Συγκλονίζει ο παππούς της οικογένειας που έχασε τα τρία παιδιά της στην Πάτρα: Δεν είναι κληρονομικό, «έφυγαν» από διαφορετική αιτία
2 years, 1 month ago
6

Συγκλονίζει ο παππούς της  οικογένειας στην Πάτρα που σε διάρκεια τριών ετών, γνώρισε την απόλυτη οδύνη όταν «έχασε» τα τρία της κοριτσάκια.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA o παππούς της 9χρονης αναφέρεται και στις απώλειες των άλλων δύο εγγονιών του.

«Η Μαλένα έφυγε με αίτια ηπατική ανεπάρκεια και λευχαιμία το πρώτο παιδί χάθηκε τον Απρίλιο του 2019 ήταν 3,5 ετών τότε. Το δεύτερο παιδί μετά ήταν 6,5 μηνών και χάθηκε τον Μάρτη του 2021 από αγενεσία του φλεβόκομπου, είναι μία σπάνια αρρώστια, στον ύπνο του, η τρίτη περίπτωση δεν την γνωρίζουμε ακόμα την αιτία θανάτου απλά έγραψαν αιφνίδιος θάνατος οι γιατροί, είχε ένα ιστορικό βέβαια, τον Απρίλιο μπήκε στο Καραμανδάνειο είχε πόνους στο στομάχι της, εκεί έπαθε την πρώτη ανακοπή.

Έμεινε ανάπηρη σε μεγάλο βαθμό. Την προηγούμενη εβδομάδα έκανε μία μαγνητική εγκεφάλου εδώ στο νοσοκομείο του Ρίου και εκεί άρχισαν τα προβλήματα έκανε δύο επεισόδια δύο καρδιακά επεισόδια επειδή πριν είχε απινιδωτή το Σάββατο έφυγε. Τώρα τι συνέβη και πως ξεκίνησε αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω» σημείωσε

Η ιατρική κοινότητα της πόλης ανάστατη, η πόλη σύσσωμη συμπαραστέκεται στους γονείς, ενώ η έρευνα ψάχνει τα πάντα και τους γενετικούς παράγοντες.

«Κληρονομικό δεν είναι γιατί είναι τρεις διαφορετικοί θάνατοι, αυτό προσπαθώ να σας πω, η μία ήταν λευχαιμία ή άλλη αγεννεσία του φλεβόκομπου και τώρα ακόμα δεν έχουμε βρει τα αίτια γράφουν αιφνίδιος θάνατος. Η καρδιά της θα βγει θα εξεταστεί και θα έχουμε αποτελέσματα τουλάχιστον να μπορέσουν να σωθούν και κάποια άλλα παιδιά» συμπλήρωσε ο παππούς των άτυχων παιδιών.

Έχει αποφασιστεί η αποστολή οργάνων στο εξωτερικό για δεύτερο γενετικό έλεγχο αφού ο πρώτος που είχε γίνει στην οικογένεια δεν είχε δείξει κάτι. Οι γιατροί θα πουν πως σε ανάλογες περιπτώσεις μόνο η οικογενειακή μελέτη μπορεί να δείξει τι συμβαίνει.

«Ο γονέας μπορεί να έχει κάτι και να μην του κάνει πρόβλημα αλλά να το περάσει στο παιδί και να κάνει. Θέλει μελέτη γονιδιώματος όλη η οικογένεια» τόνισε η καθηγήτρια Ιατρικής Γενετικής του ΕΚΠΑ, Ελένη Φρυσίρα.

Η οικογένεια από την άλλη βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Δεν ξέρουμε την αιτία και τι έχει γίνει και δεν ξέρουν και τα γονιδιακά, δεν έχει βγει κάτι που να μας λέει κάνετε ένα παιδί ή μην κάνετε ένα παιδί» πρόσθεσε ο παππούς.

Οι επιστήμονες θα πουν πως σήμερα κανείς δεν είναι καταδικασμένος να μην κάνει υγιή παιδιά, ακόμα και αν όλα δεν είναι υπέρ του. Οι γενετιστές, θα πουν πως πίσω από πολλές τραγωδίες συχνά κρύβεται το DNA, ο έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει από πριν κινδύνους το πιο σημαντικό μπορεί να δείξει ακόμα και εξειδικευμένα φάρμακα που θα καταφέρουν να παλέψουν στα ίσα με το DNA.

Ενώ ο προγεννητικός έλεγχος που ακόμα κοστίζει και δεν συνταγογραφείται μπορεί να δώσει λύση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ανά 100.000 παιδιά τα 1.000 θα έχουν κάποιο γενετικό πρόβλημα σοβαρότερο ή πιο ελαφρύ.