Τέταρτη δόση: Αλαλούμ στην επιστημονική κοινότητα μετά τις εισηγήσεις – Η νέα ενημέρωση και ο εκνευρισμός στην Επιτροπή
1 year, 8 months ago
6

Όλο το παρασκήνιο μετά το μπέρδεμα με την εισήγηση της Επιτροπής.

Περαιτέρω διευκρινίσεις για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19  αναμένεται να δώσει σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου μαζί με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι διευκρινίσεις θα δοθούν μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις της Επιτροπής σχετικά με την τέταρτη δόση, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση αρκετών ειδικών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Η απόφαση που έφερε διαφωνίες

Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από την κ. Θεοδωρίδου πως όσοι είναι άνω των 30 ετών και το επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση, τονίζοντας όμως δεν υπάρχουν για την ώρα επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης σε υγιή άτομα. Αντιθέτως τόνισε πως υπάρχουν δύο μεγάλες μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της στα άτομα άνω των 60 ετών και κυρίως σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και για τον λόγο αυτό, επανέλαβε την ισχυρή σύσταση.

Ωστόσο η απόφαση αυτή ήρθε σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις αρκετών επιδημιολόγων και όχι μόνο.

  • Διαβάστε επίσης: Γκίκας Μαγιορκίνης: Δεν θα κάνει την 4η δόση εμβολίου

Διχογνωμία ανάμεσα σε επιστήμονες και Επιτροπή

Οι επιστημονική κοινότητα αυτές τις ημέρες «χωρίστηκε» σε δύο πλευρές. Σε όσους προέτρεψαν τους πολίτες να απευθυνθούν στον γιατρό τους που γνωρίζει καλύτερα το ιατρικό τους ιστορικό ώστε να τους πει αν χρειάζεται ή όχι η τέταρτη δόση και σε όσους βασίστηκαν το γεγονός πως τα δεδομένα δεν είναι επαρκή για την απόφαση αυτή, τονίζοντας πως ουσιαστικά η τέταρτη δόση δεν χρειάζεται στον γενικό πληθυσμό. 

Παραδείγματος χάριν, ο κ. Παυλάκης είχε αναφέρει με ανάρτησή του πως «η 4η δόση δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς τριτοδοσιτες η και δι-δοσιτες που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί τόσο ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιοκρίνης, όσο και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

  • Διαβάστε επίσης: Ηλίας Μόσιαλος: Για να σταματήσει η πανδημία θα χρειαστούμε εμβόλια που εμποδίζουν τη διασπορά

Ο πρώτος είχε αναφέρει «πως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να το κάνουν. Όσο για τον γενικό πληθυσμό «δεν είναι μεγάλο το όφελος από την τέταρτη δόση».

Ο κ. Μόσιαλος από την πλευρά του είχε τονίσει πως η ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση. 

Υπήρξαν μάλιστα και πιο «έντονες» τοποθετήσεις, όπως αυτή του κ. Λουκίδη, ο οποίος είχε τονίσει πως «δεν μπορεί επιστημονικά να προτείνεις κάτι όταν δεν υπάρχει ένα δεδομένο το οποίο να το υποστηρίζεις. Δεν μπορώ να πάω να πω σε έναν τριαντάρη, κάνε τέταρτη δόση όταν δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να δείχνει ότι θα τον βοηθήσει να μην μολυνθεί και να μην κάνει σοβαρή νόσο».

Εκνευρισμός στην Επιτροπή Εμβολιασμών μετά τις διαφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκριναν πως πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις στους πολίτες, καθώς είναι επόμενο να υπάρχουν απορίες μετά τις τόσες διχογνωμίες των ειδικών.

Φαίνεται μάλιστα να υπάρχει ένας εκνευρισμός και μία ενόχληση ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών για τη διάσταση αλλά και την παρερμηνεία της απόφασης, καθώς όπως μεταφέρουν μέλη της επιτροπής στο in «μερικοί παρουσίασαν τα πράγματα όπως ήθελαν». 

Έτσι σήμερα αναμένεται να γίνει περαιτέρω ανάλυση της απόφασης της Επιτροπής και να δοθούν αναλυτικές συμβουλές στους πολίτες που θέλουν να κάνουν ή όχι την τέταρτη δόση.

Διαβάστε επίσης: Τέταρτη δόση: Σε ποιες ηλικίες επιβάλλεται και σε ποιες συστήνεται

Περαιτέρω διευκρινίσεις στην σημερινή ενημέρωση

Μία συμβουλή μάλιστα που δίνεται από τους περισσότερους ειδικούς είναι πως όσοι επιθυμούν να κάνουν αναμνηστική δόση θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τετράμηνο από τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης, ενώ δεν συστήνεται να εμβολιαστούν ξανά όσοι νόσησαν μετά τη πρώτη αναμνηστική δόση.

Υπενθυμίζεται πως η επίσημη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Υγείας στις 18:00.

in.gr