«Συνεργάτης» του Πρωθυπουργού για μία ημέρα – Ο 26χρονος ΑμεΑ συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη
2 years, 4 months ago
6

ένε ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Στην εποχή των social media τα σκήπτρα της εικόνας έχουν πάρει πλέον τα βίντεο, προσθέτοντας αρκετά μηδενικά στον τελικό αριθμό εμπέδωσης του μηνύματος

Ετσι, λοιπόν, με το πιο ισχυρό επικοινωνιακό όπλο, μια σειρά βίντεο, επικοινωνήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι την Παρασκευή ο έλληνας Πρωθυπουργός θα συνοδευόταν σε κάθε του συνάντηση από μια ξεχωριστή συντροφιά, τον Κωνσταντίνο Ρόζη, «έναν 26χρονο απόλυτα λειτουργικό ΑμεΑ συμπολίτη μας», όπως έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προφίλ του στο Instagram, στο πλαίσιο της ελληνικής DuoDay, της Ημέρας Ενταξης των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση στον Κόσμο της Εργασίας.

Και καθώς στην Ελλάδα η DuoDay άργησε μερικά χρόνια – στην Ευρώπη ήδη τιμάται κάθε 18η Νοεμβρίου και μάλιστα με διάρκεια εβδομαδιαία -, φαίνεται πως για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος χρειάστηκε να επιστρατευτούν τα «μεγάλα μέσα».

Από νωρίς το πρωί, με αρμόζον dress code, ο 26χρονος Κωνσταντίνος, ένας άνεργος, απόφοιτος Λυκείου που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού (λεκτικός με νοητική υστέρηση υψηλής λειτουργικότητας), παρακολούθησε στο πλευρό του Πρωθυπουργού τα όσα διημείφθησαν στο τετ α τετ με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, την παρουσίαση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας γνησίου της υπογραφής στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και την καθιερωμένη μηνιαία ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρέχοντα ζητήματα στο γειτονικό Προεδρικό Μέγαρο.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο, καθώς ο Κωνσταντίνος είχε γνωρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν γίνει πρωθυπουργός, σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει προεκλογικά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ. «Εχουμε σήμερα μαζί μας τον Κωνσταντίνο.

Χθες ήταν η DuoDay, είναι μια ημέρα στην οποία άτομα με ειδικές δεξιότητες έρχονται σε δημόσιους φορείς για να μπορέσουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, καθώς ο σκοπός μας είναι νέοι συμπολίτες μας σαν τον Κωνσταντίνο να έχουν τη δυνατότητα τελικά να εργαστούν», εξηγούσε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους συνεργάτες του, σε μια απόπειρα να κάνει, με τις «συστάσεις» και τα «διαπιστευτήρια» της αρχηγού του κράτους αμέσως μετά, τον Κωνσταντίνο – και άτομα σαν τον Κωνσταντίνο – όσο πιο ορατό γίνεται στους μελλοντικούς υποψήφιους εργοδότες του.

«Δεν εμβολιάζονται, γιατί;»

Η ιδέα, ωστόσο, για την πρώτη ελληνική DuoDay, μετά την αξιοσημείωτη πορεία της σε άλλα κράτη (η γαλλική φετινή DuοDay έφερε σε συνεργασία 6.000 άτομα), όπου χρόνια τώρα ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί με επιτυχία τις κοινωνίες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ανήκει στην Αδα Σταματάτου, μια μητέρα που μέσω της σελίδας της στο Facebook «Η ζωή με τον Γιάννη» αναδεικνύει τις καθημερινές προκλήσεις για τους ενηλίκους με αυτισμό μέσα από χαρακτηριστικά στιγμιότυπα με τον γιο της.

Ούσα ιδιαιτέρως ικανοποιημένη που η πρότασή της βρήκε ευήκοα ώτα, φρόντισε να επικοινωνήσει εκ των υστέρων με τον Κωνσταντίνο – για τον οποίο ενημερώνει ότι κυκλοφορεί κανονικά, χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ και συγκεκριμένα το λεωφορείο, ενώ συμμετέχει και σε εργαστήρι κεραμικής – ώστε να μάθει από πρώτο χέρι τις εντυπώσεις του από την αναμφίβολα πρωτόγνωρη εμπειρία που είχε το πρωινό της Παρασκευής.

Και ο Κωνσταντίνος τής εκμυστηρεύτηκε ότι παρατήρησε τα προφανή, που μάλλον δεν είναι και τόσο προφανή για το σύνολο των ατόμων της κοινωνίας με μη ειδικές ανάγκες: ότι ο Πρωθυπουργός είναι ψηλός, ότι τάισε τον Πίνατ, ότι μίλησε πολύ με τον Νίκο Δένδια, ότι μίλησε λιγότερο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ότι αυτή η τελευταία συζήτηση κινήθηκε γύρω από τον εμβολιασμό, κάτι που του προξένησε μια απορία, την οποία και εξέφρασε απλά, με πέντε λέξεις: «Δεν εμβολιάζεται ο κόσμος, γιατί;».

Μέχρι να βρεθεί κάποιος αρκετά ικανός να απαντήσει σε αυτή την εύλογη απορία, ας κρατήσουμε ότι η όμορφη συνάντηση των δύο ανδρών έληξε με την υπόσχεση να ανανεώσουν το ραντεβού τους μόλις ο Κωνσταντίνος βρει την επόμενη δουλειά του. Κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε κι εμείς να δώσουμε δημοσιογραφικό ραντεβού όταν θα έχει να μας διηγηθεί τις εντυπώσεις του από την πρώτη του εβδομάδα στο νέο του εργασιακό πόστο.