Στους τρεις μήνες η αναμνηστική δόση για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα
2 years, 3 months ago
6

Τα υψηλά νούμερα που συνεχίζονται να καταγράφονται σε όλη τη χώρα, όσο αφορά τα κρούσματα, τους θανάτους από επιπλοκές λόγω του κοροναϊού αλλά και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, προκαλούν «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Την ίδια στιγμή οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι οποίες δείχνουν πως η προστασία των εμβολίων αρχίζει να μειώνεται μήνα με το μήνα, καθώς και η το νέο στέλεχος Όμικρον που έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, ώθησαν τους επιστήμονες να εισηγηθούν να γίνει πιο γρήγορα η αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Για τον λόγο αυτό, άνοιξε χθες, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, με όλους τους ενήλικες να μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους.

Χθες, είχαμε ανατροπή με την απόφαση για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό. Μπορεί όλοι να περίμεναν ότι θα μειωθεί ο χρόνος από τους έξι μήνες που ίσχυαν μέχρι τώρα στους τέσσερις, αλλά σχεδόν κανείς δεν ανέμενε ότι το διάστημα θα έφτανε να είναι στους τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην επίσημη ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα.

Να τονίσουμε ότι η απόφαση πάρθηκε έπειτα από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Ο κ. Θεμιστοκλέους διάβασε την απόφαση της Επιτροπής, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία παρανόηση: «Με την ανάδυση της παραλλαγής Όμικρον και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού».

Τι ισχύει για το εμβόλιο της  Johnson & Johnson

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε: «Άρα με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουμε τη μείωση του διαστήματος της αναμνηστικής δόσης από τους 6 μήνες, που ήταν μέχρι σήμερα, στους 3 μήνες για τις ηλικίες 18 και άνω.

Το διάστημα των 2 μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson παραμένει και όπως επίσης για όσους έχουν νοσήσει έχουμε τη μείωση του διαστήματος εμβολιασμού που σύστηνε η Επιτροπή. Είχαμε σύσταση για εμβολιασμό 6 μήνες μετά τη νόσηση και αυτό το διάστημα κατεβαίνει στους 3 μήνες.

Οι φόβοι για τα Χριστούγεννα και το νέο στέλεχος

Δύο ήταν οι βασικοί παράγοντες που «μέτρησαν» για να μειωθεί το διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό. Πρώτον, η πανδημία στη χώρα συνεχίζει να «δίνει» υψηλά νούμερα σε όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες την ώρα που μπαίνουμε σε εορταστική περίοδο και ο καιρός χειμωνιάζει, άρα οι πολίτες θα έχουν περισσότερες συναναστροφές σε κλειστούς χώρους.

Δεύτερον, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, όσο κι αν δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως η απειλή της, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μπορεί να «μολύνει» τα Χριστούγεννα.

Ένα ακόμα στοιχείο που φαίνεται να μέτρησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA