Στέλιος Πέτσας – Οι περιορισμοί δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα – Τι είπε για νέα μέτρα και πιστοποιητικό εμβολιασμού
2 years, 4 months ago
6

Η αύξηση των κρουσμάτων και η πορεία των εμβολιασμών, αλλά και τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, συνθέτουν την «καυτή» ατζέντα στα χέρια της κυβέρνησης.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως δεν θεωρεί πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα σε αυτή τη φάση.

Το ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέροντας πως τα μέτρα θα απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους.

«Η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου. «Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και την τηλεκπαίδευση» πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως οι  ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν τεστ, ενώ από σήμερα Σάββατο στα σουπερμάρκετ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν παλιότερα.

«Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι είναι το πιο ασφαλές είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Από το Δεκέμβριο πιστεύω ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων – Δε χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα»

Σχολιάζοντας προτάσεις των ειδικών, που κάνουν λόγο ακόμη και για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ παντού, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Πάντα ακούμε τη γνώμη των ειδικών και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Τα νούμερα μας δείχνουν το δρόμο, και τα νούμερα δείχνουν ότι είμαστε σε μάλλον καλό δρόμο, τουλάχιστον τα νούμερα των εμβολιασμών, που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Γίνεται μάχη για την 3η δόση για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας. Κατά τη γνώμη μου δεν έχει ξεφύγει η πανδημία. Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα σε κρούσματα, τα είχαμε προβλέψει από το καλοκαίρι, λέγαμε για την πανδημία των ανεμβολίαστων. Παρακαλώ όλους να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, θα έπρεπε να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι μετά το Δεκέμβρη θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δε νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δε θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους». 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο ίδιος σημείωσε ότι «Σιγά – σιγά, με τόσα πολλά κρούσματα, το ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμένα χειρουργεία. Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύσσουμε και ιδιωτικές κλίνες όπου χρειάζεται, και να εμπλουτίζουμε το δημόσιο σύστημα με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι».

«Δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας»

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά ψηλά σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δε βλέπουμε την ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Η εστίαση με τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα, έχει θωρακιστεί αρκετά», ξεκαθάρισε σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Γέμισαν όλες οι κλίνες Covid στην εφημερία του Ευαγγελισμού

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κ. Βαγγέλης Μπαλής, περιγράφοντας την κατάσταση στην εφημερία.

«Οι κλίνες Covid σήμερα έφτασαν ίσα – ίσα. Δε θα μείνει κενή κλίνη για Covid και ύποπτα περιστατικά Covid στον Ευαγγελισμό. Τα πράγματα έχουν αρχίσει και ζορίζουν και εδώ. Στο θέμα του εμβολιασμού θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα και καθολικός εμβολιασμός. Ακόμα, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός όταν έχουμε την πανδημία, θα πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα», είπε ο κ. Μπαλής.

«Δώσαμε στον κόσμο ένα σήμα ότι τα πράγματα τελείωσαν, αλλά δεν έχουν τελειώσει. Ξέραμε από τον Αύγουστο ότι θα έρθει αυτό το κύμα», πρόσθεσε ο ίδιος με τον κ. Πέτσα να απαντά ότι «Δε νομίζω ότι είχαμε δώσει ποτέ το σήμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Από τον Μάιο λέγαμε να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί για να χτίσουμε τείχος ανοσίας και να μην έχουμε την εξέλιξη που βλέπουμε σήμερα. Τώρα το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό στα εμβόλια της 3ης δόσης. Πιστεύω ότι από το Δεκέμβριο θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα». 

Ουρές στα φαρμακεία για rapid test – «Κάνουμε μέχρι και 300 rapid tests την ημέρα»

Την ίδια ώρα, όπως εξηγούν οι κ.κ. Απόστολος και Ναπολέων Βασιλείου, ιδιοκτήτες φαρμακείου στην Πανόρμου, οι ουρές έξω από τα φαρμακεία για τη διενέργεια ή αγορά ενός rapid test είναι πλέον συχνές.

«Πολύς κόσμος έρχεται πλέον στο φαρμακείο για rapid test. Σε μία ημέρα, τις Δευτέρες κυρίως, μπορεί να κάνουμε και 300 τεστ μέσα σε μια ημέρα», σημείωσε ο κ. Απόστολος Βασιλείου.

«Ο καθένας είναι αντιμέτωπος με τις επιλογές του. Θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο που παρέχεται δωρεάν από την πολιτεία», σχολίασε ο κ. Πέτσας αναφορικά με το κόστος του τεστ που βαραίνει την πολίτη.

Αύξηση όσων θέλουν να εμβολιαστούν

«Όντως παρατηρείται αύξηση των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση», είπε από την πλευρά του ο κ. Ναπολέων Βασιλείου.

«Η χρήση μάσκας, παρά το ότι δεν είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, τη συστήνω προσωπικά σε όλους. Το αν θα γίνει πάλι υποχρεωτική θα το δούμε», σημείωσε ο κ. Πέτσας αναφορικά και με τα μέτρα προστασίας.

«Υπερβολικό το να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο εξάμηνο»

«Η 3η δόση θα πρέπει να είναι συνακόλουθη με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα πρέπει να λήγει στο εξάμηνο, ώστε να είναι υποχρεωμένος κάποιος να κάνει την 3η δόση», τόνισε ο κ. Μπαλής από την πλευρά του.

«Έχει ακουστεί αυτή η πρόταση, έχει αρχίσει να συζητείται και την Ευρώπη. Αυτό δεν έχει καταλήξει κάπου. Το βλέπω υπερβολικό να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο εξάμηνο, κατά τη γνώμη μου. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Τώρα προέχει να συνεχίσουμε να λέμε στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να κάνουν την 3η δόση», σχολίασε ο κ. Πέτσας. 

«Υπάρχουν περιθώριο για να δοθεί έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα»

Τέλος, απαντώντας στο αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει κάποιο έκτακτο βοήθημα στο τέλος του έτους σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Υπάρχουν περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο τα οποία θα αξιοποιηθούν όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς. Το ποια θα είναι η κατεύθυνση αυτού του δημοσιονομικού χώρου, θα το δούμε προς τις αρχές Δεκέμβρη. Υπάρχουν πόροι, αλλά δεν είναι ατελείωτοι. Όταν υπάρχει καλή πορεία της οικονομίας, πολύ καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, σημαίνει ότι όλοι συμβάλουν. Επομένως αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης να πηγαίνει όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό θα το κρίνει το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό».

in.gr