Τελικά χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καράβι;
8 months, 19 days ago
6

Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καράβι; Τι προτιμούμε; Τι μας αντιπροσωπεύει; Τι αποτελεί παράδοση;

Η Ελλάδα, ως χώρα με ναυτική παράδοση, ήταν εύλογο ότι θα επηρρεαζόταν και στα έθιμά της από τις παραδόσεις της θάλασσας.  Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί έθιμο των παλαιών εποχών της  χώρας μας, όταν  τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό πνεύμα κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους. Μάλιστα, συνήθιζαν να το κρατούν στα χέρια τους, καθώς έλεγαν  τα κάλαντα. Παλαιότερα, ειδικά στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές, που κατοικούσαν πολλοί θαλασσινοί, το στολισμένο καράβι αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο διακόσμησης για κάθε σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων. Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει. Το δέντρο, πιο εντυπωσιακό και πιο δημοφιλές, κέρδισε μια θέση στα σπίτια των Ελλήνων. Για την ελληνική οικογένεια είναι σημαντική η ιεροτελεστία του στολισμού του δέντρου και της φάτνης στη βάση του δέντρου. Είναι αφορμή για την οικογένεια να συγκεντρωθεί και να συνεργαστεί για την ωραιότερη εικόνα του δέντρου. Σε αυτό βοηθούν τα καταστήματα, προωθώντας χρόνο με το χρόνο νέες τάσεις και προτάσεις διακόσμησης.

Εντούτοις, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, συζητήθηκε έντονα στη χώρα μας το ζήτημα κατάργησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου και αντικατάστασής του από το καράβι, δεδομένου ότι αυτό συνδύαζε την παράδοση με την οικολογική συνείδηση. Βέβαια, οικολογικές λύσεις υπάρχουν και για το στολισμό ενός δέντρου. Η επιλογή πλέον είναι καθαρά θέμα γούστου.

Αξιόλογη είναι η προσπάθεια κάποιων δήμων της χώρας να επαναφέρουν το έθιμο, στολίζοντας στις κεντρικές πλατείες καραβάκια αντί για δέντρο. Πάντως, το αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό και στην περίπτωση του πατροπαράδοτου, ελληνικού καραβιού. Μήπως να το ξανασκεφτούμε..;