς του.

Την 20-01-2014 συνελήφθη από την Ελληνική Ακτοφυλακή / Κλάδο Ασφάλειας / Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων στην θαλάσσια περιοχή ΒΑ Φαρμακονησίου ως κυβερνήτης λέμβου για μεταφορά υπηκόων Τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο Ελληνικό έδαφος και φυλακίστηκε την 03-02-2014 στο Κ.Κ. Αυλώνας, ενώ την 06-07-2017 αποφυλακίστηκε με όρους. Την 10-02-2020 φυλακίστηκε εκ νέου στο Κ.Κ. Αλικαρνασσού και την 13-11-2020 αποφυλακίστηκε εκ νέου με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής του ενώπιον του Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα άπαξ εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και της διαμονής του στην οδό Αριστομένους 104 στην Αθήνα.

Επιπλέον σύμφωνα με το από 16-04-2022 ηλεκτρονικό μήνυμα του Τ.Α. Καλλιθέας, ο ανωτέρω δυνάμει Διάταξης Τμήματος Πρωτοδικών Αθηνών, κατηγορήθηκε για τις πράξεις α) της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα με δομημένη και με διαρκή δράση για την διάπραξη των εγκλημάτων της διακεκριμένης κλοπής και ληστείας (άρθρο 187 § 1 Π.Κ.) και β) της διακεκριμένης κλοπής κατ’ εξακολούθηση που τελέστηκε με την μορφή της ένωσης δύο και πλέον προσώπων προς διάπραξη αορίστου αριθμού κλοπών και που η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ τετελεσμένη και σε απόπειρα γ) της ληστείας από κοινού κατά συρροή (άρθρα 45, 94, 380 § 1 Π.Κ.) και δ) της κατοχής γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων καθώς και πλαστών τέτοιων εγγράφων (άρθρο 29 § 7 του Ν. 4251/2014), οι οποίες φέρονται τελεσθείσες στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, από το 2017 έως την 19-04-2021, ενώ οφείλει να εμφανίζεται στην Υπηρεσία τους κάθε 1η και 16η εκάστου μηνός και δεν έχει εμφανιστεί ενώπιόν τους από την ισχύ των όρων. Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ανωτέρω κατηγορούμενος να έχει διαπράξει και άλλες κλοπές σε βάρος επιβατών – ταξιδιωτών αλλά και διαρρήξεις οχημάτων.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε την 17-04-2022 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

vrentas

Τους συναδέλφους του στο αεροδρόμιο για τα αντανακλαστικά που επέδειξαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη του αλλοδαπού «μακρυχέρη» συνεχάρη ο Αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής κ.  Ηλίας Βρεντας. Ο κ. Βρέντας μιλώντας στο protothema.gr επεσήμανε πως « Για πολλοστή φορά οι συνάδελφοι του Τμήματος Ασφαλείας του Αερολιμένα Αθηνων λειτούργησαν αποτελεσματικά και συνέλαβαν άτομο το οποίο είχε διαπράξει κλοπές, τονώνοντας έτσι το αίσθημα ασφαλείας όσων διέρχονται απο εντός τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθεριος Βενιζέλος» και για το λόγο αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».