Συναγερμός στις μεταφορές από την επιθετικότητα του ιού
1 minute ago
6

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά στοιχεία βρίσκεται η κυβέρνηση για να αποφασίσει για την λήψη νέων έκτακτων μέτρων στις μεταφορές, οι οποίες κλυδωνίζονται σε όλα τα επίπεδα από την επέλαση της επιδημίας.

Μετά το σφράγισμα των αεροπορικών συνδέσεων προς Ιταλία και Ισπανία, στο Μαξίμου παρακολουθούν με προβληματισμό την αύξηση των κρουσμάτων στην Γερμανία και την Γαλλία ενώ ανησυχία προκαλεί η στάση των Βρετανών που συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ενώ τα κρούσματα αυξάνονται. «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ωστόσο οι επόμενες χώρες που θα χρειαστεί πιθανώς να λάβουμε μέτρα θα είναι οι Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία» αναφέρει υπηρεσιακός παράγοντας που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η ΥΠΑ λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Στο ερώτημα αν η χώρα θα χρειαστεί να λάβει περιοριστικά μέτρα και στις εσωτερικές πτήσεις, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αποτελεί ένα σενάριο που δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Ωστόσο, παρά τα πρακτικά οφέλη της λύσης  αυτής για την ανακοπή της εξάπλωσης του ιού και σε άλλες περιοχές της χώρας με ελάχιστα ή μηδαμινά κρούσματα, η λήψη τέτοιων μέτρων εκτιμάται ότι θα θέσει σε απομόνωση κάποιες περιοχές και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πανικό στον κόσμο.

Πάντως στον αεροπορικό κλάδο οι πληρότητες έχουν περιοριστεί δραματικά και η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Ήδη, σε δρομολόγια όπως στην Θεσσαλονίκη που τα αεροπλάνα ταξίδευαν γεμάτα, η πληρότητα βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες  στο 30% και οι προβλέψεις που γίνονται είναι ότι θα πέσει κι άλλο. Οι αεροπορικές βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση της επιβατικής κίνησης και είναι βέβαιο όπως έγινε στο εξωτερικό ότι θα αναζητήσουν κρατικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν την μεγάλη βουτιά της αγοράς.

Βουτιά και στην επιβατική κίνηση των ΜΜΜ

Μειωμένη την τελευταία εβδομάδα κατά 50% είναι και επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ. Ο κόσμος έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του και η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί όσο τα κρούσματα του Κορωνοϊού θα προσβάλλουν μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.

Λόγω της ραγδαίας υποχώρησης της κίνησης των επιβατών που δημιουργεί κατ΄επέκταση και τεράστια ζημιά στα έσοδα των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα δρομολόγια αναμένεται να περιοριστούν εκεί που δεν υπάρχει ανάγκη να εκτελούνται. Για παράδειγμα υπό συζήτηση είναι η περικοπή του βραδινού δρομολογίου 12.00-02.00 που εξυπηρετούσε τους νυχτερινούς επιβάτες.

Πλημμελείς έως ανύπαρκτοι είναι και οι έλεγχοι των εισιτηρίων αφού οι υπάλληλοι των συγκοινωνιών αποφεύγουν την επαφή με το κοινό.

Νέο πρόγραμμα δρομολογίων από τον ΟΑΣΑ

Στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος δρομολογίων στα συγκοινωνιακά μέσα του Οργανισμού, προχωρά από σήμερα ο ΟΑΣΑ, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι οδηγοί, βάσει της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως ανακοινώθηκε, με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, το έκτακτο πρόγραμμα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη την μείωση της κίνησης των επιβατών που έχει σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα.

Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μείωση κατά 50% της επιβατικής κίνησης στα ΜΜΜ. Ο κόσμος έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του και η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί όσο τα κρούσματα του Κορωνοϊού θα προσβάλλουν μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.

Λόγω της ραγδαίας υποχώρησης της κίνησης των επιβατών που δημιουργεί κατ΄επέκταση και τεράστια ζημιά στα έσοδα των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα δρομολόγια αναμένεται να περιοριστούν εκεί που δεν υπάρχει ανάγκη να εκτελούνται. Για παράδειγμα υπό συζήτηση είναι η περικοπή του βραδινού δρομολογίου 12.00-02.00 που εξυπηρετούσε τους νυχτερινούς επιβάτες.

Τι μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των επιβατών έχει ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνιστά στο επιβατικό κοινό να μη χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εάν έχει έστω και ήπια συμπτώματα, να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να περιμένει τον επόμενο συρμό ή λεωφορείο εάν διαπιστώσει ότι είναι πλήρες.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους επιβάτες από και προς τα αεροσκάφη να εμφανίζουν μεγάλες πληρότητες, καθώς η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω κορονοϊού. Πλέον οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν αυξήσει τον αριθμό λεωφορείων και το ζήτημα επιλύθηκε.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια που έρχονται σε επαφή με το κοινό (για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο check in, τον έλεγχο και την παραλαβή των αποσκευών, οι security και οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν έλεγχο) να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ(γάντια, μάσκες), που θα τους διανεμηθούν.

Η ΥΠΑ λαμβάνει μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργούν με ασφάλεια τα αεροδρόμια της χώρας. Οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο πύργος ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεχίσουν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες θα λειτουργήσουν από αύριο Τρίτη με το 50% του προσωπικού στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζεται ειδική διαδικασία, προκειμένου ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσματα στο προσωπικό των αερολιμένων της χώρας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να ολοκληρώνεται εντός το αργότερο 48 ωρών.

Το μέτρο αυτό απαιτείται ώστε να μη χρειάζεται να μπει σε καραντίνα για 14 ολόκληρες ημέρες το προσωπικό, ιδίως σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως ο πύργος ελέγχου. Οι έλεγχοι ανίχνευσης κρουσμάτων θα γίνονται με σύναψη σύμβασης με ειδικά αδειοδοτημένα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα ή/και σε ειδικούς χώρους εντός των αεροδρομίων.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν προμηθευτεί αντισηπτικά αποκλειστικά για χρήση από τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, ενώ έχουν δοθεί επίσης σε όλους τους οδηγούς. Η ΟΣΥ έχει παραγγείλει περισσότερα από 40.000 γάντια για τους οδηγούς των λεωφορείων.

Συρμοί και οχήματα απολυμαίνονται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία που οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, δηλαδή τις μπάρες και τις χειρολαβές.

Σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ συστήνει επίσης στους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμήσουν τη χρήση καρτών -πιστωτικών ή χρεωστικών- στα εκδοτήρια.

Ακυρώνει δρομολόγια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μέτρα περιορισμού άσκοπων μετακινήσεων και αποφυγής συνωστισμού λαμβάνει από σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την κυκλοφορία επιλεγμένων δρομολογίων στις Λεωφορειακές Γραμμές Λάρισας – Βόλου – Λάρισας και όλα τα  δρομολόγια στη γραμμή Κατάκολο – Ολυμπία – Κατάκολο. Από αύριο  Τρίτη 17 Μαρτίου αναστέλλονται προσωρινά και οι πρώτες πρωινές αμαξοστοιχίες (50/51) Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και οι αμαξοστοιχίες 1577 & 2571 (αναχώρηση από Βόλο 13:40 & 17:40 αντίστοιχα), 1578 & 2572 (αναχώρηση από Λάρισα 14:45 & 18:45 αντίστοιχα).