Θεοδωρίδου – Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν την Όμικρον – Οι νοσήσαντες κινδυνεύουν με επαναλοίμωξη
2 years, 3 months ago
6

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών, που όπως σημείωσε συμμετέχουν υποδειγματικά στην προσπάθεια ανοσίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα από το CDC για τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από τους εμβολιασμούς στα παιδιά.

Οι συνηθέστερες αντιδράσεις από το εμβόλιο ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κεφαλαλγία και μυαλγία.

Στο σύνολο των πάνω από τους 7 εκατ. εμβολιασμούς σε παιδιά καταγράφηκαν μόνο 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν με πλήρη αποκατάσταση της υγείας των παιδιών. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια της μυοκαρδίτιδας είναι υπαρκτή αλλά εξαιρετικά σπάνια.

Επίσης επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν διαφορές αναφορικά με τις παρενέργειες ανάμεσα στα ευρήματα των κλινικών ερευνών και στα δεδομένα από τους εμβολιασμούς.

Τι είπε για την Όμικρον

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι έχουμε αρκετά δεδομένα που μας επιτρέπουν να μιλήσουμε με ασφάλεια. Όπως είπε η Όμικρον διπλασιάζει το ρυθμό μετάδοσης κάθε δύο μέρες. Στη μετάδοση διευκρίνισε συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν αν και ηπιότερα.

Τι ισχύει με τους νοσήσαντες

Σημαντικό είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Σε σχέση με τη βαρύτητα της νόσου τα δεδομένα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο άφησε ένα παράθυρο αισιοδοξίας από τα δεδομένα της Ν. Αφρικής. Όπως είπε τα κρούσματα αυξάνονται πολύ, ωστόσο τα άτομα που νοσηλεύονται με κοροναϊό νοσούν πιο ελαφρά.

Διευκρίνισε ότι τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή που εισάγονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου και η νοσηλεία τους κυμαίνεται στις δύο ημέρες, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις 8 ημέρες που είναι η νοσηλεία όσων νόσησαν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Είπε ακόμη ότι και η θνητότητα της Όμικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι αναμένουμε δεδομένα και από άλλες χώρες καθώς στην Αφρική η πλειονότητα που νοσούν είναι κάτω των 50 ετών ενώ και ο βαθμός φυσικής ανοσίας είναι αρκετά υψηλός.

Ένα ακόμα αισιόδοξο στοιχείο, πάντα με σταθερή επιφύλαξη, είναι ότι παρατηρείται μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Αυτό που απασχολεί περισσότερο έχει να κάνει κατά πόσο η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει των εμβολίων.

Σύμφωνα με μία μελέτη μετά από δύο δόσεις και με την πάροδο έξι μηνών η άμυνα του οργανισμού είναι σαφώς χαμηλότερη από τη Δέλτα, ενώ με τη χορήγηση τρίτης δόσης η ανοσία αυξάνεται. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η ύπαρξη της τρίτης δόσης που προτείνετε, φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, εξηγώντας ότι στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα.