Στέφανος Τσιτσιπάς: Από τον τελικό του Ρολάν Γκαρός στους αποκλεισμούς και τους τραυματισμούς
2 years, 5 months ago
6

Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Στέφανου Τσιτσιπά αντικατοπτρίζεται στην αλματώδη άνοδο του στο ranking της ATP (από Νο 168 το 2017 βρέθηκε το 2018 στο Νο 15 και λίγους μήνες αργότερα στην πρώτη δεκάδα),  όπου έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να υποκλίνεται στον  «Ελληνα θεό» του τένις.

tsitsipas-thanks-arthro_2

H 13η Ιουνίου μάλιστα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στα χρονικά της ελληνικής αντισφαίρισης, καθώς ο νεαρός τενίστας άγγιξε το όνειρο της κατάκτησης ενός Γκραν Σλαμ (Roland Garros), λυγίζοντας ωστόσο από τον No 1 «υπεράνθρωπο» Σέρβο, Νόβακ Τζόκοβιτς.

Μετά από αυτή τη συγκλονιστική εμφάνιση ωστόσο, ακολούθησε μια σειρά αποκλεισμών από μεγάλες διοργανώσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με ορισμένες ατυχείς δηλώσεις του, καθώς και οι αντιπαραθέσεις με άλλους τενίστες, τον τοποθέτησαν στο μάτι του κυκλώνα.

Από την παρθενική συμμετοχή του στον τελικό του… αντίστοιχου Champions League του τένις, βρέθηκε να χάνει από τενίστες όπως οι Μπασιλασβίλι, Νο 36, Τιαφό Νο 57, και τον Νο. 44 Κραΐνοβιτς.

Οι λόγοι της αγωνιστικής του καθίζησης θα μπορούσαν να είναι απότοκο πολλών παραγόντων. Όπως για παράδειγμα, η αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων του, η κούραση, η  έλλειψη συγκέντρωσης, οι τραυματισμοί, καθώς και η εχθρική εξέδρα στη Νέα Υόρκη τόσο μετά την περίφημη διαμάχη για τα toilet break με τους Μάρεϊ και Ζβέρεφ, όσο και μετά τον σάλο εξαιτίας της αρχικής του τοποθέτησης για τον εμβολιασμό. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένας αθλητής με την ποιότητα, τις προοπτικές και τις ικανότητες του Στέφανου Τσιτσιπά θα επιστρέψει δριμύτερος στα κορτ μετά την αποθεραπεία του.

Μιλώντας πάντως ο ίδιος σε συνέντευξή του για την αγωνιστική του πτώση, εξομολογήθηκε: «Ούτε εγώ έχω συνηθίσει να βλέπω τον εαυτό μου σε τέτοια κατάσταση. Πρέπει να βρω τι δεν δουλεύει σωστά. Δεν έχω κάνει καλά αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες, και δεν είναι το πιο ωραίο συναίσθημα, να μην είμαι στην καλύτερή μου κατάσταση.

Υπήρξαν αγώνες, εφέτος, που με ζόρισαν και με έφεραν σε καταστάσεις δύσκολες εγκεφαλικά. Αγώνες που έπρεπε να κερδίσω, και είχα φτάσει κοντά στη νίκη. Πρέπει να γίνω πιο εγωιστής μέσα στο γήπεδο, αλλά και να βγάλω τα “δολοφονικά” μου ένστικτα. Έτσι πρέπει να είσαι. Οι καλύτεροι παίκτες του κόσμου είναι πολύ εγωιστές και θέλουν τα πάντα για τον εαυτό τους. Έτσι πρέπει να είμαι κι εγώ.

Οταν είμαι στο γήπεδο πιστεύω ότι μπορώ να διαχωρίσω τα όσα συμβαίνουν έξω από αυτό με τα όσα συμβαίνουν μέσα εκεί. Όταν γίνεσαι μαλθακός και σκέφτεσαι συναισθηματικά δεν είναι και τόσο καλό. Αυτές είναι μερικές ιδιότητες που έχουν αναπτύξει οι κορυφαίοι παίκτες με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, χωρίς να ενδιαφέρονται τι πραγματικά συμβαίνει στην άλλη πλευρά του γηπέδου και στον αντίπαλό τους».

O αποκλεισμός-σοκ στον πρώτο γύρο του Wimbledon

Δύο χρόνια μετά την επιστροφή του σε ματς στο γρασίδι, ο Στεφ εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων, κόντρα στον ψύχραιμο Φράνσις Τιαφό και αποχαιρέτησε από τον 1ο μόλις γύρο το φετινό Wimbledon.

Με αυτή την ήττα, ο Νο4 του ταμπλό συνέχισε τις απογοητευτικές εμφανίσεις του στη διοργάνωση, μιας και αποκλείστηκε στον 1ο γύρο, για 3η φορά στις τέσσερις συμμετοχές του στο main draw του θεσμού.

«Αγνώριστος» και στο Αμβούργο

Ο Έλληνας τενίστας ηττήθηκε με  2-1 σετ (6-3, 1-6, 3-6) από τον Σέρβο Φίλιπ Κραϊνοβιτς, σε ένα παιχνίδι που δεν ήταν συγκεντρωμένος αν και προηγήθηκε στο πρώτο σετ.

