Σύγκρουση τρένων: «Είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ;» – Η ερώτηση του μηχανοδηγού στον σταθμάρχη που έμεινε αναπάντητη
1 year, 1 month ago
6

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται οι συνομιλίες που είχε ο μηχανοδηγός του μοιραίου τρένου με τον σταθμάρχη της Λάρισας, λίγο πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Ήταν η ώρα που το Intercity 62 είχε μπει στο ρεύμα καθόδου, δηλαδή κινούνταν στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία και ο μηχανοδηγός φαίνεται πως απευθύνθηκε στο σταθμαρχείο Λάρισας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Alpha, ο μηχανοδηγός του Intercity 62 είπε στον σταθμάρχη: «είμαι στην κάθοδο, είμαι καλά εδώ;». Ο σταθμάρχης Λάρισας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, φέρεται πως δεν απάντησε. Σημειώνεται ότι αυτή η προσπάθεια επικοινωνίας του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη γίνεται λίγα λεπτά πριν από το δυστύχημα. Είχε φύγει από τον σταθμό της Λάρισας και ο μηχανοδηγός αντιλήφθηκε ότι πήγαινε ανάποδα.

Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε η μετωπική σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Υπογραμμίζεται, πάντως, πως οι αστυνομικοί δεν έχουν αναλύσει όλο το υλικό της ενδοεπικοινωνίας για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε στη συνέχεια κάποια απόκριση από τον σταθμάρχη.

Οι ίδιες πληφοροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η έρευνα των Αρχών να επεκταθεί και στον επόμενο σταθμό μετά την Λάρισα, δηλαδή στους Νέους Πόρους, καθώς από εκεί κατέβαινε η εμπορική αμαξοστοιχία και θέλουν να διαπιστώσουν εάν από εκεί έβλεπαν πως τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή.

O σταθμάρχης Λάρισας θα απολογηθεί το πρωί της Κυριακής, μετά τη νέα αναβολή που ζήτησε και πήρε το πρωί. «Έκανα λάθος αλλά δεν έχω εγώ όλη την ευθύνη. Φταίει και το σύστημα, δεν υπήρχαν προειδοποιητικά, δεν με προειδοποίησε κανείς» φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, ο σταθμάρχης της Λάρισας στους αστυνομικούς.