Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά – Αποκαλυπτικό έγγραφο
1 year, 3 months ago
6

Οι αρχές φοβούνται εκτεταμένα επεισόδια τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, μετά και την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου

Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές αρχές της χώρας αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου του 16χρονου Ρομά, ο οποίος κατέληξε μετά από τα πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη στις 5 Δεκεμβρίου.

Από χθες, Δευτέρα γίνονται διαρκείς συσκέψεις στην αστυνομία, ενώ αποφασίστηκε γενική επιφυλακή όλων των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς τις τελευταίες ώρες η οργή από τους Ρομά, σε όλη τη χώρα, ξεχειλίζει.

  • Διαβάστε επίσης: Την προφυλάκιση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο προτείνει ο εισαγγελέας

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το in αναγράφεται πως «γνωρίζεται ότι κατ’ εφαρμογή ανωτέρω σχετικών και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Αποκαλυπτικό έγγραφο

Φόβος για εκτεταμένα επεισόδια

Οι αρχές φοβούνται εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, μετά και την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου.

Ο λόγος είναι πως τις ημέρες που ακολούθησαν του περιστατικού με τον πυροβολισμό, η δυτική Αττική -και όχι μόνο- είχε για αρκετές ημέρες μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, με ομάδες Ρομά να διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί ήταν και οι δηλώσεις γονιών και συγγενών του 16χρονου. «Εμείς ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε ο δολοφόνος να τιμωρηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν είδατε τίποτα ακόμα, εάν δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας, γιατί έχουμε νιώσει πολύ ρατσισμό» είχε δηλώσει ο ξάδερφος του θύματος.

Ενώ και ο πατέρας του είχε πει πως «αν αφήσουν τον αστυνομικό ελεύθερο, δεν ξέρω κι εγώ πού θα φτάσω. Έχει δυο παιδιά αυτός, ο αστυνομικός. Μεγαλώνει δυο παιδιά… Αυτός τι έκανε στο παιδί μου; Με το ίδιο νόμισμα θα το πληρώσει κι αυτός. Ό,τι έκανε στο παιδί μου, θα κάνω στο παιδί του. Αυτό, δεν έχω τίποτα άλλο να πω…»

Λίγες ημέρες αργότερα, ο πατέρας του 16χρονου, μιλώντας στο MEGA, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας πως «ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια και τα παιδιά του, δεν μου φταίνε σε τίποτα τα παιδιά του. Αλλά θέλω να δικαστεί ο αστυνομικός».

    • Διαβάστε επίσης: Επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε καταυλισμούς Ρομά σε Αχαΐα, Αγρίνιο και Σέρρες

Επιχειρεί να ρίξει τους τόνους ο Θεοδωρικάκος

Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter, μέσα από την οποία αφότου εκφράζει συλλυπητήρια τονίζει πως «η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες».

«Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του.

Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Ας το σεβαστούμε όλοι αυτό» αναφέρει.

 

Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς έχουν προγραμματίσει πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Ο θάνατος του 16χρονου

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, Τρίτη, ο 16χρονος Ρομά, άφησε την τελευταία του πνοή. Την απώλειά του έκανε γνωστή η διοίκηση του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, στο οποίο νοσηλευόταν ο 16χρονος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανήλικος έφερε τραύμα στο κεφάλι.

Η κατάστασή του παρέμενε όλες αυτές τις μέρες κρίσιμη χωρίς να σημειώνει κάποια βελτίωση και σήμερα το πρωί, τελικά, ο 16χρονος Ρομά κατέληξε.

Το ιατρικό ανακοινωθέν:

Ο ασθενής Φ.Κ. ετών 16 προσκομίσθηκε στο ΤΕΠ του Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» στις 5/12/22 στις 2:02π.μ. με τη Μονάδα του ΕΚΑΒ με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα, σε
κωματώδη κατάσταση. Υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του
λειτουργιών με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα 13/12/22, παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, ο ασθενής απεβίωσε στις 10:10 π.μ. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του δεκαεξάχρονου.

  • Διαβάστε επίσης: Διπλή εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση του 16χρονου Ρομά – Ποιους αφορά

Την προφυλάκιση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο προτείνει ο εισαγγελέας

Χθες, Δευτέρα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την προφυλάκιση του αστυνομικού που κατηγορείται για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά.

Για το θέμα της ποινικής μεταχείρισης του 34χρονου αστυφύλακα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχε προκύψει διαφωνία ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή, την οποία καλείται να λύσει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Κατά πληροφορίες, στην πρότασή του, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι λόγω της εμπειρίας του, ο αστυνομικός δεν έπρεπε να πυροβολήσει στην προκειμένη περίπτωση.

Η απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή τα επόμενα 24ωρα, με την έκδοση βουλεύματος.

in.gr