Συναγερμός για την εκτόξευση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας – SOS από Παγώνη
2 years, 5 months ago
6

Ο χαμηλός ρυθμός των εμβολιασμών, έφερε εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, αλλά και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τις τελευταίες ημέρες με τους επιστήμονες να προχωρούν σε εφιαλτικές προβλέψεις αφού κάνουν λόγο ακόμη και για… 100 θανάτους ημερησίως. H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα όσα έγιναν χθες βράδυ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», μιλώντας για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».

Ειδικότερα, οι εισαγωγές με κοροναϊό εκτινάχθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες, με την χειρότερη ημέρα το Σάββατο που πέρασε, δεδομένου ότι καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών των τελευταίων πολλών μηνών, με 385 ασθενείς να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 23 Οκτωβρίου έγιναν 253 εισαγωγές.

Για μια ακόμη φορά το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Οι κλίνες των ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι να νοσηλεύονται εκτός και εκατοντάδες άνθρωποι να περιμένουν στα εξωτερικά ιατρεία με συμπτώματα για αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωί της Κυριακής που ολοκληρώθηκε η εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έγιναν 42 νέες εισαγωγές. Οι 25 κλίνες της ΜΕΘ είναι γεμάτες και 7 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους.

Μεγάλη πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και στο λεκανοπέδιο τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, ενώ υπάρχουν και ασθενείς που μεταφέρονται από την επαρχία για νοσηλεία. Στο Λαϊκό, που επίσης εφημέρευε μέχρι το πρωί της Κυριακής, νοσηλεύονται 48 ασθενείς με κορωνοϊό. Για να αντιμετωπιστούν άλλα περιστατικά επιστρατεύτηκαν 30 ράντζα.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη για τα όσα έγιναν χθες βράδυ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». «Είχαμε μια νύχτα, μια πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου πήραμε ράντζα δανεικά από τη Σωτηρία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Από τα δεδομένα που έχουμε  στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα» ξεκαθάρισε.

«Ποια Χριστούγεννα; »

«Ποια Χριστούγεννα; Ο καθένας να προσπαθήσει να διαφυλάξει την οικογένειά του, να πάρει μέτρα προστασίας για να μη βρεθεί σε ράντζο», συμπλήρωσε η κ. Παγώνη. «Οι Πορτογάλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Οι Ιταλοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Αυτό δεν το δέχομαι» σημείωσε για τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις χώρες. «Αν δεν εμβολιαστούμε να πάμε 80% plus δεν πρόκειται να γίνει τίποτε» ξεκαθάρισε.

«Εδώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι τέλους Νοέμβρη είναι τόσο πιεστική η κατάσταση και τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά μας δεν το συζητάμε. Όταν φτάσει σε ένα σημείο να γεμίσει το νοσοκομείο με ράντζα που σημαίνει ότι δε θα μπορέσει να διαχειριστεί όλους τους αρρώστους γιατί είναι πάρα πολλοί, ένα προσωπικό πιεσμένο και κουρασμένο που δεν έχει πάρει άδειες γιατί υπάρχει αναστολή αδειών, καταλαβαίνετε ότι από δω και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ γιατί μπαίνει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι ιώσεις» προειδοποίησε.

«Χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Τα COVID που μπήκαν στο Γεννηματάς είναι ηλικίας 28 – 45. Ήταν ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι, βαριές περιπτώσεις ειδικά παχύσαρκοι με υποκείμενα διασωληνώθηκαν. Και τα non COVID βαριά περιστατικά».

«Βλέπουμε αποτέλεσμα του συνωστισμού των προηγούμενων ημερών είναι ένας αριθμός και από εκεί» σχολίασε για την έκρηξη των κρουσμάτων και τις παρελάσεις.

«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε πιθανώς στους 100 θανάτους»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δήλωσε στο MEGA ότι ο αριθμός των θανάτων ενδέχεται να ανέβει πολύ. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε πιθανώς στους 100 θανάτους», είπε.

Η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έφερε τη μεγάλη αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην Αττική σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν χθες Κυριακή, 743 ασθενείς με κοροναϊό έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.

Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 491 ασθενείς έναντι 309 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 91 ασθενείς έναντι 66 την 1η Νοεμβρίου.

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 392 ασθενείς έναντι 286 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 66 ασθενείς έναντι 52 την 1η Νοεμβρίου.

Ενδεικτική είναι η «εφιαλτική» εφημερία που ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά, ενώ για μια ακόμη φορά η εφημερία νοσοκομείου της πόλης έκλεισε με όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid κατειλημμένες και ασθενείς διασωληνωμένους σε άλλες μονάδες.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr o επιμελητής Α’ στο νοσοκομείο, Χρήστος Παπαστεργίου, συνολικά έγιναν 42 εισαγωγές, ενώ περίπου 500 πολίτες επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ – Covid και κοινής νοσηλείας.

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι και οι 25 κλίνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες, ενώ άλλοι επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους. «Πάμε για τα περσινά και βάλε», σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι ανεπαρκή, ενώ ακόμα και αυτά που λαμβάνονται δεν τα τηρεί κανείς.

Μείωση χειρουργείων και επιλογή ασθενών αν «φρακάρουμε»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, όπως αναισθησιολόγων και γι’ αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει ήδη η μεταφορά ιατρικού προσωπικού από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου σε κάθε εφημερία δίνεται και μία μάχη.

Πάντως τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, έχουν αναφέρει πως θα χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών αλλά και να μειωθούν τα χειρουργεία σε περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει δραματικά.

«Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κοροναϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», είχε αναφέρει η κ. Γκάγκα, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας είχε αφήσει στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 ανοιχτό το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί.

Ευτυχώς… αυξάνονται τα ραντεβού για το εμβόλιο

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ανεμβολίαστοι φαίνεται πως τρέχουν να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Αναλυτικά, από τη περασμένη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο που πέρασε προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση 130.000 πολίτες έναντι 45.000 που ήταν μια εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το ίδιο διάστημα, κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. «Φτάνουμε το μισό εκατομμύριο από ανθρώπους που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν σταλεί και μηνύματα για να υπενθυμίσουν στον κόσμο που συμπληρώνει το εξάμηνο του ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σάββατο μόνο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση 15.000 πολίτες. «Είναι σαν να θωρακίστηκε μια μικρή πόλη», είπε.