Θεμιστοκλέους – Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων – Δεν θα πάμε σε lockdown
2 years, 4 months ago
6

Ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς και κυβέρνηση η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε σχετικά ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάμε σε lockdown, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά στα μέτρα, όσο οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα.

«Δεν θα πάμε σε lockdown»

«Δεν μυρίζει lockdown, το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας ότι δεν θα πάμε σε lockdown. Ο καλύτερος τρόπος για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην πανδημία είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε μια πίεση στο σύστημα υγείας που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη» ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι δείκτες που μας ανησυχούν περισσότερο είναι οι νοσηλείες και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Παρακολουθούμε την κατάσταση, ενισχύεται το ΕΣΥ, ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα με την επίταξη υπηρεσιών. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση αλλά είναι διαχειρίσιμη» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «μας απασχολεί και ο δείκτης των θανάτων, φυσικά. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι ο εμβολιασμός και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Φυσικά οι θάνατοι μας στεναχωρούν».

«Μπορεί να υπάρξουν διορθωτικά μέτρα, αλλά όχι γενικό lockdown»

«Διορθωτικές κινήσεις ή μέτρα μέχρι τις γιορτές, χωρίς να συζητάμε για lockdown, μπορεί να υπάρξουν. Αλλά δε θα υπάρξουν γενικευμένα μέτρα lockdown. Η πανδημία είναι εδώ και δεν θα φύγει με μαγικό τρόπο. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και όπου εξωτερικά υπάρχει συνωστισμός» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Δεν θα αλλάξει ο τρόπος που πηγαίνουμε σουπερμάρκετ – Δεν εξετάζεται περαιτέρω η υποχρεωτικότητα»

Ερωτηθείς για τα σουπερμάρκετ, εξήγησε πως είναι ξεχωριστή κατηγορία, επειδή αφορά σε είδη πρώτης ανάγκης. «Είναι ελάχιστες οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κάποιος να κινείται χωρίς τεστ. Δε είναι πιθανό να αλλάξει αυτή τη στιγμή ο τρόπος που πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ, γιατί εξυπηρετεί πρώτες ανάγκες. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ή ηλικιακές, δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή».

«Αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για όσους δεν ανήκουν στις ομάδες που ανακοινώσαμε για την 3η δόση. Για τα άτομα στις ηλικίες που προχωράμε με την 3η δόση, υπήρχε ισχυρή σύσταση. Θα υπάρξουν διευκρινιστικές οδηγίες σε ό,τι αφορά στη νόσηση και την αναμνηστική δόση» εξήγησε ο ίδιος σχετικά με το ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την 3η δόση.