Τα 3 είδη των φίλων, όπως τα είχε περιγράψει κάποτε ο Αριστοτέλης (και με ποιους πρέπει να κάνεις παρέα)
6 months, 11 days ago
6

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία μας βοηθάει να συνδεόμαστε με τους γύρω μας. Γιατί λοιπόν μας κάνει να αισθανόμαστε συχνά τόσο μόνοι; Είναι αλήθεια ότι ένα email, ένα μήνυμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι διασκεδαστικά και μπορούν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις. Ενώ λοιπόν σου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι αυτό κάνουν, οι ψηφιακές σχέσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ουσιαστική και φυσική επαφή με τους γύρω μας. Γιατί υπάρχει κάτι ξεχωριστό και αναντικατάστατο στην προσωπική επαφή.

Η επιστήμη αναφέρει τα οφέλη που μας προσφέρουν οι στενοί μας φίλοι. Βελτιώνουν την διάθεσή μας ειδικά σε δύσκολες στιγμές, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας, αυξάνουν την αίσθηση του ανήκειν και μας επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό που αλλάζουμε τις συμπεριφορές μας.

Σύμφωνα με έρευνες, αν ένας φίλος σου γίνει παχύσαρκος, έχεις 57% πιθανότητες να γίνεις κι εσύ ο ίδιος. Αν ένας φίλος κόψει το κάπνισμα έχεις 36% πιθανότητες να κάνεις το ίδιο κι εσύ. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι φίλοι σου υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες, για παράδειγμα αν αρχίσουν να γυμνάζονται, είναι πολύ πιθανό να κάνεις το ίδιο και εσύ. Με απλά λόγια, τα άτομα που συναναστρέφεσαι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ζωή σου και την καθορίζουν με πολλούς τρόπους.

Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί μας φίλοι; Γιατί το να κάνεις παρέα με κάποιον, δεν κάνει την σχέση σας ξεχωριστή. Τι την κάνει;

Η απάντηση έρχεται από 2000 χρόνια πριν, όπου στο έργο του Ηθικά Νικομάχεια, ο Αριστοτέλης περιγράφει τα 3 διαφορετικά είδη φιλίας. Αυτά είναι τα εξής:

1.Οι φιλίες που βασίζονται στη χρησιμότητα και την ωφέλεια

Σε αυτές και τα δύο μέλη κερδίζουν κάτι από την μεταξύ τους σχέση. Γίνεσαι δηλαδή φίλος με κάποιον επειδή πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει σε κάτι.

Διαβάστε την συνέχεια στο itspossible.gr