«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» – Γεμίζουν πάλι οι Εντατικές
2 years, 7 months ago
6

Τον κώδωνα του κίνδυνου για τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και ειδικά οι κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό κρούουν οι ειδικοί.

Πρωτοφανή χαρακτήρισε την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο Παπανικολάου, ο διευθυντής της ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος.

Όπως εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», ενώ προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.

«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Για την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κυρία Παγώνη είπε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 58%, ενώ χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79% των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Και ενώ ο Αύγουστος βαίνει προς το τέλος του, η προσοχή των υγειονομικών αρχών στρέφεται σταδιακά στον Σεπτέμβριο και τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν, ανάλογα και με την εικόνα των κρουσμάτων, αρχής γενομένης και της 13ης Σεπτεμβρίου που τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 3.000-3.500 τις τελευταίες ημέρες, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως οι θετικές διαγνώσεις μειώνονται στις περιοχές όπου έχει επιβληθεί μίνι lockdown. Στα θετικά συγκαταλέγεται από την μία η σχετική σταθεροποίηση της διασποράς και αφετέρου η αποτελεσματικότητα που δείχνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, απομακρύνοντας έτσι -τουλάχιστον προς το παρόν- το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown.

Πάντως το «μαύρο ρεκόρ» των 4.608 κρουσμάτων στην επικράτεια που καταγράφηκε μόλις την Τρίτη, αποτρέπει οποιαδήποτε διάθεση για εφησυχασμό.

Σε ποιες περιοχές είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα 

Παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν επιδέχεται εφησυχασμού, δεδομένου ότι τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται ήδη από την σημαντικά επιβαρυμένη εικόνα αρκετών ακόμα περιοχών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, με εφαρμογή αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα (140 κρούσματα σήμερα), η Ηλεία (97), η Εύβοια και η Κοζάνη (70), ο Έβρος (67), η Καβάλα (66), η Λάρισα (65) και η Αιτωλοακαρνανία (60). Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα νησιά, καθώς η αποχώρηση και των τελευταίων τουριστών τις επόμενες ημέρες θα αποτυπώσει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα στην εκάστοτε νησιωτική περιοχή. Προς το παρόν, πάντως, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρόδος (77 νέες λοιμώξεις), η Χίος (32), η Κάλυμνος (21), η Νάξος (19) και η Ικαρία (11).

Προκειμένου, μάλιστα, να πείσει τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές να υποβληθούν σε έλεγχο για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στην ηπειρωτική χώρα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τη δωρεάν διάθεση δύο self test. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τα εργαλεία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα διατίθενται σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε μη εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού) και σε μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών.

Τέλος, σταθερή παραμένει η εικόνα του τελευταίου 24ωρου και από τα νοσοκομεία, αφού σήμερα πραγματοποιήθηκαν 248 νέες εισαγωγές, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σε 337, ενώ καταγράφηκαν και 22 νέοι θάνατοι συμπολιτών μας από τη λοίμωξη COVID-19.

protothema.gr