«Τα μαζεύει» η Μυρσίνη Ζορμπά για το αναβατόριο και την ΄Εφορο
9 months, 9 days ago
6

«Αποφασίστηκε αμοιβαία να μη δοθεί συνέχεια…», ήταν η προσεκτική διατύπωση του αποτελέσματος της συνάντησης που είχε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένη Μπάνου, με αιχμή το θέμα του περίφημου ανενεργού αναβατορίου της Ακρόπολης. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι η υπουργός ανακάλεσε το αίτημα για παραίτηση που διατύπωσε στην Εφορο και στον προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, Σπύρο Προύσαλη – και μάλιστα μέσω …δελτίου τύπου!

΄Οπως αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση, «στη συνάντηση αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑΠΑ και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν αποφασίστηκε αμοιβαία να μη δοθεί συνέχεια».

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση της υπουργού να ζητήσει την παραίτηση της κυρίας Μπάνου ξεσήκωσε αντιδράσεις, τόσο από τους εργαζόμενους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών όσο και από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και από την Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτωv.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα 10-06-2019 με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑΠΑ και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν αποφασίστηκε αμοιβαία να μη δοθεί συνέχεια.

Συγκεκριμένα, μετά από εκτενή διάλογο συζητήθηκαν οι υποδομές, η καθημερινή διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αλλά και το θέμα της επιστολής του συλλόγου γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού για το αναβατόριο ΑΜΕΑ.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ότι απαιτείται να τηρούνται με σχολαστικότητα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ενεργειών που σχετίζονται με τις υποδομές καθώς και τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και ότι οι χειρισμοί σε ζητήματα ιδιαιτέρως ευαίσθητα για το κοινωνικό σύνολο, όπως η επιστολή του συλλόγου γονέων, πρέπει να είναι άμεσοι, προκειμένου να διαφυλάσσεται το κύρος του Υπουργείου και της Υπηρεσίας.

Για το αναβατόριο, το οποίο λειτουργεί από τις 22 Μαΐου, ζητήθηκε να υπάρχει επαγρύπνηση σε καθημερινή βάση, όπως και για όλα τα προβλήματα που εκκρεμούν στην Εφορεία Πόλης Αθηνών.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας έχει δοθεί κατεύθυνση από τα τέλη Απριλίου για τη μελέτη και υλοποίηση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου μιας νέας μόνιμης λύσης για το ευαίσθητο ζήτημα του δικαιώματος της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, η οποία θα συνάδει με τη σπουδαιότητα του μνημείου. Η μελέτη αναμένεται να εισαχθεί σύντομα για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών δεσμεύτηκε να στείλει εγγράφως προτάσεις για σειρά ζητημάτων που έχουν επανειλημμένως εντοπιστεί σχετικά με τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να ξεκινήσει η άμεση υλοποίησή τους.

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, αντάξια ενός εμβληματικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.