Τα τζάκια «έπνιξαν» την Αττική – Συναγερμός από τις μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων
1 year, 3 months ago
6

Τα τζάκια «πνίγουν» την Αττική. Κόκκινο χτύπησαν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων την Κυριακή σε αρκετές περιοχές.

Οι ωριαίες τιμές ήταν από 4 έως 6 φορές πάνω από τον ημερήσιο όρο – ξεπέρασαν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο- ενώ σε περιοχές της Βόρειας Αττικής… εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 130 μικρογραμμάρια.

Την ίδια ώρα στον κεντρικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, εξειδικευμένες μετρήσεις έδειξαν ότι ένα σημαντικό τμήμα τους (15%-20%) αποτελείται από αιθάλη, δηλ. κάπνα – επιβλαβή σωματίδια άνθρακα που προέρχονται από ατελείς καύσεις.

SOS για την Αττική: Επανεμφανίστηκε η αιθαλομίχλη - Τι συνιστά το υπουργείο Περιβάλλοντος; | eirinika.gr

Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Μιχαλόπουλος, η καύση βιομάζας σε τζάκια και σόμπες στο κέντρο της Αθήνας ευθύνεται για το 30% των χειμερινών συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία, αφού η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις τους συνδέεται με την πρόωρη θνησιμότητα και την πρόκληση καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων.

Με τον χειμώνα να έχει κάνει για τα καλά αισθητή την παρουσία του, άρχισαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Νίκος Μιχαλόπουλος, να εμφανίζονται αυξημένα επίπεδα λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 (δηλ. με μέγεθος κάτω των 2,5 μικρομέτρων). Και αυτές οι τιμές δεν απεικονίζουν την πλήρη εικόνα του προβλήματος, μιας και οι πρόσφατες βροχές και οι δυνατοί άνεμοι έσωσαν την παρτίδα.

enikos.gr