Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης: «Εσείς πονάτε για την Τουρκία. Εμείς πονάμε για την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες»
3 years, 11 days ago
6

Έντονη είναι η αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, στις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου, που για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε «τουρκική» τη μειονότητα στην Θράκη.

Μιλώντας στην τελευταία εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΡΤ1, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ επιχείρησε να ομογενοποιήσει τη μειονότητα, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, βαφτίζοντας Πομάκους και Ρομά ως… Τούρκους.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, που επεσήμανε στην πρόεδρο του ΚΙΕΦ πως «μπορεί να νιώθει Τουρκάλα και να πονάει για την Τουρκία» αλλά και οι Πομάκοι «πονούν για την πατρίδα τους την Ελλάδα και νιώθουν Έλληνες».

Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά την κυρία Ασάφογλου να θέλει να ‘’βαφτίσει’’ την μειονότητα ως τουρκική. Αυτή η δήλωση της είναι τουλάχιστον προσβλητική τόσο για τους ίδιους τους μουσουλμάνους της Θράκης όσο και για τους χριστιανούς. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όπως και η μερίδα των Πομάκων που αντιπροσωπεύει ο σύλλογος μας που είναι και νιώθουν Έλληνες Πομάκοι.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη της δεν μπορεί η ταυτότητα να αφαιρεθεί, να αλλάξει ή να βαφτιστεί όπως την θέλει κάποιος άλλος! Η μειονότητα είναι Μουσουλμανική καθώς αποτελείται από τρεις συνιστώσες, τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Τουρκογενείς. Μπορείτε να νιώθετε Τουρκάλα και να πονάτε για την Τουρκία αλλά και εμείς πονάμε για την πατρίδα μας την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες».