«Θέλουμε τα ισόβια να είναι ισόβια»: Συγκλονίζει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς
21 days ago
6

«Ευχόμουν το δικό μου παιδί να είναι το τελευταίο, αλλά δυστυχώς δεν έχει σταματημό».

Απέναντι στον δολοφόνο της κόρης της θα βρεθεί η οικογένεια της Γαρυφαλλιάς που βρήκε τραγικό θάνατο στις 16 Ιουλίου 2021 στην Φολέγανδρο.

Λίγο πριν από την έναρξη της δίκης η μητέρα της άτυχης κοπέλας βρήκε τη δύναμη να μιλήσει, μια δύναμη που θα χρειαστεί όταν βρεθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου μαζί με τον δολοφόνο του παιδιού της.

«Είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία αυτή για μας, για όλη την οικογένεια και για τα παιδιά μου και τον σύζυγό μου. Πώς μπορεί κάποιος να αντικρίσει με δύναμη και σθένος έναν άνθρωπο που αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού του; Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουμε. Δεν ξέρω τι μας περιμένει. Μαζεύουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να σταθούμε σε αυτό το παιδί απέναντι στη Γαρυφαλλιά μας, να τη δικαιώσουμε, όσο γίνεται βέβαια και εκείνη και εμάς. Γιατί δικαίωση για μας θα ήταν να γυρίσει πίσω στο παιδί μας που δυστυχώς δεν γίνεται» δηλώνει η κα Μάκου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί το έγκλημα προμελετημένο απάντησε πως: «Εάν με ρωτάτε γιατί το έκανε, δεν υπάρχει απάντηση σε ένα γιατί. Δεν αφαιρούμε μια ανθρώπινη ζωή», ενώ αν ζήτησε συγγνώμη, υποστήριξε: «Συγγνώμη δεν έχει ζητήσει έως σήμερα ο δράστης αλλά και δεν θεωρώ πως έχει νόημα η συγγνώμη του. Δεν θέλω να μου πει συγγνώμη, θέλω να γυρίσει το παιδί μου πίσω που δεν γίνεται. Οπότε η συγγνώμη για μένα δεν έχει κανένα νόημα».

Το μόνο που ζητά είναι δικαίωση από την πολιτεία: «Όσα γνώριζα γι’ αυτόν ήταν μέσα από την κόρη μου. Μου είχε μιλήσει για εκείνον. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτόν. Θέλω η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, γιατί εμείς όλες οι οικογένειες που έχουμε χάσει τα παιδιά μας, που μας τα πήραν έτσι, περιμένουμε μια δικαίωση από την πολιτεία και από το κράτος. Και αυτή η δικαίωση δεν είναι μόνο για τα δικά μας παιδιά. Θέλω να καταλάβετε ότι αυτή η δικαίωση είναι για όλα τα παιδιά, γιατί χθες ήταν το δικό μου παιδί και εύχομαι πραγματικά από την πρώτη στιγμή και το ευχόμουν, να είναι το τελευταίο και να είμαι και τελευταία μάνα, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν έχει σταματημό», και τόνιζει προς κάθε κατεύθυνση: «Θέλουμε τα ισόβια να είναι ισόβια. Γιατί να έχει το δικαίωμα και να μιλάμε συνεχώς για τα δικαιώματα των δολοφόνων και να μη μιλάμε και για το δικαίωμα το δικό μας να μην αντικρίσουμε πάλι αυτό τον άνθρωπο;».

«Τα παιδιά μας δεν επιστρέφουν, όμως η δικαίωση πρέπει να είναι δικαίωση και όχι μόνο για τα παιδιά μας, για την ελληνική κοινωνία. Είναι θέμα που αφορά όλη την κοινωνία. Δεν αφορά μόνο την οικογένεια της Γαρυφαλιάς» είπε.

Υπενθυμίζεται πως για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση θα δικαστεί ο 30χρονος καθώς το παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Νάξου, υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος είχε επίγνωση των πράξεων του.