Σύψας : Πιθανώς από τις 6 το απόγευμα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική –Τι θα ισχύσει για τα καταστήματα
3 years, 1 month ago
6

Ο Νίκος Σύψας ανέφερε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα.

Για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας.

Εξετάζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Ο Νίκος Σύψας ανέφερε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

Ανησυχεί η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ

Ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κοροναϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές.

Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.

Προκρίνεται μόνο το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής ανέφερε στο OPEN πως προκρίνεται το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, παρόλο που στο παρελθόν είχε αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Στο τραπέζι να κηρυχθεί η Αττική «κόκκινη»

Υπενθυμίζεται ότι από τα χθεσινά 716 νέα κρούσματα, η Αττική είχε για πολλοστή μέρα τη «μαύρη» πρωτιά με 33 μολύνσεις.

Αναλυτικά η κατανομή ανά περιοχή: Ανατολική Αττική: 39, Βόρειος Τομέας Αθηνών: 52, Δυτική Αττική: 13, Δυτικός Τομέας Αθηνών: 53, Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 71,  Νότιος Τομέας Αθηνών: 28, Πειραιάς: 56

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεκαήμερο μεταξύ 13- 23 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού στην Αττική, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 66 μεταλλαγμένα κρούσματα. 

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τόνισε στην παρέμβασή του ότι όταν μειώνονται τα κρούσματα ανοίγουμε δραστηριότητες και όταν αυξάνονται τις περιορίζουμε.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε εμμέσως το σενάριο του αυστηρού lockdown για την Αττική στη λογική των άλλων «κόκκινων» περιοχών, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και η ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς ως προς τη διασπορά του κοροναϊού.

Στη λογική αυτή, ακόμη και το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκεται μετέωρο, αν και εξακολουθεί ν’ αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης για την απελευθέρωση δραστηριοτήτων.

Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και το σενάριο της λειτουργίας μόνο των Γυμνασίων, ενώ η αγορά επιστρέφει σε καθεστώς click away και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης σε click in shop.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθεί το ωράριο από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, ωστόσο στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών έχουν πέσει προτάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ακόμη και στην Αττική.

in.gr