Tesla: Ο Έλον Μασκ σταματάει τις συναλλαγές με bitcoin – Mεγάλη πτώση στην αγορά των crypto
2 years, 10 months ago
6

Λίγους μήνες αφότου ανακοίνωσε ότι επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια σε bitcoin, οδηγώντας σε ξέφρενο ράλι το κρυπτονόμισμα, ο Ελον Μασκ ανακοίνωσε με ένα tweet ότι η Tesla σταματά την χρήση του κρυπτονομίσματος για την αγορά οχημάτων.

Η ανακοίνωση «εξαφάνισε» από την αγορά crypto 365,85 δισ. δολάρια.

Όπως έγραψε το newmonmey.gr, η εταιρεία επικαλείται ανησυχίες σχετικά με την χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος. Ο Μασκ δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι πελάτες της Tesla θα μπορούσαν να αγοράσουν τα ηλεκτρικά οχήματα με bitcoin.

Το bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, υποχώρησε περισσότερο από 10% μετά το tweet και διαπραγματεύεται στα 51.000 δολάρια (42.300 ευρώ), το χαμηλότερο σημείο από τις αρχές Μαρτίου.

Ο Μασκ είπε ότι η Tesla δεν θα πουλήσει bitcoin και σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει για συναλλαγές, μόλις η εξόρυξη γίνει λιγότερο ενεργοβόρα. «Εξετάζουμε επίσης άλλα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν <1% της ενέργειας/συναλλαγής του bitcoin» ανέφερε στο Twitter.

Εδώ και καιρό πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων και επενδυτών της Tesla, αμφισβητούσαν το κατά πόσον ο Μασκ «συμμερίζεται» τις ανησυχίες που απορρέουν από την εξόρυξη του bitcoin. Όλο και περισσότεροι πλέον το κριτικάρουν για το ενεργειακό, και κατά συνέπεια περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Οι επικριτές θεωρούν το κρυπτονόμισμα «βρώμικο», για τον απλούστατο λόγο ότι η διαδικασία δημιουργίας του, το λεγόμενο mining (εξόρυξη) καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Cambridge έδειξε ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερες από 121 terawatt-ώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα που θα το κατέτασσε στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, εάν ήταν χώρα.

Στα τέλη Απριλίου είχε γίνει γνωστό ότι η Tesla πούλησε 272 εκατομμύρια από το 1,5 δισεκατομμύριο που είχε αγοράσει τον Φεβρουάριο. Στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας, αναφέρει πως από αυτή την ενέργεια κέρδισε 101 εκατομμύρια. Κάποιοι θεώρησαν αυτή την κίνηση έξυπνη, επειδή κατοχυρώνει κάποια κέρδη από την αγορά των Bitcoin.

Δύο μέρες πριν τη σημερινή ανακοίνωσή του, ο Μασκ ξεκινούσε διαδικτυακή δημοσκόπηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, καλώντας τους περίπου 53,8 εκατομμύρια followers του να ψηφίσουν εάν συμφωνούν με την αποδοχή των dogecoins από την Tesla.