Stefanos Tsitsipas vs Filip Krajinovic | Hamburg 2021 Highlights

Αποκλεισμός με ανατροπή στον ημιτελικό του Rogers Cup

Σε έναν απίθανο, αμφίρροπο και συγκλονιστικό ως προς την εξέλιξη του ημιτελικό του Rogers Cup στο Τορόντο, ο Στέφανος Τσιτσιπάς γνώρισε την ήττα από τον Ράιλι Οπέλκα με 2-1 σετ (τα δύο πρώτα κρίθηκαν σε τάι μπρέικ), υποκύπτοντας στο τρομερό σερβίς του αντιπάλου του και αποκλείστηκε.

Τραυματίστηκε και αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Και η συμμετοχή του στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού ωστόσο δεν είχε την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο Έλληνας πρωταθλητής αποκλείστηκε μετά από τραυματισμό. Ειδικότερα, ο 23χρονος ενώ έλεγχε και προηγούνταν στο παιχνίδι με 1-0 σετ, το οποίο είχε κατακτήσει εύκολα με 6-2 απέναντι στον Γάλλο Ιγκό Ιμπέρ, τραυματίστηκε στο γόνατο μη μπορώντας να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Αλκαράθ – Τσιτσιπάς 3-2: «Σκληρό» μάθημα του 18χρονου στον Στέφανο

Για μια ακόμα χρονιά αποχαιρέτησε πολύ νωρίς τη Νέα Υόρκη και το US Open, σταματώντας στον 4ο γύρο, εξαιτίας του  18χρονου Ισπανού, ο Κάρλος Αλκαράθ, ο οποίος επικράτησε με 6-3, 4-6, 7-6(2) 0-6, 7-6(5) έπειτα από αγώνα 4 ωρών και έξι λεπτών!

Μπασιλασβίλι – Τσιτσιπάς 2-1: Εκτός τετράδας στο Indian Wells ο Τσιτσιπάς

Στα προημιτελικά ολοκληρώθηκε η παρουσία του στο Indian Wells 2021. Ο Έλληνας τενίστας που δεν ήταν σταθερός στο παιχνίδι του και έδειξε καλά στοιχεία μόνο στο 2ο σετ ηττήθηκε μετά από 2.09′ με 6-4,2-6, 6-4 από τον Νικολόζ Μπασιλασβίλι (Νο36).

Τσιτσιπάς – Τιάφο 1-2: Ήττα με ανατροπή και αποκλεισμός από το Vienna Open

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν μπόρεσε να περάσει το εμπόδιο του Φράνσις Τιάφο, ο οποίος επικράτησε του 2-1 (6-3, 3-6, 6-4) του Έλληνα τενίστα και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Vienna Open.

Εκτός Davis Cup λόγω τραυματισμού

Ο 23χρονος αθλητής μετέβη κανονικά στις εγκαταστάσεις του Lyttos Beach, όπου είχει καταλύσει η Εθνική, ωστόσο ο τραυματισμός του στο πέλμα δεν του επέτρεψε να βοηθήσει την γαλανόλευκη στους αγώνες της στη διοργάνωση


Άδοξο τέλος και στο Paris Masters  λόγω τραυματισμού

O κορυφαίος Έλληνας τενίστας εγκατάλειψε λόγω ενοχλήσεων στον αγκώνα τον αγώνα με τον Αλεξέι Ποπίριν για τον 2ο γύρο του Paris Masters. Οι δύο παίκτες πρόλαβαν να παίξουν μόλις 27 λεπτά, με τον Πόπιριν να κάνει το μπρέικ για το 4-2, προτού ο πρωταθλητής αποσυρθεί λόγω των ενοχλήσεων στο χέρι.

Αποσύρθηκε από το ATP Finals λόγω προβλήματος στον αγκώνα

Οι ενοχλήσεις στον δεξιό αγκώνα παραμένουν από την αναμέτρηση με τον Ποπίριν στις 3/11, ανάγκασαν τον Στέφανο να αποσυρθεί από από τη συνέχεια του ATP Finals. Μάλιστα, δεν προπονήθηκε πριν από τον αγώνα με τον Κάσπερ Ρουντ την Τετάρτη (17/11, 22:00).

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Τσιτσιπάς δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσαρέσκεια του και χαρακτήρισε δύσκολη την απόφαση που κλήθηκε να πάρει.

«Πήρα τη δύσκολη απόφαση να αποσυρθώ από το ATP Finals, εξαιτίας του τραυματισμού στον αγκώνα που με ενοχλεί τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, δούλεψα σκληρά αυτή τη χρονιά για να παίξω και να είμαι μέρος αυτού του εκπληκτικού event, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσω να συνεχίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αγωνιστική κάμψη και η πτώση στην κατάταξη 

Στις 8 Νοεμβρίου η ATP ανακοίνωσε επίσημα την παγκόσμια κατάταξη, με τον Στέφανο Τσιτσιπά να πέφτει από το Νο3 στο Νο4, σε ισοβαθμία με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Όπως προαναφέρθηκε, τους τελευταίους δύο μήνες ο Έλληνας τενίστας, δεν έχει καταφέρει να μπει σε προημιτελικό ενός τουρνουά με εξαίρεση το Indian Wells που έφτασε ως τους «8», γεγονός που του στέρησε τη θέση στην τριάδα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ο 23χρονος πρωταθλητής, σημειώνει ρεκόρ καριέρας, κλείνοντας χρονιά στο top-5 της παγκόσμιας κατάταξης. Θυμίζουμε πως το 2019 και το 2020 έκλεισε τη χρονιά στο Νο6 κόσμου ενώ το 2018 όπου έφτασε στους πρώτους τελικούς του και πήρε τίτλο στη Στοκχόλμη και το Μιλάνο (Next Gen) ήταν στο Νο15.

protothema.gr